У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

на тему

«Права i свободи користувачiв iнтернет»

План:

Iнтернет – медiум прав людини

Право на свободу вираження поглядiв в iнтернет

Право на приватнiсть в iнтернет

Право на свободу шифрування комунiкацiй в iнтернет

Список використаних джерел

1. Інтернет – медіум прав людини

Під час розгляду питання про генезис концепції прав людини ї її вплив на розвиток суспільства нами наводився приклад, коли ідея природності і невід’ємності прав людини перенеслася з одного континенту до іншого, з Європи до Америки, де її революційний потенціал був реалізований у Декларації незалежності і Біллі про права Сполучених Штатів Америки. Передача ідей і поглядів через кордони, з континенту на континент – основна функція Інтернет. Як би у ті часи був доступний Інтернет, важко уявити якими могли бути наслідки цих перетворень, з огляду на глобальність мережі.

Феномен Інтернет як глобального медіуму спонукає дослідників переглядати сформоване у реальному світі уявлення про систему прав людини і баланс цінностей. Уся сучасна система прав людини зазнала і продовжує зазнавати впливу Інтернет, по-перше як інтерактивного інструменту для просування ідеї поваги до прав людини, по друге, як віртуального середовища в якому реалізуються чи можуть реалізовуватися права і свободи користувачів Інтернет.

В цьому віртуальному світі тієї чи іншою мірою відтворюються якщо не усі, то певні фундаментальні права і свободи людини. Для прикладу, право брати участь у виборах до парламенту у багатьох країнах реалізується, серед іншого, за допомогою Інтернет, шляхом надсилання виборцями заповнених бюлетенів електронною поштою чи їх безпосереднього заповнення на веб-сторінках виборчих комісій в режимі реального часу. 11 Див.: "Elections in the 21st Century: from paper ballot to e-voting" / Independent Commission on Alternative Voting Methods <>

Інтернет є також джерелом інформації про кандидатів на виборчі посади, а також засобом політичної пропаганди. Нещодавно оприлюднені результати дослідження проведеного “Markle Foundation” щодо проекту “Web White & Blue 2000” підтверджують значний вплив Інтернет на політичні погляди громадян. Вказаний проект був реалізований як безстороннє співробітництво 17 з найбільших веб-видавців і інформаційних агентств в мережі під час передвиборчої кампанії щодо виборів президента США з 28 червня по 8 листопада 2000 року. За цей час веб-сторінка проекту відвідувалась більше 7,5 мільйона разів.

В доповнення до традиційних в США телевізійних теледебатів, в рамках проекту були організовані дебати в мережі (Rolling Cyber Debate), з 1 жовтня по 8 листопада 2000 року, які складалися з щоденного обміну поглядами між кандидатами на теми, запропоновані організаторами кампанії, а також відвідувачами-глядачами через веб-сторінки мережі “Web White & Blue 2000” (). Веб-сторінка, на якій здійснювались інтерактивні дебати була відвідана 737944 рази. За даними цього проекту, після ознайомлення з інформацією на сторінках вказаної мережі, близько 50 відсотків опитаних відвідувачів заявили про певні зміни в оцінках хоча б одного з кандидатів в президенти США. 22 Результати дослідження доступні за адресою в мережі: <http://www.markle.org/news/WWBEvaluation.pdf>

Інтернет дозволяє реалізувати право на доступ до інформації, що є у розпорядженні органів державної влади і місцевого самоврядування, законів, підзаконних нормативних актів, тих, що прийняті, а також їх проектів. Наприклад, веб-сторінка Верховної Ради України – – надає доступ до бази нормативно-правових актів України, проектів законів, стенограм парламентських слухань, результатів голосувань, інформацію про склад Комітетів і депутатських фракцій тощо. У Сполучених Штатах Америки більшість членів Конгресу мають свої особисті електронні адреси, через які до них можуть направляти свої звернення громадяни.

Доступ громадян до урядової інформації за допомогою Інтернет задовольняє їх громадянські, професійні і персональні інтереси. За результатами дослідження використання американцями урядових веб-сторінок, проведеного з вересня 2001 по січень 2002 року, встановлено:

42 мільйона американців використовували урядові веб-сторінки для дослідження певних суспільних питань;

23 мільйона американців – для надсилання коментарів посадовим особам щодо вибору певних рішень;

14 мільйонів – для збирання інформації, що допомогла їм визначитися щодо того, кому віддати свій голос на виборах;

13 мільйонів – взяли участь у он-лайнових лобістських кампаніях.

При цьому, більшість відвідувачів були задоволені інформацією, що вони знайшли на урядових веб-сторінках; 80% з них зазначили, що знайшли те, що шукали. 11 E. Larsen, L. Rainie The Rise of the E-Citizen: How People Use Government Agencies’ Web Sites // Pew Internet & American Life Project. – Washington: 2002. - <>

Інтернет відкрив нові можливості для реалізації права на свободу об’єднання з іншими людьми у формі, так званих, міжосібних мереж або віртуальних співтовариств. Серед інструментів організації таких співтовариств в мережі виділяють наступні: список розсилки, дискусійна панель, чат, спільні календар, бібліотека, архів. Віртуальні співтовариства розглядаються як інструмент розвитку і підтримки суспільних ініціатив. Вони дозволяють керувати тематикою співтовариства, створювати необхідну цільову аудиторію, формувати соціальні ролі, організовувати діяльність і соціальну поведінку своїх членів тощо. 11 Чепов М. Третий сектор виртуальной реальности: проблемы и решения // Национальная конференция некоммерческих организаций России. – М., 2000 <http:// news/conference_report.htm>

За статистичними даними однієї служби (http://www.liszt.com), станом на серпень 1998 року, виявлено близько 29000 каналів для оперативного обміну текстовими повідомленнями між користувачами мережі (Internet Relay Chat), 30000 діючих конференцій для поширення новин за окремими тематиками (Usenet newsgroups), 90095 списків розсилок електронною поштою (mailing lists), кожний з яких представляє мережу індивідів з усього світу зацікавлених у певній тематиці. 22 Цит. за: Dempsey J., Weitzner D. Regardless of Frontiers. – GILC.

Інтернет слугує не тільки громадянським і політичним


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12