У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота з права

Законодавчі акти в системі нормативно-правових актів

ЗМІСТ

Вступ....................................................................................................................3

Розділ 1. Загальна характеристика нормативно-правових актів....................5

1.1. Поняття нормативно-правових актів.................................................5

1.2. Види нормативно-правових актів......................................................8

1.3. Дія нормативно-правових актів у часі, просторі

й за колом осіб......................................................................................9

Розділ 2. Поняття та види законів....................................................................15

2.1. Поняття закону....................................................................................15

2.2. Види законів........................................................................................16

2.3. Конституція — основний закон громадянського

суспільства і держави.........................................................................22

Розділ 3. Законодавчий процес.........................................................................26

3.1. Поняття законодавчого процесу........................................................26

3.2. Стадії законодавчого процесу............................................................27

Висновки..............................................................................................................30

Список використаної літератури.......................................................................32

ВСТУП

Наш український народ – громадяни України усіх національностей – обрав шлях побудови демократичної держави, тобто держави, в якій буде здійсненно принцип панування права, що грунтується на визнанні прав і свобод людини. Права людини в сучасному світі – це не просто актуальна тема, це проблема. Людство, що пройшло крізь бійню двох світових воєн, безлічі кривавих локальних конфліктів, пережито жорстокі диктатури, дійшло висновку, що не може бути миру и злагоди на Землі, не може бути организованого цивільного життя без поваги до людини, її прав, свобод і потреб. Суспільство, яке покликане захищати основні права людини – це впорядкована система відносин, яка базується на дотриманні всіма суб’єктами цих відносин нормативних актів, тобто Конституції, законів та підзаконних нормативно-правових актів.

Частина ж перша ст. 8 Основного Закону нашої дер-жави проголошує: "В Україні визнається і діє принцип верховенства права." Конституційне закріплення такого підходу до людини і громадянина та права вимагає організації і здійснення діяльності держави, її органів і посадових осіб у повній відповідності з правовими настановами. Ці ж вимоги мають бути орієнтирами й у повсякденному житті кожного грома-дянина. Все зазначене, а також активні процеси розбудови суверенної Української держави, діяльність, спрямована на створення національної системи права, вимагають глибоко-го знання і розуміння не тільки змісту приписів чинного законодавства, але й основних принципів, ідей, закономірностей та напрямів розвитку основоположних державно-правових явищ.

Прийняття законів і інших нормативно-правових актів дуже важливо, і має вирішальне значення для запровадження реформ в нашому житті. Сформульовані в законах і інших нормативно-правових актах норми стають живими, якщо вони є обгрунтованими і прийняті належним чином.

Таким чином, ми бачимо наскільки важливою і актуальною для написання є обрана тема курсової роботи.

При написанні курсової роботи була поставлена мета вивчити ряд питань – поняття і видів нормативно-правового акта, поняття, ознак і видів закону, законодавчого процессу.

Для досягнення поставленої мети використовувалися праці: Скакуна О.Ф. “Теория государства и права”, Гусарєва С.Д. “Теорія держави та права. Альбом схем”, Нерсесянца В.С. “Право в системе социальной регуля-ции”, Лазарева В.В. “Общая теория права и государства”, Марченко М.Н. “Общая теория государства и права” та ряд інших.

Дана тема курсового дослідження складається зі вступу, розділу 1 “Загальна характеристика нормативно-правових актів”, розділу 2 “Поняття та види законів”, розділу 3 “Законодавчий процес” та висновків.

Розділ 1. Загальна характеристика нормативно-правових актів

1.1. Поняття нормативно-правових актів

Правовий акт — акт-волевиявлення (рішення) уповноваже-ного суб'єкта права, що регулює суспільні відносини за допомо-гою встановлення (зміни, скасування, зміни сфери дії) правових норм, а також визначення (зміни, припинення) на основі цих норм прав і обов'язків учасників конкретних правовідносин, міри відповідальності конкретних осіб за скоєне ними правопорушен-ня. Він оформляється у встановлених законом випадках у ви-гляді письмового документа (акта-документа) [, с.104].

Види правових актів за формою вираження: 1) письмовий (акт — документ); 2) усний (заяви, розпорядження, накази, вказівки); 3) конклюдентний (акт — дія).

Види правових актів за юридичною субординацією: нормативні, що регулюють певну сферу суспільних відно-син і є загальнообов'язковими; індивідуальні (ненормативні), що породжують права і обов'яз-ки лише у тих конкретних суб'єктів, яким вони адресова-ні, у конкретному випадку; інтерпретаціині (акти тлумачення норм права), що мають допоміжний характер і, як правило, «обслуговують» нор-мативні акти.

Слід мати на увазі, що, крім зазначених класичних актів — нормативних, індивідуальних, інтерпретаційних — є акти змі-шаного нормативно-конкретного змісту, тобто такі, що склада-ються з нормативних і індивідуальних норм. Вони притаманні ряду правових систем романо-германського типу.

Є нетипові (спеціалізовані) акти — акти, що затверджують положення, правила статутів, або акти, що складаються з декла-рацій, закликів, звернень.

Нормативно-правовий акт — офіційний акт-волевиявлення (рішення) уповноважених суб'єктів права, що встановлює (змі-нює, скасовує) правові норми з метою регулювання суспільних відносин. Або інакше: акт правотворчості, який містить юридичні норми. Отже, нормативно-правовий акт становить рішення правотворчого органу, спрямоване на встановлення, зміну або ска-сування дії норм права [, с.98-99].

Нормативно-правовий акт виконує дві рівнозначні функції: функцію юридичного джерела права і функцію форми права, тобто виступає як спосіб існування і вираження норм права.

Ознаки нормативно-правового акта: 1) приймається або санкціонується уповноваженими органа-ми держави (правотворчими органами) або народом (через ре-ферендум); 2) завжди містить нові норми права або змінює (скасовує) чинні, чітко формулює зміст юридичних прав і обов'язків; 3) приймається з дотриманням певної процедури; 4) має форму письмового акта-документа і точно визначені реквізити: а) вид акта (закон, указ, постанова); б) найменування органу, який ухвалив акт (парламент, президент, уряд, місцевий орган влади); в) заголовок (деякі акти, наприклад, розпорядження Ка-бінету Міністрів України приймаються без заголовка); г) дата ухвалення акта; ґ) номер акта; д) дані про посадову особу, яка підписала акт; 5) публікується в офіційних спеціальних виданнях з обов'яз-ковою відповідністю автентичності тексту офіційного зразка (в Україні закони публікуються у «Відомостях Верховної Ради України», газетах «Голос України» та «Юридичний вісник Укра-їни»; постанови Кабінету Міністрів — у збірниках постанов уря-ду України та газеті «Урядовий кур'єр»; закони і підзаконні акти —


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8