У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Р Е Ф Е Р А Т

на тему:

Прийняття касаційної скарги чи подання та порядок призначення їх разом зі справою до касаційного розгляду

ПЛАН

Надходження касаційних скарг чи подання.

Наслідки надходженнякасаційних скарг чи подання.

Винятки з правила про зупинку набрання сили рішення суду.

Порядок передачі справи на розгляд у касаційний суд.

Подача касаційних скарг (подань) на вироки і постанови апеляційного суду, постановлені ним в апеляційному порядку.

Рух справи в касаційній інстанції.

Доповнення, зміна і відкликання касаційних скарг і подання.

Особи, які мають право на доповнення, зміну і відкликання касаційних скарг і подання.

Відкликання касаційної скарги.

Прийняття касаційним судом нових матеріалів по справі

1. Надходження касаційних скарг чи подання.

1.1 Подання касаційних скарг чи подання на судові рішення, зазначені у ч. 1 ст. 383 КПК, зупиняє набрання ними законної сили (ч. 1 ст. 389 КПК). У цей час заборонено направляти особу, засуджену до позбавлення волі, для відбування міри покарання в місця позбавлення волі; звертати до виконання інші основні і додаткові міри покарання (стягувати штраф, конфісковувати майно та ін.); виконувати вирок у частині цивіль-ного позову, стягувати судові витрати.

Набуття законної сили судовими рішеннями припиня-ється стосовно всіх підсудних по конкретній справі — як тих, що подали, так і тих, що не подали касаційну скаргу, або стосовно яких внесене чи не внесене касаційне подання.

1.2 Як виняток, закон передбачає виконання виправдувального вироку і вироку, що звільняє підсудного від покарання, негайно після його проголошення. Якщо підсудний перебуває під вартою, суд звільняє його з-під варти в залі судового засідання.

1.3 Апеляційний суд, що ухвалив судові рішення, про над-ходження скарги (подання) оповіщає прокурора й інших учас-ників процесу, інтересів яких стосується скарга (подання), забез-печує їм можливість ознайомитися зі скаргою (поданням), вручає її копії і роз'яснює право подати свої заперечення.

Касаційні скарги (подання) і заперечення на них приєд-нуються до кримінальної справи.

Виконавши всі дії по ознайомленню з протоколом судово-го засідання і матеріалами справи, розглянувши зауваження на протокол судового засідання, повідомивши заінтересованих осіб про надходження касаційних скарг і подань і вручивши їм їхні копії (копії скарг не подає тільки засуджений, що знаходиться під вартою), апеляційний суд протягом семи діб зобов'язаний передати справу разом з усіма скаргами, поданнями і оскаржен-нями на них у касаційний суд.

Апеляційний суд призначає дату розгляду справи і пові-домляє про неї учасників судового розгляду. Справа признача-ється до касаційного розгляду не пізніше двох місяців із дня її направлення.

До справи додаються документи, які підтверджують, що всі заінтересовані учасники процесу сповіщені про скарги і по-дання, що надійшли, а також про день розгляду справи в касаційній інстанції.

1.4 Подача касаційних скарг (подань) на судові рішення, за-значені в ч.2 ст.383 КПК, не зупиняє вступ цих рішень у законну силу.

Касаційну скаргу (подання) на зазначені судові рішення до розгляду призначає сам касаційний суд.

Про призначення до розгляду скарги (подання) касацій-ний суд повідомляє прокурора й осіб, зазначених у ст.384 КПК: засуджених, виправданих, їхніх законних представників і захис-ників; позивача, відповідача або їхніх представників, потерпі-лого, його представника.

Касаційний суд роз'яснює названим особам, що вони вправі подати заперечення на скаргу (подання), а також, що прокурор має право внести власне подання, а інші учасники процесу — свої скарги про перегляд справи в касаційному порядку в межах повноважень і строків, встановлених законом.

Після виконання вимог, передбачених ст. 351 КПК, суд, який постановив вказані судові рішення, протягом семи діб передає справу разом з поданою скаргою, поданням і запереченнями на неї до касаційного суду і визначає дату розгляду справи, про що повідомляє сторони у справі (частини 1 і 2 ст. 389 КПК). При цьому апеляційний суд повинен призначити справу до касацій-ного розгляду не пізніше двох місяців з дня її направлення (ч. 1 ст. 392). Зазначені сім діб і два місяці мають використовуватися залежно від складності та обсягів справи і при відсутності під-став до їх максимального вичерпання мають бути скорочені.

2. Рух справи в касаційній інстанції.

Касаційні скарги, подання на судові рішення, які набрали законної сили (зазначені у ч. 2 ст. 383 КПК), передаються судді касаційного суду, який протягом 15 діб з часу їх надходження вирішує питання про витребування справи. Справа не витребується, якщо скарга, подання прокурора не можуть бути пред-метом розгляду суду касаційної інстанції через невідповідність їх змісту вимогам ст. 350 КПК, непідсудність касаційному суду (ч. 2 ст. 383 КПК) та невідповідність іншим вимогам закону, передбаченим ст. 384, ч. 2 ст. 386 та ч. 1 ст. 398 КПК. Про прий-няття такого рішення суддя виносить постанову, копія якої над-силається прокуророві чи особі, яка подала скаргу. Постанова оскарженню не підлягає (ч. 2 ст. 388 КПК).

Ця ж стаття передбачає, що відмова у витребуванні справи не перешкоджає витребуванню справи при повторному надход-женні подання чи скарги за умови усунення зазначених в поста-нові недоліків і якщо вони надійшли в межах строку, визначе-ного ст. 386 КПК, або не пізніше одного місяця з дня одержан-ня копії постанови про відмову у витребуванні справи.

Протягом 15 діб з моменту надходження скарги касаційний суд зобов'язаний винести і постанову про витребування справи, копію якої відправити особі, що подала скаргу (подання).

Відповідно до ч. З ст. 388 одночасно з витребуванням спра-ви за наявності до цього підстав суддя може зупинити виконан-ня судового рішення, яке


Сторінки: 1 2 3