У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Система права. Поняття та ознаки права

Зміст

Поняття та ознаки права

Право – система принципів і норм, правила поведінки, які формально закріплюють міру свобод і справедливості.

Кожне суспільство має регулювати відносини між людьми, охороняти і захищати ці відносини. Таке регулювання і охорона суспільних відносин здійснюється за допомогою соціальних норм. У системі таких норм право посідає основне місце.

Юридичне право – це свобода та обґрунтованість поведінки людей відповідно до чинних нормативно-правових актів та інших джерел права.

Юридичне право поділяється на об'єктивне та суб'єктивне.

Об'єктивне – система всіх правових приписів, що встановлені, охороняються, захищаються державою, мають загальнообов'язковий характер, є критерієм правомірної чи неправомірної поведінки та існують незалежно від індивідуальної свідомості суб'єкта права.

Суб'єктивне – певні можливості, міра свободи, що належить суб'єктові, який сам вирішує, користуватися ними чи ні.

Ознаки права:

право – це система правових норм; це правила поведінки загального характеру; ці правила мають загальнообов'язковий характер; вони тісно зв'язані між собою, діють в єдності, складаються в правові інститути, правові галузі; формально визначені й закріплені в нормативно-правових актах; установлюються, санкціонуються, гарантуються та забезпечуються державою та їх органами; у своїй сукупності регулюють суспільні (соціальні) відносини між людьми; правила поведінки повинні встановлюватися державою з урахуванням принципів правди, справедливості, гуманізму й милосердя.

Право, як волевиявлення держави – це система загальнообов'язкових, формально визначених, установлених чи санкціонованих державою, гарантованих і забезпечених нею правил поведінки, що тісно між собою зв'язані та регулюють суспільні відносини між людьми в інтересах певної частини населення в соціально неоднорідному суспільстві.

Функції права – це основні напрямки його впливу на суспільні відносини.

Поділяються на загально-соціальні та спеціальні юридичні.

Загально-соціальні функції:

гуманістична – право охороняє та захищає права людства, народу, людини; організаторсько-управлінська – право суб'єктів на розв'язання певних економічних і соціальних проблем; інформаційна – право інформує людей про волю законодавця; оцінно-орієнтувальна – поведінка людей оцінюється з огляду на закони держави, вказує на безконфліктні, соціально допустимі способи й засоби задоволення потреб людини в межах правомірної поведінки; ідеологічно-виховна – право формує у людині певний світогляд, виховує в неї зразки правомірної поведінки; пізнавальна – право само виступає як джерело знань.

Спеціальні юридичні функції:

Регулятивна (статична і динамічна). Спрямована на врегулювання суспільних відносин способом закріплення бажаної поведінки в тих або тих галузях чи інститутах права. регулятивно-статична – закріплює суспільний порядок у соціально неоднорідному суспільстві у стані спокою. регулятивно-динамічна – забезпечує динамічний розвиток громад. суспільства. Охоронна. Спрямована на охорону відповідних систем суспільних відносин, на забезпечення їхньої недоторканності з боку правопорушників, на недопущення правопорушень, усунення їх з життя.

Принципи права – закріплені у праві вихідні нормативно-керівні положення, що характеризують його зміст, основи, зазначенні в ньому закономірності суспільного життя.

Загальнолюдські. закріплення у праві міри свободи людини та забезпечення її основних прав; юридична рівність одноіменних суб'єктів у всіх правовідносинах; зверхність закону як акта нормативного волевиявлення вищого представницького органу держави; взаємопов'язаність юридичних прав і обов'язків; регулювання поведінки людей за загальнодозволеним типом правового регулювання; діяльність органів і посадових осіб повинна регулюватися за принципом “дозволено те, що прямо передбачено законом”; правосуддя здійснюється тільки судами; юридична відповідальність людини має бути лише за її вину , протиправну поведінку. Типологічні. Визначаються як керівні засади, ідеї, що властиві всім правовим системам певного історичного типу, відображають його соціальну сутність. Конкретно-історичні. Визначаються як основні засади, що відображають специфіку права певної держави у реальних соціальних умовах (демократизму, законності, гуманізму). Галузеві й міжгалузеві. Охоплюють лише одну чи кілька галузей права певної держави (гласності судочинства, принцип повної матеріальної відповідальності). Принципи інститутів права. Основні ідеї, що лежать в основі побудови певного інституту права (принцип несприйняття подвійного громадянства, принцип охорони і захисту всіх форм власності).

Отже, право як соціальний регулятор суспільних відносин забезпечує регулювання найбільш важливих потреб та інтересів між людьми як у межах певної країни, так і на землі у взаємовідносинах усього світового співтовариства.

Отже, право – це система загальнообов'язкових, формально визначених правил поведінки, що встановлюються, гарантуються і охороняються державою з метою упорядкування суспільних відносин.

Форми права

Юридичні норми регулюють поведінку учасників суспільних відносин. Задля цього вони мають бути відомими, виявленими зовні, вираженими у певних формах (джерелах).

Джерела (форми) права – це спосіб зовнішнього прояву правових норм, який засвідчує їх державну загальну обов'язковість.

До джерел права відносять: нормативний акт, правовий звичай, судовий чи адміністративний прецедент, нормативний договір.

Правовий звичай – санкціоноване державою звичаєве правило поведінки загального характеру.

Правовий прецедент – рішення компетентного органу держави, якому надається формальна обов'язковість під час розв'язання всіх наступних аналогічних судових чи адміністративних справ.

Релігійно-правові норми – санкціоновані державою церковні канони та інші релігійні норми, яким надається загальнообов'язковий характер.

Нормативний договір – об'єктивні формально обов'язкові правила поведінки загального характеру, що встановленні за домовленістю і згодою двох чи більше суб'єктів і забезпечуються державою (про утворення федерації).

Міжнародно-правовий акт – документ міжнародного співтовариства, який з санкції держави поширюється на її територію.

Основним джерелом права України є нормативно правовий акт.

Нормативно-правовий акт – рішення компетентних суб'єктів, що виноситься в установленому законом порядку, має загальний характер, зовнішній вигляд офіційного документа в письмовій формі, забезпечується державою та породжує юридичні наслідки. Поділяється на закони і підзаконні акти.

Закони – нормативно-правові акти, що видаються законодавчими органами, мають вищу юридичну силу і регулюють найважливіші суспільні відносини в країні.

Крім Конституції України, є ще такі види законів:

конституційні; органічні; звичайні.

Усі закони мають вищу юридичну силу:

ніхто, крім органів законодавчої влади, не може приймати закони, змінювати чи скасовувати їх; Конституційний суд України може визнати окреме положення чи закон України не конституційним; усі інші нормативно-правові акти повинні
Сторінки: 1 2 3 4