У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Р Е Ф Е Р А Т

на тему:

Рішення, які вправі прийняти суд за результатом розгляду касаційної справи.

ПЛАН

1. Рішення, які приймає суд при касаційного роз-гляді справи.

Залишення вироку, постанови чи ухвали без зміни.

Скасовання вироку, постанови чи ухвали і направлення справи на нове розслідування або новий судовий чи апеляційний роз-гляд.

Скасування вироку, постанови чи ухвали і закриття справи

Зміна вироку, постанови чи ухвали.

Підстави для скасування або зміни вироку, ухвали, постанови.

2.1 Випадки неможливості скасування виправдувального вироку чи ухвали, постанови про закриття справи.

Направлення ухвали суду касаційної інстанції на виконання.

Ким перевіряється виконання ухвали про звільнення ув'язненого з-під варти?

Результати розгляду справи в кожному конкретному ви-падку залежать від того, чи встановлені судом касаційної інс-танції порушення закону (насамперед ті, на які є посилання в касаційних скаргах або поданнях), які саме порушення вста-новлені, а у випадках необхідності погіршення становища за-судженого або виправданого ще і від того, чи були внесені з цих мотивів касаційне подання або скарга по-терпілого.

Відповідно до ч. 1 ст. 396 КПК у результаті касаційного роз-гляду справи суд приймає одне з таких рішень:

1.1 Залишає вирок, постанову чи ухвалу без зміни, а касацій-ні скарги чи подання — без задоволення. Така ухвала прийма-ється, якщо зазначені рішення визнано законними і обґрунтова-ними. В такій касаційній ухвалі наводяться мотиви, за якими ка-саційна інстанція визнає підстави та вимоги, зазначені у скарзі або поданні, незаконними та необґрунтованими. Суд касаційної інстан-ції встановлює, що доводи скарг (подань) не підтверджуються наявними в справі і наданими сторонами новими доказами, а вивчення справи не виявило інших підстав до скасування або зміни судових рішень.

1.2 Скасовує вирок, постанову чи ухвалу і направляє справу на нове розслідування або новий судовий чи апеляційний роз-гляд. Залежно від виду рішень, характеру порушень, їх впливу на правосудність рішення, яке перевіряється, а також з врахуван-ням стадії, на якій допущене це порушення, касаційна інстан-ція визначає, на яку стадію повинно бути направлено справу: на досудове розслідування, на судовий або на апеляційний розгляд. При цьому вказується на обставини, які слід встановити, або недоліки, які необхідно усунути при новому розслідуванні чи судовому розгляді справи. Судове рішення може бути скасоване повністю або частково.

Вказівки суду, який розглянув справу в касаційному поряд-ку, є обов'язковими для органів дізнання чи досудового слідства при додатковому розслідуванні і суду першої чи апеляційної ін-станції при повторному розгляді справи (ст. 399 КПК).

Після скасування вироку, постанови чи ухвали справа роз-глядається в загальному порядку, тобто відповідно до вимог глав 23-30 КПК.

Суд касаційної інстанції не вправі збільшити розмір при-значеного судом покарання, навіть якщо суд при його призна-ченні допустив порушення норм КК, призначити додаткове пока-рання або встановити його строк, встановити іспитовий термін, якщо суд при звільненні засудженого від відбування покарання з випробуванням не зробив цього, або збільшити цей строк та ін.

Суд касаційної інстанції не може застосувати до засу-дженого закон про більш тяжкий злочин навіть у випадку, якщо за знову застосованим законом пом'якшить призначене раніше покарання.

Більш тяжким є злочин, за який може бути призначене більш суворе покарання.

Встановивши порушення закону, суд касаційної інстанції усуває його, якщо цим не погіршується становище засудженого і не порушується його право на захист.

Посилення покарання або застосування закону про більш тяжкий злочин при новому розгляді справи судом першої інстан-ції або апеляційним судом допускається тільки за умови, що вирок було скасовано за м'якістю покарання або у зв'язку з не-обхідністю застосування закону про більш тяжкий злочин за поданням прокурора або за скаргою потерпілого чи його пред-ставника, а також коли при новому розслідуванні справи буде встановлено, що обвинувачений вчинив більш тяжкий злочин, або коли збільшився обсяг обвинувачення (ст. 400 КПК).

Вдруге винесені вирок, постанова чи ухвала можуть бути оскаржені або на них можуть бути внесені подання на загаль-них підставах.

Якщо підсудний засуджений за однією або декількома статтями закону й одночасно виправданий за іншою або іншими статтями, вирок не може бути скасований у частині виправдання, якщо справа розглядається за касаційними скаргами підсудного або його захисника, які оскаржили лише обвинувальну частину вироку.

Суд касаційної інстанції має право в інтересах особи, виправданої судом, змінити підстави виправдувального вироку відповідно до фактичних обставин справи як за наявності по-дання або скарги з цього приводу, так і за власною ініціативою.

Суд касаційної інстанції не вправі скасувати виправ-дувальний вирок тільки з мотивів істотного порушення прав підсудного.

1.3 Скасовує вирок, постанову чи ухвалу і закриває справу. Відповідно до ст. 4001 КПК касаційний суд скасовує обвину-вальний вирок чи постанову і закриває справу, встановивши об-ставини, передбачені статтями 6, 7, 71, 72, 8, 9, 10, 111 КПК.

1.4 Змінює вирок, постанову чи ухвалу. Не скасовуючи виро-ку, постанови чи ухвали, касаційний суд вправі внести до них зміни і, таким чином, вправі виправити раніше припущені по-милки. У справах, рішення по яких не набрали законної сили, зміни можуть стосуватися лише правової сторони, а у справах, по яких рішення набрали законної сили, зміни можуть стосува-тися як фактичної, так і юридичної сторін, але й у першому, й у другому випадках зміни можуть бути внесені лише за однієї умови — вони мають бути сприятливими для особи, щодо якої винесено рішення.

2. Відповідно до ст. 398 КПК підставами для скасування або зміни вироку, ухвали, постанови є:

1) істотне порушення


Сторінки: 1 2