У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Р Е Ф Е Р А Т

на тему:

Розгляд справи касаційним судом. Обсяг здійснюваної ним перевірки.

ПЛАН

1.Рух справи в касаційній інстанції.

Питання,які вирішує суддя при одержанні скарги чи подання на рішення суду.

Недопустимість погіршення становища засудженого чи виправданого.

2. Розгляд справи касаційним судом.

2.1 Сповіщення осіб, які беруть участь у справі про день розгляду справи.

2.2 Наслідки неповідомлення осіб про день розгляду справи.

2.3 Розгляд справи за відсутності захисника.

3.Обсяг перевірки справи касаційним судом.

3.1 Перевірка законності і обгрунтованості судового рішення.

3.2 Можливість суду вийти за межі касаційних вимог.

У якому складі розглядається справа касаційним судом?

Який порядок розгляду справи касаційним судом?

Наслідки неявки учасників процесу на засідання суду касаційної інстанції.

1.Рух справи у касаційній інстанції.

Рух справи у касаційній інстанції залежить від категорії справ, які мають бути розглянуті нею. Відповідно до ч. 1 ст. 392 КПК справи з касаційними скаргами і поданнями на судові рі-шення, що не набрали законної сили (зазначені у ч. 1 ст. 383 КПК), призначаються до касаційного розгляду не пізніше двох місяців з дня їх направлення до касаційного суду.

1.2 Одержавши скаргу чи подання на рішення суду, що набра-ли законної сили, суддя касаційного суду повинен перевірити, чи стосуються вони рішень, передбачених ч. 2 ст. 383 КПК; якщо стосуються, то чи набрали вони законної сили; якщо рішення набрали законної сили, то чи не пройшло на момент подачі скар-ги або подання більше шести місяців; якщо скарга чи подання подані пізніше шести місяців, то чи немає у справі клопотання про відновлення строку; чи є поважні причини для відновлення цього строку; чи скаргу (подання) подали ті особи, які вказані в ст. 384 КПК; чи відповідає зміст скарги (подання) вимогам, передбаченим у ст. 350 КПК; чи порушуються у скарзі (поданні) питання, перед-бачені ч. 1 ст. 398 КПК.

Таким чином, після надходження до каса-ційної інстанції відповідно до ч. 2 ст. 394 КПК справа вивчається і призначається до судового розгляду в судовому засіданні з метою вирішення питання: є підстави для скасування або зміни судового рішення чи їх немає. Це судове засідання має відбутися протягом 30 діб з моменту надходження справи до касаційного суду. До складу суду входять три судді. Справа розглядається за участю проку-рора. Якщо суд дійде висновку, що підстави до зміни чи скасуван-ня судового рішення відсутні, він своєю ухвалою відмовляє у задоволенні касаційного подання чи касаційної скарги. За наявності таких підстав він призначає справу до розгляду з обов'язковим по-відомленням учасників судового розгляду про день і час цього роз-гляду, який не повинен перевищувати два місяці з моменту вине-сення цієї ухвали (ч. З ст. 394, ч. 1 ст. 392 КПК).

1.2 Статтею 397 КПК передбачено, що касаційний суд не впра-ві посилити покарання або застосувати закон про більш тяжкий злочин. Правило про недопустимість «повернення на гірше» означає, по-перше, що погіршення становища засудженого або виправданого не можливе у справі, яка переглядається за його скаргою, а також за скаргою його захисника, а по-друге — це не може зробити безпосередньо сам касаційний суд. Але суд може скасувати обвинувальний чи виправдувальний вирок та ухвалу апеляційного суду за поданням прокурора, скаргою потерпіло-го або його представника при умові, якщо в них ставиться пи-тання про необхідність застосувати закон про більш тяжкий зло-чин або більш суворе покарання (ч. 2 ст. 397 КПК).

2. Розгляд справи касаційним судом.

2.1 Про день розгляду справи з касаційними скаргами (по-данням) на судові рішення, зазначені в ч.1 ст.383 КПК, обо-в'язково повинні бути сповіщені прокурор, засуджений, його законний представник, виправданий, його законний представник і захисник, позивач, відповідач або їхні представники, потер-пілий і його представник.

2.2 Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення судом осіб, зазначених у ст.384 КПК, про день розгляду справи є істотним порушенням кримінально-процесуального закону. Це зо-бов'язує суд касаційної інстанції перенести розгляд справи на інший день, про що повідомити названих осіб.

2.3. Розгляд судом касаційної інстанції справи у відсутності захисника, що заявив клопотання про надання йому можливості дати пояснення при розгляді його касаційної скарги і скарги засудженого, інтереси якого він захищає, є порушенням права останнього на захист.

3.Обсяг перевірки справи касаційним судом.

3.1 Касаційний суд перевіряє судове рішення з точки зору його законності й обґрунтованості, тобто відповідності нормам матеріального і процесуального закону, фактичним обставинам справи, доказам, дослідженим у судовому засіданні. При цьому суд касаційної інстанції перевіряє й оцінює і нові матеріали, подані особами, що надіслали скарги (подання), або витребувані самим судом.

Касаційний суд зобов'язаний перевірити законність і об-ґрунтованість судового рішення за наявними у справі і додатково поданими матеріалами у межах оскарженої частини.

3.2 Суд може вийти за межі касаційних вимог, якщо цим не погіршується становище засудженого або виправданого, і прий-няти рішення на користь цих осіб.

Законність і обґрунтованість судового рішення перевіря-ються судом касаційної інстанції стосовно всіх засуджених, у тому числі і тих, від яких не надійшли скарги або щодо яких не внесене подання.

Якщо задоволення скарги або подання дає підстави для ухвалення рішення на користь зазначених вище осіб, суд ка-саційної інстанції повинен прийняти таке рішення.

За наявності підстав, передбачених ст.398 КПК, суд ка-саційної інстанції, задовольняючи скарги (подання), скасовує або змінює судове рішення також стосовно тих засуджених, від яких касаційні скарги не надійшли і стосовно яких касаційне подання не внесене. Рішення може бути прийняте


Сторінки: 1 2