У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РЕФЕРАТ

на тему:

Кваліфікація окремих видів готування до злочину

ПЛАН

ВСТУП

Форми готування до злочину

Особливості кваліфікації готування до злочину

ВИСНОВКИ

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

ВСТУП

Згідно статті 14 кримінального кодексу України готуванням до злочину є підшукування або пристосування засобів чи знарядь ,підшукування співучасників або змова на вчинення злочину, усунення перешкод, а також інше умисне створення умов для вчинення злочину.

В теорії кримінального права незакінчена злочинна діяльність носить також назву «попередня злочинна діяльність». Цей термін визначає ті ж самі види злочинної поведінки і є синонімом.

Готування до злочину — перша стадія розвитку умисної злочинної діяльності. Практично всі і дореволюційні, і радянські вчені-теоретики кримінального права виділяли її в генезисі розвитку злочину. Знало його, як це вже вказувалось вище, і кримінальне законодавство.

Готування, з точки зору аналізу свідомої людської поведінки, являє собою нормальну стадію її розвитку.

При готуванні до злочину дії винного ще безпосередньо не спрямовані на об’єкт і не ставлять його в безпосередню небезпеку. З точки зору характеристики суб'єктивної сторони — готування до злочину характеризується тільки прямим умислом. І це абсолютно зрозуміло — сам зміст діяння передбачає його вчинення умисно. Необережно готуватись до злочину неможливо.

1.Види готування до злочину.

Різноманіття умисної злочинної діяльності передбачає і різноманіття діянь, що утворюють готування до злочину, їх перелік у нормі права в зв'язку із цим — неможливий. Тому законодавець, визначаючи цю стадію попередньої злочинної діяльності, застосовує узагальнені її характеристики («підшукування», «пристосування», «змова», «усунення перешкод»), залишаючи простір для визнання такими інших видів поведінки, спрямованої на підготовку до вчинення злочину («також інше умисне створення умов для вчинення злочину»). Такий підхід є абсолютно зрозумілим.

Вказані види поведінки утворюють форми готування до злочину:

Підшукування засобів чи знарядь вчинення злочину; Пристосування засобів чи знарядь вчинення злочину; Підшукування співучасників злочину; Змова на вчинення злочину; Усунення перешкод вчиненню злочину;

В узагальненій формі готування до злочину визначається як умисне створення умов для вчинення злочину. При цьому вжите в ч.1 ст.14 слово “інше” означає, що кожний із названих вище конкретних різновидів підготовчих діянь є одночасно і окремим проявом умисного створення умов для вчинення злочину.

Склад готування до злочину передбачає:

Фактично вчинене особою діяння містить об’єктивні ознаки, передбачені ч.1 ст.14,- воно є конкретним проявом створення умов для вчинення закінченого злочину певного виду Підготовче діяння завжди вчиняється особою з прямим умислом. Зміст такого умислу включає: 1) усвідомлення особою того, що вчинюване нею діяння створює умови для вчинення закінченого злочину певного виду; 2) бажання особи таке діяння вчинити; 3) бажання особи в майбутньому використати створені (створювані) нею умови для вчинення фактичного злочину певного виду. Фактично вчинене особою діяння як конкретний прояв створення умов для вчинення закінченого злочину певного виду не містить жодної ознаки об’єктивної сторони складу такого закінченого злочину; саме цим готування до злочину як стадія незакінченого злочину відрізняється від замаху на злочин Припинення, зупинення або закінчення особою підготовчого діяння не поєднується з добровільною відмовою від доведення злочину до кінця: на момент припинення чи зупинення підготовчого діяння всупереч волі особи у неї зберігаються як бажання довести до кінця створення умов для вчинення закінченого злочину певного виду, так і бажання вчинити такий злочин в майбутньому; з моменту закінчення підготовчого діяння у особи зберігається бажання використати уже створені умови для вчинення закінченого злочину певного виду в майбутньому; якщо ж особа припинила підготовче діяння з власної волі або після його закінчення вирішила відмовитися від подальшого вчинення злочину, причиною такого припинення чи рішення має бути усвідомлення неможливості доведення злочину до кінця; Фактично вчинене особою діяння не є готуванням до злочину невеликої тяжкості або не може розглядатись як діяння, яке через малозначність не становить суспільної небезпеки.

У кожному випадку застосування ч.1 ст.14 мають бути встановлені всі ознаки складу готування до злочину. При цьому правозастосовчі органи повинні конкретно визначити і вказати у відповідному процесуальному документі, яке саме діяння вони вважають умисним створенням умов для вчинення злочину і чому припинення, зупинення або закінчення такого діяння не може розглядатись як добровільна відмова від доведення злочину до кінця.

Створення умов для вчинення закінченого злочину певного виду за своїми об’єктивними ознаками являє собою такий вплив особи на зовнішні для неї обставини, який, зокрема : а) робить вчинення злочину певного виду принципово можливим; б) полегшує вчинення закінченого злочину певного виду; в) підвищує вірогідність настання бажаного для особи злочинного результату; г) сприяє ухиленню особи від кримінальної відповідальності за вчинення закінченого злочину певного виду.

Готування до закінченого злочину певного виду може виразитись як у будь-якому окремому з наведених вище варіантів впливу особи на зовнішні для неї обставини, так і в поєднанні кількох таких варіантів. При цьому за змістом ч.1 ст.14 поняттям “створення умов для вчинення злочину” охоплюється як процес впливу особи на зовнішні для неї обставини, так і результат такого впливу.Тому, за загальним правилом, уже початок вчинення підготовчого діяння за наявності інших необхідних ознак містить склад готування до злочину. Якщо ж конкретний зміст прямо зазначеного в ч.1 ст.14 підготовчого діяння передбачає досягнення певного результату, відсутність такого результату не дозволяє інкримінувати особі даний різновид підготовчого діяння. В цьому випадку особі має бути інкримінований інший різновид підготовчого діяння, який не передбачає обов’язкового досягнення певного результату.

Конкретний зміст прямо зазначених в ч.1 ст.14 підготовчих діянь включає їх специфічні ознаки. Для кожного різновиду таких підготовчих діянь


Сторінки: 1 2 3