У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Податкові злочини

Ефективна дія системи оподаткування в Україні немож-лива без інституту відповідальності. В ст.67 Конституції України сказано: “Кожен зобов’язаний сплачувати податки та збори в порядку і розмірі, встановлених законом”. ) [ 1] Конституція України прийнята на 5-й сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року. Кожен із суб'єктів податкових правовідносин зобов'яза-ний дотримуватися норм податкового права. І в разі пору-шення цих норм держава застосовує заходи примусу. До відповідальності можуть бути притягнуті всі учасники по-даткових правовідносин: платники податку, податкові органи та їх посадові особи, особи, що сприяють сплаті податків (банки, інші кредитні установи, їх керівники).

В широкому значенні під «податковим правопорушенням» розуміють будь-які порушення норм податкового права, за які передбачене застосування санкцій, фінансово-правових норм, притягнення до адміністративної, кримінальної чи дисциплінарної відповідальності.

У вузькому значенні — це правопорушення, за які застосовуються тільки фінансові санкції.

Об'єктом податкового правопорушення є суспільні право-відносини, що виникають з приводу сплати податків, інших обов'язкових платежів до бюджету та державних цільових позабюджетних фондів.

Суб'єктом податкового правопорушення може бути:

1) платник податку. Якщо платник податку — юридична особа чи її відокремлений підрозділ, то до відповідальності може бути притягнуто їх посадових осіб;

2) органи державної податкової служби України, їх поса-дові особи (митні органи у випадку, коли згідно діючого законодавства на них покладено обов'язок здійснювати кон-троль за справлянням і перерахуванням податків під час вве-зення товарів на митну територію України);

3) особи, що сприяють сплаті податків (наприклад, банки).

Об'єктивну сторону податкового правопорушення склада-ють протиправні дії чи бездіяльність суб'єкта податкових правовідносин, що призводять до ненадходження коштів до доходної частини бюджету чи державних цільових позабюд-жетних фондів.

Платник податку може бути притягнутий до відповідаль-ності у разі:—

ухилення від сплати податку, іншого обов'язкового пла-тежу;—

заниження об'єкта оподаткування;—

несвоєчасної сплати податку, іншого обов'язкового пла-тежу;— 

неподання (несвоєчасного подання) податкових декла-рацій, розрахунків, інших документів, необхідних для об-числення податків, обов'язкових платежів до податкових органів;—

неподання (несвоєчасного подання) до банку платіжних доручень на сплату податків, інших обов'язкових платежів;— 

недопущення перевіряючих для обстеження приміщень, що використовуються для отримання доходів, тощо.

Не сплачені у встановлені строки податки, інші обов'яз-кові платежі до бюджету, державних цільових фондів, пеня та штрафи, застосовані до платника, визнаються податко-вою заборгованістю.

За наявності податкової заборгованості платник не буде притягуватись до юридичної відповідальності у випадку:—

надання йому відстрочки (розстрочки) на умовах по-даткового кредиту;— 

списання податкової заборгованості, яке провадиться у випадках, передбачених законами України (наприклад, ст.18 Закону України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” №2181-ІІІ від 21.12.2000р.); ) [4] Закон України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” №2181-ІІІ від 21.12.2000р. — 

реструктуризації податкової заборгованості, що здійснюється відповідно до законодавства України (наприк-лад, згідно Закону України від 5 березня 1997 р. «Про ре-структуризацію заборгованості Криворізького державного гірничо-металургійного комбінату «Криворіжсталь»).

Що стосується суб'єктивної сторони податкового право-порушення, то наявність вини є необхідною умовою для притягнення правопорушника до адміністративної, кримі-нальної, дисциплінарної відповідальності.

При застосуванні до платників фінансових санкцій дос-татньо лише самого факту порушення, незалежно від наяв-ності чи відсутності вини і наслідків фінансово-господар-ської діяльності.

Лише платники податку на прибуток при допущенні не-значної арифметичної помилки не притягуються до відпо-відальності (згідно з п. 20.5 ст. 20 Закону України «Про опо-даткування прибутку підприємств»).

За порушення податкового законодавства передбачена фінансове - адміністративна та кримінальна відповідальність платників податків.

Штрафна санкція (штраф) - це плата у фіксованій сумі або у вигляді процентів від суми податкового зобов'язання (без урахування пені і штрафних санкцій), яка справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним правил оподаткування, визначених відповідними законами.

Пеня - це плата у вигляді процентів, нарахованих на суму податкового боргу (без урахування пені), що справляється з платника податків у зв'язку з несвоєчасним погашенням податкового зобов'язання.

Нарахування пені починається від першого робочого дня:

а) наступного за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання - при самостійному нарахуванні суми податкового зобов'язання платником податку;

б) наступного за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання, визначеного у податковому повідомленні - при нарахуванні суми податкового зобов'язання контролюючими органами.

Терміном закінчення нарахування пені є день сплати (прийняття банком платіжного доручення) або, якщо податковий борг погашається шляхом стягнення коштів і активів, - день відчуження активів із права власності.

Пеня нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності) із розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті.

Ознаки пені та штрафу наведено в таблиці 1:

Таблиця 1

Ознаки пені та штрафу

Чим схожі |

Чим різняться

Застосовуються при порушенні строків сплати податкового боргу | Розмір пені встановлено в розмірі 120% річних облікової ставки НБУ від суми податкового боргу, розміри штрафів застосовується в законодавстві від порушення

Встановлюються у вигляді відсотків від суми податкового боргу |

Штрафи встановлюються до податкового зобов'язання без врахування штрафних санкцій та пені. Пеня ж застосовується також і до податкового боргу з штрафними санкціями

Чим більше термін непогашення податкового боргу, тим більше його розмір. |

Максимальний розмір штрафу за пп. 17. 1.7 встановлено в розмірі 50% від суми податкового боргу. У свою чергу, розмір пені Законом №2181 не обмежується, але її нарахування припиняється у


Сторінки: 1 2 3 4