У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Інститут менеджменту та економіки

РЕФЕРАТ

НА ТЕМУ:

«Порядок виїзду з України і в’їзд в Україну громадян України »

  

Закон України від 21 січня 1994 року регулює порядок оформлення документів для зарубіжних поїздок, визначає випадки тимчасового обмеження прав громадян на виїзд з України.  

Згідно з цим законом та відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 31 грудня 1992 року № 738 "Про першочергові заходи щодо вирішення питань виїзду громадян України за кордон", виїзд громадян України здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон за діючим проїзним документом, при наявності візи зарубіжної держави, до якої прямує громадянин, або запрошення встановленого зразка.
В багатьох країнах світу встановлена обов'язкова вимога щодо наявності грошей необхідних для перебування іноземців на території цих країн.  

Для оформлення виїзду до візових країн громадянам України необхідно мати:

· проїзний документ (дипломатичний, службовий паспорт, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, проїзний документ дитини, посвідчення особи моряка);

· запрошення;

· заповнені анкети країни відрядження;

· консульський збір згідно з вимогами країни відрядження.  

Відповідно до Указу Президента від 28 жовтня 1993 року № 491/93 видача громадянам України паспорта для виїзду за кордон здійснюється органами внутрішніх справ за місцем їх постійного проживання.   

Дипломатичними представництвами та консульськими установами України оформлюються паспорти громадянам України, які , знаходяться . 

У Міністерстві Закордонних справ України видаються дипломатичні та службові паспорти, які дійсні лише для службових поїздок за кордон представникам органів державної влади, державних установ та організацій згідно з Указом Президента від 27 жовтня 1992 року № 515/92.  

У разі втрати проїзного документу за межами України, консульською установою України за кордоном оформлюється посвідчення особи на повернення в країну на підставі особистої заяви громадянина України. Посвідчення видається лише після підтвердження особи та громадянства компетентними органами України за місцем постійного проживання в Україні.  

Як відомо, 26 березня 1995 року набрали чинності Шенгенські угоди, відповідно до яких в Європі створено безвізовий простір. Шенгенська віза дає право безперешкодного пересування по території всіх країн, які входять до згаданих Угод, але отримати її можливо тільки в посольстві тієї держави, із якої поступило запрошення.  

Громадяни України в'їжджають в держави, з якими укладено міжнародні угоди про , а таких країн на сьогодні 26, з дійсним національним паспортом, у разі наявності страхового полісу та належним чином оформленого запрошення (в оригіналі) від юридичних чи фізичних осіб в цих державах, якщо інше не передбачено міжнародним договором.

Довідка про правила в'їзду (виїзду) іноземців в Україну

На сьогоднішній день українським законодавством визначений як візовий , так і безвізовий порядок в'їзду іноземців (іноземних громадян і осіб без громадянства) в Україну.

В'їзд (виїзд) іноземців в Україну регулюється Законом України про правовий статус іноземців від 4 лютого 1994 року, Правилами в'їзду іноземців в Україну, їхнього виїзду з України і транзитного проїзду через її територію (постанова Кабінету Міністрів від 29 грудня 1995 року N1074) і Правилами оформлення візових документів для в'їзду в Україну (постанова Кабінету Міністрів від 20 лютого 1999 року N227).

Іноземці в'їжджають (виїжджають) в Україну через пункти пропуску на державному кордоні по національному паспорту й у випадку наявності візи, якщо інший порядок в'їзду не встановлений законодавством України. Усі категорії віз оформляються дипломатичними представництвами і консульськими установами України за кордоном. На території України Департамент консульської служби Міністерства закордонних справ оформлює дипломатичні візи на термін акредитації дипломатичного працівника і службові візи працівникам відомств іноземних справ іноземних держав, що мають службовий паспорт, працівникам закордонних засобів інформації, а також членам їхніх родин на термін дії службової картки

Термін дії візи може бути продовжений на території України. Дипломатичні і службові візи, видані дипломатичному персоналові, працівникам дипломатичних представництв, консульських установ, міжнародних і інших акредитованих в Україні організацій, продовжуються Департаментом Консульської служби МЗС України. Інші типи віз продовжуються органами МВС України.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 лютого 1999 року N227 оформлення віз для іноземців здійснюється в залежності від мети їхньої поїздки в Україну і при наявності відповідних цій меті документів. У залежності від періоду дії візи поділяються на короткострокові, котрі видаються на період до шести місяців, і довгострокові, котрі видаються на період від шести місяців до одного року; на разові, дворазові і багаторазові, колективні.

Під час тимчасового перебування в Україні іноземці або особи без громадянства не мають права змінювати статус перебування на будь-який інший і звертатися за дозволом на постійне проживання в Україні.

З 1 липня 2001 року відповідно до Указу Президента України "Про додаткові заходи щодо реалізації права людини на волю пересування і вільний вибір місця проживання" N435 від 15.06.01 реєстрація іноземців, що у встановленому порядку в'їжджають в Україну, і їхніх паспортних документів здійснюється тільки в пунктах пропуску через державний кордон України органами Державного комітету зі справ охорони державного кордону України. Подальша реєстрація іноземців, що на законних підставах тимчасово знаходяться на території України, і їхніх паспортних документів в органах внутрішніх справ не ведеться.

Реєстрація іноземців, що в'їжджають в Україну на постійне проживання, навчання, стажування і роботу буде здійснюватися органами внутрішніх справ у встановленому порядку .

У випадку втрати на території України національного паспорта іноземець повинний повідомити в організацію, що його приймає, і органи внутрішніх справ, що на прохання громадянина видають йому довідку про втрату. Після одержання в національного паспорта на підставі особистої заяви іноземця


Сторінки: 1 2