У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни «Цивільне право України»

«Способи забезпечення виконання зобов’язань»

ЗМІСТ

стор.

ВСТУП....................................................................................................................3

РОЗДІЛ 1 Загальна характеристика та класифікація способів забезпечення виконання зобов’язань ............................................................................................5

РОЗДІЛ 2 Способи забезпечення виконання зобов’язань.

2.1 Зобов’язально –правові способи забезпечення виконання зобов’язань

2.1.1.Неустойка.............................................................................................11

2.1.2.Порука...................................................................................................15 2.1.3.Гарантія................................................................................................19

2.2 Речово –правові способи забезпечення виконання зобов’язань

2.2.1.Застава..................................................................................................21

2.2.2.Завдаток................................................................................................29 2.2.3.Притримання........................................................................................31

РОЗДІЛ 3 Колізії, що існують у цивільному законодавстві України

у сфері забезпечення виконання зобов’язань і відповідальності

за їх невиконання.............................................................................................................34

ВИСНОВКИ.....................................................................................................................39

СПИСОК ВИКОРИСТКНИХ ДЖЕРЕЛ.................................................................41

ДОДАТКИ.........................................................................................................................43

ВСТУП

Актуальність обраної теми зумовлена відсутністю системного, комплексного дослі-дження питань, що стосуються видів забезпечення виконання зобов’язань, тим що забезпечення зобов’язання по суті створює нове зобов’язання, яке є додатковим, завжди виникає у зв’язку з основним зобов’язанням та залежить від долі останнього і яке потребує більш детального аналізу. Треба зазначити, що незважаючи на те що Цивільний кодекс України містить нові види забезпечення виконання зобов’язань та більш повно розкриває та аналізує вже існуючі, суспільство не стоїть на місці, воно розвивається, а тому треба знаходити нові підходи до застосування видів забезпечення виконання зобов’язань.

Безумовно, питання видів забезпечення виконання зобов’язань, з одного боку, є надзвичайно актуальним, не новим, добре дослідженим, а з іншого - та-ким, що потребує постійної уваги з огляду на динамічні зміни, які відбуваються в державі.

Ступінь розробленості проблеми у вітчизняному науковому про-сторі тим чи іншим аспектам питан-ня видів забезпечення виконання зобов’язань присвячено багато праць учених, зокрема О.В.Дзері, Н.С.Кузнецової, В.В.Луця, Р.І. Майданиката та ін.

Мета – аналіз позитивних і негативних зміни, що відбулись з видами забезпечення виконання зобов’язань у зв’язку із прийняттям Цивільного кодексу України.

Мета курсової роботи конкретизується в наступних завданнях :

дати загальну характеристику видів забезпечення виконання зобов’язань.

більш детально проаналізувати види забезпечення виконання зобов’язань.

визначити в чому виявляється колізії, що існують у цивільному законодавстві України у сфері забезпечення виконання зобов’язань і відповідальності за їх невиконання

Об’єктом дослідження роботи є правовідносини, що виникають у цивільному праві під час забезпечення виконання зобов’язань. при укладанні договорів.

Предметом науково - дослідницької роботи є аналіз нормативно –правових актів, що регламентують встановлення сторонами в договірних відносинах способу забезпечення виконання зобов’язання.

При написанні курсової роботи були використані такі загально наукові методи:

за допомогою методу аналізу був проведений аналіз застосування нормативно –правових актів, щодо видів забезпечення виконання зобов’язань.

систематичний підхід –складено цілісність даної роботи, а саме послідовне, обґрунтоване викладання матеріалу. Викладення змісту роботи у відповідності до складеного плану.

Був використаний описувальний метод, а саме описувалося, які є види забезпечення виконання зобов’язань, які з них є більш популярними при укладенні договорів і чому, та як вони застосовуються на практиці.

Пропозиції автора, щодо вдосконалення законодавства є виявлення колізій в галузі способів забезпечення виконання зобов’язання.

Структура даної роботи складається з трьох частин: вступу, основної частини, висновків та додатків. Основна частина складається з трьох розділів, другий розділ містять підрозділи, які передбачають глибоке і всебічне розкриття сутності даної теми.

1.Загальна характеристика та класифікація способів забезпечення виконання зобов’язань.

1.1 Загальна характеристика способів забезпечення виконання зобов’язань.

Зобов'язання є основним елементом механізму приватно - правового регулювання відносин, покликане забезпечу-вати пропорційність і стабільність відносин цивільного обороту за допомогою інструмен-тарію, відмінного від суміжних із зобов'язанням правових конструкцій[23].

Належне виконання зобов'язань передба-чає, що сторони, які беруть участь у зобов'язальних правовід-носинах, виконують покладені на них обов'язки у точній від-повідності із законом, договором, а за відсутності таких вка-зівок — з тими вимогами, які звичайно пред'являються до виконання, а відтак — і з діловими звичаями, що склалися в комерційній практиці.

Належне виконання зобов'язань стимулює зміцнення майнового становища учасників цих відносин, формування у них впевненості в реалізації поставлених завдань і, зрештою, стабілізує в цілому комерційний оборот. Саме меті належного виконання зобов'язання підпорядковані різні способи забез-печення, які розглядаються в юридичній літературі як у ши-рокому, так і вузькому розумінні.

У вузькому розумінні під способами забезпе-чення виконання зобов'язань розуміють додаткові забезпечу-вальні заходи, які мають спеціальний (додатковий) характер і дають можливість досягнути виконання незалежно від того, чи заподіяні кредиторові збитки і чи є у боржника майно, на яке можна звернути стягнення за виконавчими доку-ментами[15].

Відповідно до ст. 546 Цивільного кодексу України [1] засоби забезпечення зобов'язань можуть виступати у різних формах: неустойки (штраф, пеня), завдатку, застави, по-руки, гарантії, притриманя, відшкодування збитків та моральної шкоди, застосування ін-ших мір відповідальності тощо.

Усі спеціальні засоби забезпечення мають додатковий (акцесор-ний) характер і залежать від основного зобов'язання: при недій-сності або припиненні основного зобов'язання вони також припи-няють свою дію.

Обраний сторонами спеціальний засіб забезпечення виконання зобов'язань має бути письмово зафіксований або в самому зо-бов'язанні, на забезпечення якого він спрямований, або додатко-вою угодою.

Згідно з нормами ст.547 ЦК [1] правочин щодо забезпечення вико-нання зобов’язання має вчинятися в письмовій формі. Недодер-жання цієї форми має наслідком визнання його нікчемним

Деякі зі способів мають бути не тільки оформлені письмово а й потребують нотаріального посвідчення, а в окремих випадках— також державної реєстрації.

Так, для забезпечення інтересів заставодержателя, уникнення несанкціонованих повторних застав закон встановлює більш жорсткі вимоги до оформлення застави у тих випадках, коли майно за-лишається у боржника-заставника. Якщо за загальним правилом достатньо простої письмової форми угоди про заставу, то іпотека, застава товарів у обігу і переробці вимагають нотаріального посвід-чення з наступною державною реєстрацією у Книзі записів застав або в Державному реєстрі застав рухомого майна.

Загальні умови забезпечення виконання зобов'язання встанов-лені ст.548 ЦК [1] і передбачають, що по –перше забезпечення виконання зобов'язання може виникати на підставі закону внаслідок вчинення певних дій. Так, у


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12