У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





 

Позов у господарському процесі

ЗМІСТ

Вступ .......................................................................................... ст. 3

1. Поняття і елементи позову. Форма і зміст позовної

заяви .................................................................................…...... ст. 5

2. Порядок подання позовної заяви. Відзив на позовну

заяву............................................................................................ ст. 10

3. Відмова в прийнятті і повернення позовної заяви ............ ст. 14

4. Об”єднання позовних вимог. Відмова від позову.

Зустрічний позов ...................................................................... ст. 20

5. Забезпечення позову ............................................................ ст. 25

Висновок .................................................................................... ст. 31

Перелік використаної літератури ............................................ ст. 32

ВСТУП

Однією з необхідних умов успішного функціонування всіх еле-ментів створюваного в Україні ринкового механізму є законність і дисципліна в діяльності суб'єктів господарювання. У процесі здійснення господарської діяльності між суб'єктами цієї діяль-ності виникають, функціонують і припиняються численні госпо-дарські відносини. Здійснення господарської діяльності не може проходити без конфліктів, що призводить до суперечностей і відповідно до виникнення господарських спорів, які є предме-том розгляду та вирішення господарського суду.

Господарський суд є однією з гілок судової влади, на яку Кон-ституцією України і чинним законодавством покладено здійснен-ня правосуддя в господарських відносинах. Утворення системи господарських судів відображає процес становлення в Україні незалежної судової влади. В Україні сформовано систему госпо-дарських судів, і це зумовило необхідність теоретичного усві-домлення діяльності цих судів та практики реалізації госпо-дарського процесуального законодавства.

Здійснюючи судочинство в господарських відносинах, госпо-дарські суди як спеціалізована ланка судової системи України покликані не лише розглядати справи у спорах із метою захисту прав та охоронюваних законом інтересів учасників господарсь-ких правовідносин, а й сприяти зміцненню законності в госпо-дарських правовідносинах. Тому цілком природно, що господарські суди відіграють значну роль у системі інститутів судової влади.

Організація і діяльність господарських судів визначається Конституцією України, Законом України «Про судоустрій Ук-раїни», Господарським процесуальним кодексом України, інши-ми законодавчими актами, а також міждержавними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Таким чином, навчальна дисципліна «Господарське процесу-альне право України» набуває важливого значення в підготовці фахівців за спеціальністю «Правознавство». Сприяти успішно-му засвоєнню знань із цієї дисципліни покликаний цей посібник. Він є чи не першою спробою проаналізувати чинне господарське процесуальне законодавство і розглянути підходи, що склалися в науковій юридичній літературі з тих чи інших питань.

ПОЗОВ У ГОСПОДАРСЬКОМУ ПРОЦЕСІ

Поняття і елементи позову. Форма і зміст позовної

Заяви.

Позов у господарському процесі є процесуальним засобом захисту порушеного права. Щоб він виконував цю фун-кцію, його необхідно подати до господарського суду для розгля-ду в передбаченому законодавством порядку, оскільки господарсь-ке судочинство ці питання вирішує тільки в порядку позовного провадження, за винятком справ про банкрутство.

Під правом на позов розуміється не саме порушене суб'єктивне право, а можливість отримання захисту у визначеному процесу-альному порядку, у визначеній процесуальній формі і разом із тим у примусовій його реалізації. Право на судовий захист у господарському процесі реалізується через право на позов. Пе-релік осіб, які мають право звертатися за захистом своїх пору-шених або оспорюваних прав та охоронюваних законом інте-ресів, надано в ст.ст. 1, 2 ГПК України.

З точки зору матеріального права право на позов виникає з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про пору-шення свого права (ст. 76 ЦК України).

Позов - це спрямована через суд вимога позивача до відпо-відача, про захист порушеного або оспорюваного суб'єктивного права чи охоронюваного законом інтересу, яка здійснюється у визначеній законом процесуальній формі1. Інші автори під по-зовом у господарському процесі розуміють вимогу до господарсь-кого суду заінтересованої особи про здійснення правосуддя в господарській справі на захист прав та інтересів, порушених чи оспорюваних іншою особою. Позов втілює в собі право заінтересованої особи на порушення справи в господарському суді і су-дову діяльність на захист порушеного або оспорюваного права чи охоронюваного законом інтересу суб'єктів права звернення.

Матеріально-правова сторона позову (вимога позивача до відповідача) хоча і виникає ще до порушення провадження у справі, але тільки з порушенням провадження у справі в госпо-дарському суді набуває господарсько-процесуального характеру як складова частина позову.

Процесуально-правова сторона позову - це вміщена в ньому вимога до господарського суду про захист права зі спірних пра-вовідносин.

Для того щоб позов мав можливість виконати роль засобу порушення судового провадження, він повинен мати певні скла-дові частини (елементи). Ці елементи позову визначають зміст судової діяльності та індивідуалізують позов. За ними прово-диться класифікація позовів на види, встановлюються межі су-дового розгляду й предмет доказування. Елементи позову ма-ють важливе значення для вирішення суддею питання про прий-няття заяви, для організації захисту відповідача проти позову, що є важливим для забезпечення реалізації принципу змагаль-ності сторін у судовому процесі. Вони також визначають суть вимог, на які суд повинен дати відповідь у рішенні.

Позов складається з трьох частин (елементів):

1. Предмет позову. Це матеріально-правова вимога позивача до відпо-відача, відносно якої суд повинен винести рішення. Така вимога повинна мати правовий характер, а також бути підвідомчою суду. Правильне визначення предмету позову має важливе практичне значення, а саме: визначає суть вимоги, на яку суд повинен дати відповідь у своєму рішенні, підвідомчість цієї справи, проводить класифікацію на окремі категорії справ.

2. Підстава позову. Це обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги. Такі обставини складають юридичні факти, які тягнуть за собою певні правові наслідки. Підстава позову складається з та-ких юридичних фактів, які підтверджують наявність спірних взає-мовідносин, належність сторін до цієї справи та привід до позову. Правильне встановлення підстави позову визначає межі доказу-вання, є гарантією прав відповідача на захист проти позову.

3. Зміст позову. Це вид судового захисту, якого потребує позивач від


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7