У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Об’єктивна сторона злочину
26



КУРСОВА РОБОТА

Об’єктивна сторона злочину

Зміст

Вступ ____________________________________________________ст. 3

РОЗДІЛ 1. Поняття, ознаки і значення об’єктивної сторони злочину ст. 5

ОЗДІЛ 2. Суспільне небезпечне діяння (дія чи бездіяльність). Умови відповідальності за бездіяльність. Значення непереборної сили фізичного і психічного примусу.____________________________________________ ст. 8

РОЗДІЛ 3. Суспільно небезпечні наслідки, їх поняття та види ____ст. 14

РОЗДІЛ 4. Причинний зв’язок між суспільне небезпечними наслідками та суспільно небезпечним діянням. _______________________________ст. 17

РОЗДІЛ 5. Факультативні ознаки об’єктивної сторони злочину ___ст. 22

Висновок ________________________________________________ ст. 23

Література _______________________________________________ ст. 25

Вступ

римінальне право – це одна з галузей права України, яка є сукупністю юридичних норм, встановлених державою і санкціонованих її примусовою силою. Особливість цих норм у тому, що вони забороняють певні вчинки людей під загрозою застосування особливих заходів державного примусу - кримінального покарання. Норми кримінального права встановлюються лише вищим органом законодавчої влади - Верховною Радою України. Ці норми визначають, які суспільно небезпечні діяння є злочинними, і встановлюють покарання, що підлягають застосуванню до осіб , які вчинили злочини (ст. 1 КК України)

Правові відносини, які виникають у зв’язку із вчиненням злочину і застосуванням відповідних покарань, складають предмет кримінального права.

Таким чином, кримінальне право - це сукупність юридичних норм, встановленим вищим законодавчим органом державної влади - Верховною Радою України, що визначають, які суспільно небезпечні діяння є злочинними і які покарання треба застосувати до осіб, що їх скоїли. Крім того, кримінальне право регулює підстави і умови кримінальної відповідальності, дає поняття злочину, регулює порядок призначення покарання, звільнення від кримінальної відповідальності і покарання, при потребі визначає форми участі громадськості в реалізації кримінальної відповідальності і покарання. В даній курсовій роботі ми розкриємо суть об’єктивної сторони злочину і розглянемо слідуючі питання:

- поняття, ознаки і значення об’єктивної сторони злочину;

- суспільно небезпечне діяння (дія чи бездіяльність). Умови відповідальності за бездіяльність. Значення непереборної сили, фізичного та психічного примусу;

- суспільно небезпечні наслідки, їх поняття та види;

- причинний зв’язок між суспільно небезпечними наслідками та суспільно небезпечними діяннями;

- факультативні ознаки об’єктивної сторони злочину.

Розділ 1. Поняття, ознаки і значення об’єктивної сторони

злочину

знаки об’єктивної сторони злочину. При виявленні злочину ми завжди стикаємось з його об'єктивними ознаками: конкретним актом поведінки суб’єкта у виді дій чи бездіяльності, які завжди вчиняються за певних об'єктивних обставин, у певному місці та часі. Цей акт поведінки здійснюється у відповідний спосіб, наприклад, крадіжка з об’єктивної сторони виражається в таємному викраденні індивідуального майна громадян ст. 185 КК), грабіж – у відкритому викраденні, такого майна (ст. 186 КК). Злочин тягне за собою настання суспільно-небезпечних наслідків, тому що внаслідок його вчинення завдається істотна шкода суспільним відносинам, які охороняються кримінальним законом, або створюється загроза спричинення такої шкоди .Причому діяння (дія чи бездіяльність) знаходиться у причинному зв’язку з суспільно - небезпечними наслідками. Ці ознаки притаманні будь-якому злочину як явищу реальної дійсності. Без цих ознак злочину не може бути. Вони мають місце завжди, в усіх випадках, коли вчиняється злочин.

Іноді злочини вчинюються з використанням різних предметів матеріального світу: вогнепальної або холодної зброї, пристосувань, підроблених документів чи інших засобів, їх вибіркове використання багато в чому сприяє злочинцю здійснити злочинний задум, заподіяти більш важку суспільно небезпечну шкоду.

об'єктивних ознаках знаходять своє вираження як фактичні так і соціальні якості злочину, передусім його суспільна небезпека. Об’єктивні ознаки, які притаманні усім злочинам, вивчаються загальною частиною кримінального права, а індивідуальні ознаки конкретних злочинів, наприклад, бандитизму, шахрайства, хуліганства розглядаються особливою частиною.

Викладене дозволяє зробити висновок, що об'єктивна сторона злочину – це зовнішня сторона (зовнішнє вираження) злочину, яка характеризується суспільне небезпечним діянням (дією чи бездіяльністю), суспільно небезпечними наслідками, причинним зв'язком між діянням і суспільно небезпечними наслідками, місцем, часом, обстановкою, способом, а також засобами вчинення злочину. Об’єктивна сторона складу злочину – це сукупність передбачених кримінальним законом ознак, які характеризують зовнішній прояв суспільно небезпечної дії, що посягає на об’єкти кримінально-правової охорони, а також об'єктивні умови цього посягання. Усі ознаки об’єктивної сторони злочину з точки зору їх закріплення в диспозиціях статей Особливої частини КК можна поділити на дві групи: обов'язкові (необхідні) і факультативні.

До обов’язкових ознак належить діяння у формі дії чи бездіяльності. Бездіяння, інакше кажучи, без конкретного акту суспільно небезпечної поведінки людини не можна вчинити жодного злочину. Діяння завжди або безпосередньо вказується в диспозиції статті Особливої частини КК, або однозначно випливає з її змісту, І таким чином, є обов'язковою ознакою будь якого складу злочину. Тому встановлення ознак такого діяння (дії чи бездіяльності) є обов'язковим за кожною кримінальною справою.

о факультативних ознак об’єктивної сторони складу злочину належать: суспільно небезпечні наслідки, причинний зв’язок між діянням і суспільно небезпечними наслідками, місце, час , обстановка, спосіб та засоби вчинення злочину. Ці ознаки хоча фактично притаманні злочину як явищу реальної дійсності, але не завжди вказуються в законі як ознаки конкретного складу злочину. Так, склади злочинів: образи, хуліганства не містять вказівки на конкретні суспільно небезпечні наслідки, котрі необхідно було б встановлювати при вирішенні питання про притягнення особи до кримінальної відповідальності. Так само не завжди в статтях Особливої частини КК вказано на спосіб, місце, час, обстановку вчинення злочину. Отже, зазначені ознаки об’єктивної сторони складу злочину є не обов'язковими, а факультативними.

Однак якщо суспільне небезпечні наслідки, місце, час, спосіб, обстановка та засоби вчинення злочину прямо вказані в диспозиції статті Особливої частини КК або однозначно випливають


Сторінки: 1 2 3 4 5 6