У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Тема : Взаємодія слідчого з органами дізнання при

КУРСОВА РОБОТА

з досудового слідства

на тему:

«Взаємодія органів дізнання та досудового слідства. Основні принципи й загальні положення»

.

ПЛАН

Вступ

1. Поняття дізнання й досудового слідства.

1.1 Досудове слідство.

1.2 Дізнання.

2. Взаємодія органів дізнання та досудового слідства. Основні принципи й загальні положення.

3. Взаємодія органів дізнання та досудового слідства в розслідуванні й розкритті злочинів.

4. Взаємодія слідчих з оперативними апаратами при реалізації оперативних матеріалів і розгляді матеріалів дослідчої перевірки.

5. Контроль і оцінка результатів взаємодії.

Висновок

Список використаної літератури

Вступ

У наш час органами внутрішніх справ здійснений ряд організаційних і практичних заходів щодо поліпшення роботи в розслідуванні та розкриттю злочинів. Одержують розвиток нові форми взаємодії, впроваджується спеціалізація співробітників, удосконалюється досвід створення слідчо-оперативних груп по окремих напрямках діяльності. Виправдала себе практика організації спеціалізованих підрозділів оперативних службах і слідства. У той же час за останні роки втрачається пріоритетність основної функції органів внутрішніх справ - розкриття тяжких злочинів. В роботі з розкриття злочинів реально бере участь лише кожний десятий співробітник, не повною мірою використовуються криміналістичні кошти й методи, низкою залишається організаторська роль керівників райвідділів. У зв'язку із цим, необхідною й важливою темою дослідження є проблема взаємодії органів дізнання й попереднього розслідування.

Розкрити злочин тільки процесуальним шляхом неможливо, і для успішного розслідування кримінальної справи необхідно чітко налагоджене й погоджена взаємодія слідчих органів і органів дізнання, сполучення процесуальних і оперативно-розшукових форм одержання доказів і встановлення істини в справі.

Не все є гладким в області взаємодії органів досудового розслідування. Те, що кожен третій злочин у країні залишається нерозкритим, обумовлено в чималому ступені роз'єднаністю дій органів слідства й дізнання, слабкими й непродуктивними формами взаємодії, недостатньою професійною підготовкою, а в ряді випадків і притупленням почуття відповідальності за доручену справу в слідчих і працівників органів дізнання, недостатньою допомогою з сторони співробітників кримінальної міліції.

Найчастіше співробітники органів досудового розслідування не мають уяви, яким чином розмежовується їхня компетенція. При оформленні слідчими доручень органам дізнання допускається постановка завдань, які виходять за межі компетенції конкретної установи, що зокрема, пов'язане з помилковим уявленням слідчих про правоздатність органів дізнання, співвідношення останніх з компетенцією міліції й інших органів розслідування.

Тому стан правопорядку диктує необхідність підвищення ефективності координації діяльності правоохоронних органів, зокрема органів слідства й дізнання.

1. Поняття дізнання й досудового слідства.

Поняття «взаємодія» багатогранна й різні науки визначають його з різних сторін. Так, з погляду науки філософії взаємодія – це, філософська категорія, що відображає процеси впливу об'єктів друг на друга, їхню взаємну обумовленість і породження одним об'єктом іншого. Взаємодія - об'єктивна й універсальна форма руху та розвитку і визначає існування й структурну організацію будь-якої матеріальної системи. [6, c.123]

Перед тим як перейти до розгляду проблеми взаємодії дізнання й досудового слідства необхідно дати основні юридичні характеристики даним поняттям. Так, наприклад з курсу кримінального процесу нам відомо що досудове розслідування ділиться на 2 форми: дізнання й досудове слідство. У такий спосіб будучи частиною єдиного механізму, дізнання й досудове слідство виконують ті самі завдання стосовно різних видів злочинів. Так, наприклад вони зобов'язані порушити кримінальну справу в межах своєї компетенції при наявності ознак злочину, здійснюючи свою діяльність на основі єдиного кримінально-процесуального законодавства й дотримуючись єдиної процесуальної форми. Розходження між ними також становить обсяг процесуальних повноважень слідчого й особи, що провадить дізнання, строки провадження й т.д.

1.1 Досудове слідство.

Як уже згадувалося досудове слідство є формою досудового розслідування. Воно здійснюється слідчими прокуратури, органів внутрішніх справ і органів контррозвідки. В виняткових випадках його можуть здійснювати начальники слідчих відділів. У цьому випадку на них поширюються всі повноваження слідчих.

Коло справ, по яких обов'язково проводиться досудове слідство визначається ст. 111 КПК, ст. 112 визначається й підслідність конкретних справ слідчим різної відомчої приналежності. Слідчий самостійно приймає всі рішення, зв'язані з ходом розслідування й провадженням слідчих та інших процесуальних дій, крім окремих дій на які необхідна санкція прокурора. Слідчий процесуально незалежний, його повноваження носять владний характер. Це виражається в тім, що слідчий вправі давати органам дізнання письмові вказівки про провадження оперативно-розшукових дій по конкретній справі, що перебуває в його провадженні. Він може в будь-який момент до закінчення терміну дізнання прийняти справу до свого провадження, по якій обов'язкове досудове слідство, але яке порушено й розслідується органами дізнання. Постанови слідчого по справах що перебувають в його провадженні обов'язкові для виконання всіма підприємствами, установами, організаціями, посадовими особами й громадянами. В органах внутрішніх справ є слідчі, старші слідчі, слідчі з особливо важливих справ і старші слідчі з особливо важливих справ. Систему слідчих підрозділів МВС України очолює Слідчий департамент, яким керує один із заступників міністра. [3]

1.2 Дізнання.

Дізнання є формою досудового розслідування. Його провадження ґрунтується на тім же законодавстві, що й досудове слідство, акти органів дізнання, прийняті в межах їхньої компетенції, мають таке ж юридичне значення, як і акти досудове слідства. Карно-процесуальне законодавство розрізняє дві форми дізнання: по справах, по яких досудове слідство обов'язково[2], і дізнання по справах, по яких досудове слідство не обов'язково. В першому випадку орган дізнання порушує кримінальну справу, проводить по ньому невідкладні слідчі дії й у десятиденний строк передає справу слідчому, що здійснює подальше провадження в справі. В другому випадку, коли досудове слідство в справі не обов'язково,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7