У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Творче завдання

Ознайомлення учнів з окремими положеннями нового Кримінального кодексу України на прикладі уроку з Основ правознавства на тему Кримінальна відповідальність

Ця тема є однією з тих, що становить підвищений інтерес для учнів. Разом з тим вона належить до числа таких, що вимагають від вчителя максимального синтезу теоретичних знань із змістовими, переконливими правовими ситуаціями. Тому стараюсь такий урок проводити на певному емоційному рівні, апелюючи до свідомості учнів, враховую, що живе сяйво вчителя, його зрілість спрямовувала розумову діяльність своїх вихованців – це ті складові, без урахування яких досягнення значних завдань навчального процесу буде проблематичним.

На мою думку, особливо важливим у процесі уроку є формування в учнів знань, навичок та вмінь, спрямованих на високий рівень їх правомірної поведінки.

Готуючись до уроку, стараюсь не підбирати так звані “жахливі” приклади з практичних кримінальних справ, котрі можуть мати негативний вплив на вразливу психіку підлітків. Разом з тим враховую, що виклад лише абстракційних положень, без конкретних прикладів із життя, не матиме належного ефекту. При підготовці до уроку переглядаю новий Кримінальний кодекс, що прийнятий 5 квітня 2001 року Верховною Радою України. учні мають знати, що кодекс набуде чинності з вересня 2001 року. оскільки учні користуються при вивченні Основ правознавства підручниками за редакцією І.Б. Усенка мушу враховувати, що до параграфу 31 Кримінальної відповідальності треба вносити певні уточнення, які випливають з нового Кримінального кодексу. На уроці ставлю мету: Забезпечити формування чітких уявлень учнів про межі дію Кримінального кодексу і види злочинів; розкрити етапи здійснення збитків, визначити поняття співучасті, що прямо в багатьох випадках стосуються неповнолітніх, і на конкретних прикладах дати характеристику видів співучасті; ознайомити учнів із зауваженнями і видами кримінальної відповідальності. Планую формувати на уроці такі навички і вміння формувати високий рівень правомірної поведінки учнів, вміння пояснити вивчену термінологію.

Важливим питанням є підбір типу уроку. Тому вважаю, що найдоцільніше вибрати для вивчення цієї теми тип уроку “Урок формування і вдосконалення знань, вмінь і навичок учнів”.

Визначаю структуру уроку. Вона може мати такий втгляд:

Поняття і види злочинів. Стадії скоєння злочинів, співучасті у злочині та її види. Завдання і види кримінальних покарань. Особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх.

Методико-дидактичне забезпечення уроку є таке:

Кримінальний кодекс України. Підручник, параграф 31. Таблиця (додається)

Планую на уроці вивчити з учнями такі основні терміни і поняття: злочин, підгьтовка (готування) до злочину, замах на злочин, добровільна відмова від доведення злочину до кінця, співучасть у злочині, посібник, ???????, виконавець, організатор, неосудність, амністія, ???????, ступінь ??????? небезпеки.

Починаючи урок, спираюсь на текст кодексу і матріал підручника, даю загальну характеристику Кримінального кодексу України та його межі дії. визначаю поняття злочину, звертаю увагу на ???????, що характеризують злочин, звертаю увагу учнів на те, що злочин може бути не лише особливо небезпечною дією, але й бездіяльністю. Вказую, що ??????? ідеєю тут може стати те, що немає злочинів без покарань і в ??????? з цим кожен злочин є караною дією. Поетапно розяснюю учням стадії злочинів, виткористовую таблицю “Стадії вчинення злочину”, коментуючи зміст особисто і за допомогою учнів. Таблиця має такий вигляд.

Стадія | Дії, що їх вчиняє злочинець

Готування до злочину | ??????? або пристосування засобів чи знарядь або інших ??????? створення учнів для вчинення злочину

Замах на злочин | Умисна дія, безпосередньо спрямована на вчинення злочину

Закінчений злочин | Вчинено всі непередбачені кримінальним законом дії або наслідки передбачені законом

Викладаючи матеріал стосовно співучасті у злочині, пропоную завдання учням визначити елементи ??????? кожного із чотирьох можливих співучасників: організатора, виконавця, посібника, підмовника, а також як елемент рольової гри визначаю їхній вік. Учні подумавши визначають, що організатори здебільшого є доросла людина, виконавцем – наймолодшим у злочинному угрупуванні, в більшості випадків неповнолітній.

Потім підвожу учнів до висновку про те, що всіх співучасників з часом можна виявити, і тому вони безумовно будуть покарані.

На основі стислого розбору епіграфа до параграфу 30 “У біду попадають як у прірву раптом, але в злочин входять по щаблі” А.А.Безстужев – Мареінський, а також виконання попереднього завдання підвожу учнів до відповіді на запитання “Чому “молодіє” злочинність в Україні”. Учні вважають, що серед причин зростання злочинності серед неповнолітніх є такі:

незнання криміального законодавства; відсутність навичок і вмінь правомірної поведінки; незнання вікових меж з досяганням яких настає кримінальна відповідальність неповнолітніх.

Дальше розкриваю положення, пов'язані з кримінальною відповідальністю неповнолітніх. Для цього використову таблицю “Обсяг юридичної відповідальності неповнолітніх у залежності від їхнього віку”.

В зв'язку з тим, що в цьому питанні в новому Кримінальному кодексі внесено зміни, наголошую, що неповнолітніх, які вперше вчинили злочин невеликої тяжості, може бути звільнено від кримінальної відповідальності і їм не може бути призначено покарання у вигляді позбавлення волі. Обмежено і сторони та розміри покарань, які можуть застосовуватись – штраф (таке покарання може застосовуватись лише до неповнолітніх, які мають самостійний доход, власне майно чи кошти) може становити до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, громадські роботи призначаються на строк від 30 до 120 годин (не більше 2 годин на день), виправні роботи – від 2 місяців до 1 року, арешт від 15 до 45 діб. Ці три види покарання можуть застосовуватись лише з 16 років. Строк позбавлення волі не може перевищувати 10 років (при цьому встановлено певні обмеження відповідно до ступеня тяжкості злочину), а за особливо тяжкі злочини – до


Сторінки: 1 2 3