У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Організація претензійно-позовної роботи на підприємстві

Одне з основних завдань правової роботи на підприємстві — забезпечення належних умов для нормальної роботи підприємства, досягнення високих економічних показників, подальшого роз-витку виробництва.

Висунення претензій сторонами за договором і їх розгляд є од-нією з ознак господарського розрахунку. Шляхом висування пре-тензій до контрагентів з приводу тих чи інших договірних зо-бов'язань підприємство захищає свої законні права і вимагає відновлення порушеного права, захисту майнових і моральних інтересів.

Для забезпечення захисту інтересів підприємств розроблено сис-тему норм, які покликані якнайшвидше вирішувати спори між контрагентами відповідно до основ законності та господарського розрахунку.

Спір, як правило, виникає за наявності недоліків виробництва, наприклад порушення ритму роботи, постачання неякісної сирови-ни, які необхідно якнайшвидше усунути задля відновлення нор-мальної діяльності підприємства.

Таким чином, основна мета претензійної роботи — усувати або попереджати негативний вплив на виробництво з боку контр-агентів підприємства шляхом застосування до них правових норм.

Висуваючи претензії, одне підприємство вказує іншому на його неправильні дії або помилки, які неправомірно зачіпають його інтереси, і вимагає їх усунення або виправлення добровільно, по-силаючись при цьому на нормативний акт і фактичні обставини справи. У цьому полягає суть кожної претензії. І якщо підприєм-ство-контрагент задовольняє висунуту претензію, то відпадає по-треба передавати справу для розв'язання до судових органів.

Завдання претензійної роботи на підприємстві полягають у такому:*

відновленні порушених прав і захисті законних інтересів підприємства;*

виявленні причин і умов невиконання завдання і зобов'язан-ня, виготовлення продукції неналежної якості, крадіжок майна, безгосподарності та інших порушень;*

попередженні порушень державної, планової, договірної дис-ципліни та чинного законодавства;*

покращенні економічних показників господарської діяльності підприємства;*

відшкодуванні за рахунок винних осіб нанесених підприєм-ству збитків.

Практика юридичних служб визначила загальні методи і прийоми претензійної роботи, її організаційні форми. На кожному підприємстві повинен бути виданий наказ або інструкція про по-рядок організації і ведення претензійно-позовної роботи, де визна-чались би підрозділ або посадова особа, що має готувати претен-зію в разі порушення договору. Цей підрозділ або посадова особа мають право вимагати від інших підрозділів матеріали, необхідні для висунення претензій або підготовки відповіді на неї.

До функцій юридичної служби входять контроль за правильні-стю висунення претензій і відповідей на них; узагальнення резуль-татів претензійної роботи; підготовка керівництву пропозицій щодо усунення недоліків у претензійній роботі підрозділів і посадо-вих осіб.

На кожному підприємстві повинна організовуватись належна реєстрація і облік претензій і позовів, що, по-перше, забезпечує збе-рігання документів, а по-друге, дає змогу періодично аналізувати стан справ на підприємстві: встановлювати причини висунення претензій, рівень їх задоволення і на цій основі розробляти не-обхідні пропозиції і заходи щодо їх усунення. Як правило, на підприємстві реєструють претензії та позови юридичні служби шляхом журнальної форми ведення обліку. В одному журналі ве-деться облік претензій і позовів, висунутих підприємством, у дру-гому — висунутих до підприємства.

Загальним питанням є також строки висунення і розгляду пре-тензій. Недотримання встановлених строків може позбавити під-приємство права на подання позову, що спричиниться до значних втрат. І навпаки, дотримання встановлених строків висунення та розгляду претензій найчастіше захищає підприємство від розгляду спорів в арбітражних судах та грошових витрат на виплату дер-жавного мита, на відрядження тощо.

Претензія підлягає розгляду в місячний строк з дня її одержання. Якщо обов'язковими для обох сторін правилами або договором пе-редбачено право перевірки забраковано'!' продукції підприємством-виробником, то претензії, пов'язані з якістю та комплектністю про-дукції, розглядаються впродовж двох місяців.

Якщо відсутні окремі необхідні для розгляду претензії докумен-ти, їх витребовують у заявника із зазначенням строку їх подання, але не менше п'яти днів, не враховуючи часу на поштове переси-лання. При цьому розгляд претензії призупиняється до одержання цих документів або закінчення строку їх подання. Якщо витребу-вані документи не надійшли у встановлений строк, претензія роз-глядається за наявними документами.

Правильне висунення претензії уможливлює своєчасне врегулю-вання спорів, поновлення порушених прав та інтересів підпри-ємства.

Необхідні для висунення претензії матеріали готують заінтере-совані підрозділи (відділ постачання, бухгалтерія та ін.) і переда-ють до підрозділів, що виконують претензійну роботу; останні по-винні перевірити наявність права на висування претензії, повноту одержаних матеріалів та їх належне оформлення.

У разі потреби від відділів вимагаються необхідні додаткові ма-теріали, а оформлені неналежним чином повертаються до них для доопрацювання у встановлений строк.

Порядок висування і розгляду претензій, які виникають під час виконання господарських договорів та на інших підставах, регу-люється Арбітражним процесуальним кодексом України [З], де виз-начені основні положення доарбітражного врегулювання госпо-дарського спору.

Спір може бути переданий для вирішення до арбітражного суду за умови додержання сторонами встановленого для цієї категорії спорів порядку їх доарбітражного врегулювання.

Особливий порядок висування і розгляду встановлений для претензій до підприємств і організацій транспорту і зв'язку. Не ре-гулюється Кодексом [3] порядок розгляду претензій замовників і постачальників товарів на експорт, замовників і вантажоодержу-вачів імпортних товарів та деякі інші.

Справи за заявою прокурора (або його заступника) Антимо-нопольного комітету України та його територіальних відділень по-рушуються арбітражним судом незалежно від вжиття сторонами заходів доарбітражного врегулювання спорів.

Підприємства, що порушили майнові права та законні інтереси інших підприємств, зобов'язані поновити їх, не чекаючи висунен-ня претензії.

Підприємства, чиї права та законні інтереси порушені, з метою безпосереднього врегулювання спору з порушником звертаються до нього з письмовою претензією, де зазначають:*

повне найменування і поштові реквізити заявника претензії та підприємства, до якого висунуто претензію, дату пред'явлення і номер претензії;*

обставини, через які висунуто претензію; докази, що підтверд-жують ці обставини, посилання на відповідні нормативні акти;*

вимоги заявника;*

суми претензії та її


Сторінки: 1 2 3