У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Спадкування за заповітом та за законом

Питанням спадкування присвячується книга шоста Цивільного кодексу України.

Спадкове право – один з центральних інститутів цивільного права, оскільки проблема спадкування тією чи іншою мірою торкається кожної особи. Спадкові відносини є особливими, вони зачіпають приватну сторону життя людини та її сім'ї, і саме тому потребують особливої уваги законодавця.

За загальним правилом, спадкування - це перехід прав і обов'язків від фізичної особи, яка померла, до її спадкоємців, воно забезпечує правонаступництво цивільних прав і обов'язків після смерті їх носія.

В Україні, як і в більшості країн Європи, підставою виникнення спадкового правонаступництва є заповіт або закон.

Новий Цивільний кодекс втілив ідею якнайбільшого охоплення числа спадкоємців, в основі якої лежить принцип непорушності права приватної власності. Безумовною перевагою Кодексу називають розширення кола спадкоємців за законом з двох до п'яти черг. При цьому суб'єктний склад першої та другої черг спадкоємців за законом, порівняно з попередньою редакцією Кодексу, залишено без змін.

Так, у першу чергу право на спадкування мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки; у другу чергу право на спадкування мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері; у третю чергу право на спадкування за законом одержали рідні дядько та тітка спадкодавця.

Слід звернути увагу, що зарахування осіб до числа спадкоємців за законом здійснюється не лише за ознакою шлюбних чи родинних зв'язків, а й за ознакою членства в сім'ї. Зокрема, до четвертої черги спадкоємців входять особи, які є членами сім'ї спадкодавця за умови, що вони проживали з ним не менше 5 років.

І, насамкінець, право спадкувати у складі п'ятої черги спадкоємців одержують інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно та утриманці спадкодавця, які не були членами його сім'ї.

Положення про заповіт в Цивільному кодексі України посідають перше місце. Це пояснюється тим, що право на спадкування виникає спершу у осіб, визначених у заповіті. На це імперативно вказує стаття 1223 Цивільного кодексу України. Лише за відсутності заповіту, визнання його недійсним або відмови від спадщини спадкоємців за заповітом право спадкувати одержують спадкоємці за законом.

Заповіт стає свого роду "юридично оформленою волею спадкодавця» після його смерті. За статтею 1233 ЦК, яка вперше дає визначення заповіту, заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Принцип свободи заповіту як один із головних в сучасній цивілістиці полягає у праві заповідача заповісти своє майно на власний розсуд, у праві змінити або скасувати свій заповіт в будь-який час.

Заповідач самостійно визначає обсяг того, що передається в спадок, він може охопити заповітом права та обов'язки, які йому належать на момент складення заповіту, а також ті, які можуть йому належати у майбутньому, заповідати все майно або його частину. Він вправі призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин. Аналогічним чином, він може позбавити права на спадкування будь-кого із спадкоємців без зазначення на це причин.

Правило про обов'язкову частку в спадщині, закріплене в статті 1241 Цивільного кодексу України, є одним із необхідних обмежень свободи заповіту. Норма цієї статті гарантує неповнолітнім, повнолітнім непрацездатним дітям спадкодавця, непрацездатній вдові (вдівцю) та непрацездатним батькам успадкування, незалежно від змісту заповіту, половини частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом.

Цивільне законодавство вперше вводить норму про посвідчення заповіту при свідках. Участь свідків в процесі складання заповіту зумовлена необхідністю підтвердити фізичний стан заповідача в момент виявлення волі, відсутність примусу з боку третіх осіб тощо. Тому основними критеріями, що ставляться до особи свідків, є відсутність зацікавленості, безсторонність свідка та його фізіологічні можливості виконувати цю функцію. Свідками можуть бути будь-які особи з повною цивільною дієздатністю, за винятком нотаріуса або іншої посадової, службової особи, яка посвідчує заповіт; спадкоємців за заповітом; членів сім'ї та близьких родичів спадкоємців за заповітом, а також осіб, які не можуть прочитати або підписати заповіт.

У разі посвідчення заповіту посадовою або службовою особою, а також якщо заповідач через фізичні вади не може самостійно прочитати заповіт, присутність свідків є обов'язковою. В інших випадках свідки приймають участь в посвідченні заповіту на запрошення заповідача.

Поряд з "традиційною" формою заповіту Цивільний кодекс запроваджує ряд нових, раніше не відомих українському законодавству їх різновидів. Ці особливі види правочинів, притаманні законодавству країн Західної Європи, значно розширюють спадкову правоздатність громадян і на перший погляд здаються дуже прогресивними.

Особливе місце серед них займає заповіт подружжя. Механізм його дії полягає в тому, що частка у праві спільної сумісної власності після смерті одного з подружжя переходить до другого з подружжя, який його пережив. У разі смерті останнього право на спадкування мають особи, визначені подружжям у заповіті.

Позитивом такого заповіту є те, що той з подружжя, який пережив іншого, продовжує жити в звичному для нього майновому середовищі. Але це ледве не єдина перевага такого заповіту. Складаючи спільний заповіт, подружжя повинні враховувати і його можливі недоліки, які свого часу були детально проаналізовані в юридичній літературі.

Зокрема, спільний заповіт не охоплює всього майна подружжя. Згідно зі


Сторінки: 1 2