У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

«Органи місцевого самоврядування»

ЗМІСТ

Вступ.

Розділ 1. Поняття і система органів місцевого самоврядування. Представницькі та виконавчі органи місцевого самоврядування.

Розділ 2. Повноваження виконавчих органів сільських, селищних, міських рад щодо забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян.

Розділ 3. Відповідальність органів і посадових осіб місцевого самоврядування.

Розділ 4. Місцеве самоврядування в контексті децентралізації державної влади.

Висновки.

Література.

 

Вступ

Відповідно до Конституції в Україні визнається і гарантується місцеве самоврядування. Місцеве самоврядування в Україні – це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади – жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста – самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

Місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Місцеве самоврядування в Україні здійснюється на принципах: народовладдя; законності; гласності; колегіальності; поєднання місцевих і державних інтересів; виборності; правової, організаційної та матеріально-фінансової самостійності в межах повноважень, визначених цим та іншими законами; підзвітності та відповідальності перед територіальними громадами їх органів та посадових осіб; державної підтримки та гарантії місцевого самоврядування; судового захисту прав місцевого самоврядування.

Засади організації та діяльності, правового статусу і відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування, умови реалізації громадянами України права на службу в органах місцевого самоврядування, гарантії їх соціального захисту, здійснення механізму обрання, затвердження і призначення на посади в органи місцевого самоврядування визначаються Законами України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про службу в органах місцевого самоврядування" та "Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".

Все сказане вище зумовлює актуальність теми дослідження даної курсової роботи, оскільки в наш час в Україні практично проходить процес становлення законодавчої бази, процес визначення і впровадження нового, відмінного від колишнього, радянського, законодавства. Це стосується і системи самоврядування.

Об’єкт дослідження. Об’єктом дослідження даної курсової роботи є законодавство України, зокрема та його частина, яка регламентує відносини місцевого самоврядування.

Предмет дослідження. Предметом дослідження даної курсової роботи є органи місцевого самоврядування як суб’єкт адміністративного права.

Мета дослідження. Мета дослідження полягає у визначенні і вивченні основних засад діяльності органів місцевого самоврядування.

Мета роботи передбачає виконання таких завдань:–

визначення поняття і системи органів місцевого самоврядування. представницькі та виконавчі органи місцевого самоврядування;–

вивчення повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад щодо забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян;–

дослідження відповідальності органів і посадових осіб місцевого самоврядування.

 

Розділ 1. Поняття і система органів місцевого самоврядування. Представницькі та виконавчі органи місцевого самоврядування

Згідно ст. 140 Конституції України місцеве самоврядування є правом територіальної громади – жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста – самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України [1].

Особливості здійснення місцевого самоврядування в містах Києві та Севастополі визначаються окремими законами України.

Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи.

Органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст, є районні та обласні ради.

Питання організації управління районами в містах належить до компетенції міських рад.

Сільські, селищні, міські ради можуть дозволяти за ініціативою жителів створювати будинкові, вуличні, квартальні та інші органи самоорганізації населення і наділяти їх частиною власної компетенції, фінансів, майна [1].

Поняття місцевого самоврядування визначає ст. 2 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". Згідно цієї статті місцеве самоврядування в Україні – це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади – жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста – самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України [8].

Місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Система місцевого самоврядування в структурно-організаційному плані являє собою сукупність органів місцевого самоврядування, органів самоорганізації населення та організаційних форм, за допомогою яких відповідна територіальна громада або Ті складові частини здійснюють завдання та функції місцевого самоврядування, вирішують питання місцевого значення [11, 26].

Закон "Про місцеве самоврядування в Україні" (ст. 5) до елементів системи місцевого самоврядування відносить [8]:–

територіальну громаду;–

сільську, селищну, міську раду;–

сільського, селищного, міського голову;–

виконавчі органи сільської, селищної, міської ради;–

районні в місті ради, які створюються у містах з районним поділом за рішенням територіальної громади міста або міської ради;–

районні та обласні ради, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст;–

органи самоорганізації населення.

У структурі системи місцевого самоврядування можна виділити два основних елементи – територіальну громаду та органи місцевого самоврядування.

Територіальна громада (ст. 6 Закону "Про місцеве самоврядування в Україні") – це основний суб'єкт місцевого самоврядування, її складають жителі села (кількох сіл), селища, міста [11, 26].

За обсягом правоздатності та дієздатності своїх членів територіальна громада є неоднорідною – її складають жителі села, селища, міста, які мають різний правовий статус


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13