У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КУРСОВА РОБОТА

на тему:

Конституційний суд України: політико-правова природа, склад, компетенція

План

ВСТУП

1. ОСНОВИ СУДОВОЇ СИСТЕМИ ТА ПРАВОСУДДЯ В УКРАЇНІ

1.1. Основи судової влади і судової системи та її принципи

1.2. Організація здійснення правосуддя в Україні

2. КОНСТИТУЦІЙНИЙ СУД УКРАЇНИ – ГОЛОВНИЙ ОРГАН ПРАВОСУДДЯ В УКРАЇНІ

2.1. Кон-ституційний Суд України - як особливий судовий орган кон-ституційного контролю

2.2. Конституційно-правовий статус Конституційного Суду України

2.3. Процедура конституційного провадження

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ВСТУП

Роль і місце суду в системі органів державної влади ви-значається основним завданням — охорона і захист від імені держави прав і свобод від свавілля як з боку держави, її ор-ганів та посадових осіб, так і громадян.

Конституційний Суд України посідає особливе, відок-ремлене від інших органів держави, місце. Кон-ституційний Суд України є особливим судовим органом кон-ституційного контролю. Така природа Конституційного Суду пояснюється тим, що останніми роками у світі дедалі більше обґрунтовується думка про те, що поряд із законодавчою, виконавчою і судо-вою владою має існувати четверта влада — контрольна.

Конституційно-правовий статус Конституційного Суду визначається розділом XII Конституції та Законом України "Про Конституційний Суд України" від 16 жовтня 1996 р.

Конституційний Суд України визначається як єдиний орган конституційної юрисдикції. Призначення цього органу: вирішувати питання про відповідність законів та ін-ших правових актів Конституції України; давати офіційне тлумачення Конституції України та законів України.

Конституція України визначає склад Конституційного Суду України та порядок його формування.

Відповідно до засад організації судової влади в Україні судова влада реалізується шляхом здійснення правосуддя у формі цивільного, господарського, адміністративного, кримі-нального, а також конституційного судочинства. Судочин-ство здійснюється Конституційним Судом України та судами загальної юрисдикції. Юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує захист гарантованих Конституцією та за-конами України прав і свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб, інтересів суспільства і держави.

В даній роботі плануємо розглянути такі питання як: основи судової влади і судової системи в Україні, її принципи, окремим розділом є розгляд питання організації здійснення правосуддя в Україні, діяльність Конституційного суду України. На нашу думку, розгляд цих питань дає змогу розкрити тему даної роботи.

Під час написання курсової роботи були використані різноманітні літературні джерела: Конституція України, підручники з конституційного права та інші посібники. Методи, які були використані для розкриття теми: літературний метод, метод аналізу та синтезу, порівняльний метод та узагальнення.

1. ОСНОВИ СУДОВОЇ СИСТЕМИ ТА ПРАВОСУДДЯ

В УКРАЇНІ

1.1. Основи судової влади і судової системи та її принципи

Відповідно до статей 8 і 55 Конституції України Конституція України. – К., 1996. – Статті 8 і 55. права і свободи людини і громадянина гарантуються і захищаються судом.

Роль і місце суду в системі органів державної влади ви-значається основним завданням — охорона і захист від імені держави прав і свобод від свавілля як з боку держави, її ор-ганів та посадових осіб, так і громадян.

Критерієм такої охорони і захисту є Конституція та За-кон Закон “Про судоустрій в Україні”. – К., 2002.

, від імені яких і на підставі яких суд ухвалює рішення про порушення або юридичну обгрунтованість (конституційність, законність) актів, дій, відсутності або наявності пору-шення прав і свобод людини і громадянина.

Суд, діючи в межах визначеної законом правової проце-дури, за ініціативою заявника розглядає і вирішує криміналь-ні, цивільні, адміністративні та інші справи, питання щодо конституційності і законності актів і дій державних органів.

Судовій владі, на відміну від інших гілок державної вла-ди, притаманні специфічні риси: вона має конкретний харак-тер; не належить будь-якій судовій установі (оскільки термін "суди" є узагальненням), а здійснюється судами — носіями судової влади.

Судові системи, як правило, являють собою структури, які мають певну кількість рівнів автономії, розгалужену сис-тему взаємозв'язків.

У країнах світу розрізняють судові системи з внутріш-ньою і зовнішньою спеціалізацією.

До першого виду належать судові органи, які розгляда-ють справи, що стосуються всіх галузей права, тобто всере-дині кожної судової установи, як правило, виділяють само-стійні органи (колегії, камери тощо) або одноособові суди, які спеціалізуються на розгляді справ одного профілю: кримі-нальних, цивільних, адміністративних, трудових тощо. Мо-жуть бути предметом розгляду і справи щодо конституційності певного акта або дії (Китай, В'єтнам, Угорщина).

У системах із зовнішньою спеціалізацією формуються кілька самостійних підсистем загальної (привільні і кримі-нальні справи) адміністративної, військової» морської, соці-альної, трудової, податкової, фінансової (Велика Британія, Німеччина, Франція), арбітражної або господарської (Росія, Молдова, Америка, Україна) юстиції.

Поряд із судами з внутрішньою і зовнішньою організа-цією, існують і адміністративні суди. Класичним прикла-дом системи таких судів вважається французька. До юрис-дикції цих судів включається вирішенню питань щодо відповідності закону актів і дій органів і посадових осіб — представників виконавчої влади.

Адміністративному судовому процесові притаманна низ-ка особливостей порівняно з ординарним: підвищена реаль-ність проведення закритих слухань, процес має в основному слідчий, не змагальний характер тощо. Прогне на адміністра-тивні суди поширюються вимоги так званого природного правосудця — фундаментальні основи матеріального права і процесу, адже "ніхто не повинен бути суддею у власній справі", "ніхто не може бути засуджений, доки його не ви-слухав суд", "рішення має бути оскаржено до вищестоящого суду загальної компетенції" тощо.

Більшість дослідників включає адміністративну юстицію до складу судової влади.

В Україні давно стояло питання щодо створення адмі-ністративних судів. Саме вони особливо необхідні для роз-в'язання суперечливих питань у взаємовідносинах місцевих Державних адміністрацій як органів державної виконавчої влади і органами місцевого самоврядування. Такі суди відпо-відно


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9