У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Основи земельного права України

План

1. Загальна характеристика земельного права: поняття і предмет правового регулювання

2. Загальна характеристика Земельного кодексу

3. Види земель та їх правовий статус

4. Форми власності на землю

5. Право державної власності на землю

6. Право колективної та приватної власності на землю

7. Користування землею

8. Оренда землі

9. Плата за землю

10. Вирішення земельних спорів

1. Загальна характеристика земельного права: поняття і предмет правового регулювання

Земельне право — галузь права, що регулює земельні відносини з метою забезпечення раціональ-ного використання земель, створення умов для під-вищення їхньої ефективності, охорони прав організа-цій та громадян як землевласників і землекористу-вачів. Отже, предметом правового регулювання земельного права є відносини з володіння, користу-вання та розпорядження земельними ресурсами, а та-кож із їх охорони і раціонального використання. Зе-мельне право — комплексна галузь права України, адже її основу складають норми цивільного права, ор-ганічно пов'язані з нормами адміністративного та екологічного права. Головними джерелами земельно-го права слід визнати Конституцію України, Земель-ний і Цивільний кодекси.

2. Загальна характеристика Земельного кодексу

Земельний кодекс було прийнято 13 березня 1992 р. Він установлює, що завданням земельного за-конодавства є регулювання земельних відносин із ме-тою створення умов для раціонального використання та охорони земель, рівноправного розвитку всіх форм власності на землю і господарювання, збереження та відтворення родючості грунтів, поліпшення природного середовища, охорони прав громадян, підпри-ємств, установ та організацій на землю. Його розділа-ми є: 1. Загальні положення. 2. Використання зе-мель. 3. Охорона земель. 4. Відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам і втрат сільсь-когосподарського й лісогосподарського виробництва. 5. Контроль за використанням і охороною земель та їх моніторинг. 6. Державний кадастр земель. 7. Зем-леустрій. 8. Вирішення земельних спорів. 9. Відпові-дальність за порушення земельного законодавства. 10. Міжнародні договори.

3. Види земель та їх правовий статус

Усі землі України, відповідно до цільового призначення, поділяються на:*

землі сільськогосподарського призначення;*

землі населених пунктів (міст, селищ міського типу і сільських населених пунктів);*

землі промисловості, транспорту, зв'язку, оборо-ни та іншого призначення;*

землі природоохоронного, оздоровчого, рекреа-ційного та історико-культурного призначення;*

землі лісового фонду;*

землі водного фонду;*

землі запасу.

Переведення земель з однієї категорії до іншої здійснюється у разі зміни цільового призначення цих земель.

Віднесення земель до відповідних категорій і пе-реведення їх з однієї категорії до іншої провадиться органами, які виносять рішення про передачу цих земель у власність або надання їх у користування, а в інших випадках — органами, які затверджують проекти землеустрою та ухвалюють рішення про створення об'єктів природоохоронного, оздоровчого, історико-культурного та іншого призначення.

4. Форми власності на землю

Власність на землю в Україні має такі фор-ми: державну, колективну, приватну. Усі форми власності є рівноправними.

Розпоряджаються землею ради народних депута-тів, які в межах їхньої компетенції передають землі у власність або надають у користування та вилуча-ють їх.

Повноваження щодо передачі, надання та вилу-чення земельних ділянок місцеві ради народних депутатів можуть передати відповідно органам дер-жавної виконавчої влади або виконавчим органам місцевого самоврядування.

5. Право державної власності на землю

У державній власності перебувають усі землі України за винятком земель, переданих у колектив-ну і приватну власність.

Суб'єктами права державної власності на землю виступають:*

Верховна Рада України — на землі загальнодер-жавної власності України;*

Верховна Рада Автономної Республіки Крим — на землі в межах території Республіки, за ви-нятком земель загальнодержавної власності;*

обласні, районні, міські, селищні, сільські ради народних депутатів — на землі в межах їхніх територій, за винятком земель загальнодержав-ної власності.

Землі, що знаходяться в загальнодержавній влас-ності, можуть передаватись у колективну або при-ватну власність і надаватися в користування, у тому числі в оренду. Не можуть передаватись у колектив-ну і приватну власність: *

землі загального користування населених пунк-тів (майдани, вулиці, проїзди, шляхи, пасови-ща, сінокоси, набережні, парки, міські ліси, сквери, бульвари, кладовища і т. д.), а також землі, надані для розміщення будинків органів державної влади та державної виконавчої вла-ди;*

землі гірничо-добувної промисловості, єдиної енергетичної та космічної систем, транспорту, зв'язку, оборони;*

землі природоохоронного, оздоровчого, рекреа-ційного та історико-культурного призначення;*

землі лісового фонду;*

землі водного фонду;*

землі сільськогосподарських науково-дослідних установ і навчальних закладів та їх дослідних господарств, навчальних господарств навчаль-них закладів, державних сортовипробувальних станцій і сортодільниць, елітно-насінницьких і насінницьких господарств, племінних заводів, племінних радгоспів і конезаводів, господарств із вирощування хмелю, ефіроолійних, лікар-ських рослин, фруктів і винограду.

6. Право колективної та приватної власності на землю

Земля може належати громадянам за правом колективної власності.

Суб'єктами права колективної власності на землю є колективні сільськогосподарські підприємства, сільськогосподарські кооперативи, садівницькі това-риства, сільськогосподарські акціонерні товариства, у тому числі створені на базі радгоспів та інших дер-жавних сільськогосподарських підприємств. Розпо-рядження земельними ділянками, що знаходяться в колективній власності, здійснюється за рішенням загальних зборів колективу.

У колективну власність можуть бути передані землі колективних сільськогосподарських підпри-ємств, сільськогосподарських кооперативів, сільсь-когосподарських акціонерних товариств, у тому чис-лі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, землі садівни-чих товариств — за рішенням загальних зборів цих підприємств, кооперативів, товариств. Землі в ко-лективну власність передаються безкоштовно. Кож-ний член колективної власності на землю в разі ви-ходу з колективу має право одержати свою частку землі в натурі (на місцевості), яка визначається в по-рядку, передбаченому Земельним кодексом.

Право на земельну частку може бути передано у спадщину в порядку і на умовах, передбачених цивільним законодавством щодо успадкування май-на, та статутом відповідного колективного підпри-ємства.

У разі продажу власником своєї земельної частки переважне право на її купівлю мають співвласники.

Сільські та селищні ради народних депутатів створюють на своїй території резервний фонд зе-мель.

Право приватної власності громадян України на землю означає,


Сторінки: 1 2