У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Справу, що надійшла до суду від прокурора в порядку, передбаченому статтею 7а або народний суддя або голова суду, якщо він зго

Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх.

Покарання неповнолітніх за вчиненні злочини.

Злочинність неповнолітніх та молоді залишається непоборною протягом декількох століть, а наприкінці минулого XX століття відмічено її зростання. Основна причина такого явища полягає в тому, що розвиток значної частини неповнолітніх часто відбувається у дуже несприятливих економічних, соціальних та побутових умовах. А, між тим, у підлітковому віці йде не лише процес інтенсивного фізичного формування, але й духовного і інтелектуального розвитку, усвідомлення справжньої мети і значення життя людині та таких понять, як совість, добро, віра, шана, любов. У цей період життя починають виявлятися індивідуальні здібності людини, формується воля та свідомість. В умовах значного зниження життєвого рівня певної частини суспільства, його соціального розшарування, існування в багатьох родинах насильства по відношенню до дітей, майже повної незахищеності дітей-сиріт розвиток характеру і поведінки певної частини підлітків ускладнюється. У неповнолітніх, які формуються як особистості в умовах соціального ризику, виникають відчуття самотності і відчуженості, що нерідко призводить до нерозважливих проступків, скоєння різного роду правопорушень та вчинення тяжких злочинів. Реальне подолання таких соціальних явищ є проблематичним для будь-якого громадського суспільства, оскільки ці явища є наслідком споконвічних соціальної нерівності і соціальних протиріч. Тому надзвичайно актуальним є поліпшення економічних, соціальних та освітньо-виховних умов для здорового фізичного, психологічного, духовного, освітнього і соціального розвитку неповнолітньої людини.

Особливості покарання неповнолітніх правопорушників зумовлене не лише законодавчим зменшенням кількості видів і скорочення строків і розмірів покарання, що входять в їх загальну систему, а й тим, що:

1) позбавлення волі не може бути призначене неповнолітньому, який вчинив вперше злочин невеликої тяжкості;

2) покарання у вигляді позбавлення волі, які не досягли до вчинення злочину 18- річного віку, не може бути призначене строком більше 10 років.

Лише за особливо тяжкий злочин, пов’язаний з позбавленням життя людини та при призначенні покарання за сукупністю злочинів або вироків, воно може бути призначене більше, ніж на десять років, але не може перевищувати 15 років;

3) покарання у вигляді довічного позбавлення волі не застосовуються до осіб, що вчинили у віці до 18-ти років;

неповнолітні, засудженні до покарання у вигляді позбавлення волі, відбувають покарання у спеціальних виховних установах [78; c. 210].

До неповнолітніх, визнаних у вчиненні злочину, судом можуть бути застосовані такі основні види покарань :

штраф, який застосовується до неповнолітніх, що мають самостійний дохід, власні кошти або майно, на яке може бути звернене стягнення. Залежно від тяжкості вчинення злочину та з урахуванням майнового стану неповнолітніх, суд встановлює розмір штрафу в межах до п’ятисот встановлених законодавством неоподаткованих мінімумів доходу громадян.

Громадські роботи – призначаються неповнолітньому у віці від 16 до 18 років на строк від тридцяти до ста двадцяти годин і полягають у виконанні неповнолітнім робіт у вільний від навчання час та основної роботи. Тривалість виконання даного виду покарань не може перевищувати двох годин на день.

Виправні роботи можуть бути призначені неповнолітньому у віці від 16-18 років за місцем роботи на строк від двох до одного року.

Арешт. Даний вид покарання неповнолітні відбувають окремо від дорослих засуджених. Арешт полягає у триманні неповнолітнього, який на момент постановлення вироку досяг 16-річного віку, а в умовах ізоляції в спеціальних пристосованих установах на строк від п’ятнадцяти до сорока п’яти діб.

Позбавлення волі на певний строк – це найбільш суворе покарання в системі покарань, які можуть застосовуватись до неповнолітніх. Дане покарання не може буди призначене на строк більше десяти років, а за особливо-тяжкий злочин, вчинений з умисним позбавленням життя людини - до 15 років. Неповнолітні відбувають таке покарання у спеціальних виховних установах . Позбавлення волі не може бути призначене неповнолітньому, який вперше вчинив злочин невеликої тяжкості.

Покарання у виді позбавлення волі призначаються неповнолітньому :

за вчинений повторно злочин невеликої тяжкості – на строк не більше двох років;

за злочин середньої тяжкості – на строк не більше чотирьох років;

за тяжкий злочин – на строк не більше десяти років;

за особливо тяжкий злочин, поєднаний з умисним позбавленням життя людини – на строк до п’ятнадцяти років (ст.102 КК України).

Призначаючи покарання неповнолітньому, суд повинен врахувати :

а) загальні засади призначення покарання; обставини, що пом’якшують та які обтяжують покарання;

б) умови життя та виховання, вплив дорослих, рівень розвитку;

в) особливості застосування окремих видів покарання та інше.

При призначенні покарання неповнолітньому за сукупністю злочинів або вироків остаточне покарання у виді позбавлення волі не може перевищувати п’ятнадцять років.

Отже, при призначенні покарання суд повинен врахувати біологічні, психологічні та соціальні особливості неповнолітніх, оскільки вони потребують спеціальної охорони і захисту, включаючи належний правовий захист.

4.2. Звільнення від покарання неповнолітніх, зокрема із

застосуванням примусових заходів виховного характеру.

Законодавство передбачає чотири види звільнення від покарання неповнолітніх:

Звільнення від відбування покарання з випробуванням застосовуються за загальними правилами; застосовуються лише в разі його засудження до позбавлення волі. Умовами звільнення з випробування є :

неповнолітній засуджений до покарання у виді позбавлення волі на строк не більше 5 років; суд дійде висновку про можливість виправлення неповнолітнього без реального відбування визначеного йому покарання. При звільненні з випробуванням – встановлюється іспитовий строк від одного до двох років.

У разі такого звільнення суд може покласти на окрему особу, за її згодою або на її прохання, обов’язок щодо нагляду за засудженими


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7