У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Порядок вирішення питань, пов'яза-них з виконанням вироку.

 

Стаття 411 КПК. “Порядок вирішення питань, пов'яза-них з виконанням вироку”.

Питання, пов'язані з виконанням вироку, вирішуються судом у судовому засіданні з участю прокурора.

В судове засідання, як правило, викликається засудже-ний, а за його клопотанням і захисник. Якщо питання стосується виконання вироку в частині цивільного позову, викликається також при необхідності цивільний позивач і цивільний відповідач. Неявка цих осіб не зупиняє роз-гляду справи.

При вирішенні судом питання про звільнення від відбуття покарання в зв'язку з хворобою обов'язкова при-сутність представника лікарської комісії, що дала висно-вок про стан здоров'я засудженого.

Розгляд справи починається доповіддю судді, після чого заслуховуються пояснення осіб, що з'явились в судо-ве засідання, і думка прокурора. Потім суддя виходить до нарадчої кімнати для винесення постанови.

* * *

Усі питання, що виникають у стадії виконання вироку, роз-глядаються:

а) судами, які постановили вирок (ст. 404 КПК);

б) судами за місцем відбування покарання (статті 407,4081 КПК);

в) судами за місцем проживання засуджених (статті 4081, 4082, 414, 414' КПК);

г) судами за місцем виконання вироку (ст. 410 КПК);

ґ) судом, у проваджені якого знаходиться справа (ст. 4101 КПК);

д) судами за місцем знаходження виправно-трудової колонії або спеціального медичного закладу (ст. 4111 КПК).

Приводом для розгляду питань, які виникають у стадії вико-нання вироку, є:

1) заява засудженого, його захисника чи законного представ-ника;

2) відповідний висновок медичної комісії;

3) подання адміністрації, до компетенції якої входить вико-нання вироку, погоджене із спостережною комісією у справах неповнолітніх при органах місцевого самоврядування;

4) клопотання громадської організації або трудового колек-тиву за місцем роботи або проживання засудженого, якого взя-ли на поруки, або особи, яка відбула покарання;

5) розсуд суду, що виніс вирок.

Питання, зв'язані з виконанням вироку, вирішуються в судовому засіданні суддею одноособово, за винятком випадків, передбачених ст.413 КПК (вирішення питань, зв'язаних з визна-ченням порядку застосування покарання за наявності декількох вироків, коли хоча б один із вироків постановлений місцевим судом у колегіальному складі або апеляційним судом).

Питання, зв'язані з виконанням вироку, розглядаються за участю прокурора. Неявка прокурора в судове засідання при розгляді питань, зазначених у ст.4111, 414, 4141 КПК, не пере-шкоджає розгляду справи.

Оскільки ж засуджений навіть після набрання вироком законної сили не втрачає права на захист своїх інтересів, він за рішенням суду може брати участь у розгляді цих матеріалів як сам, так і з сво-їм захисником.

Про день розгляду справи суд повинен повідомити пред-ставника органу, за поданням якого розглядається справа, а також представника спостережної комісії або служби у справах неповнолітніх, якщо подання внесене разом з ними.

У судове засідання, як правило, викликається засудже-ний, а за його клопотанням — і захисник. Питання про участь засудженого в засіданні суду вирішується судом, що розглядає справу в стадії виконання вироку. Засудженому, який з'явився у судове засідання, у будь-якому випадку надається слово для дачі пояснення.

У судовому засіданні при розгляді питань, зв'язаних з ви-конанням вироку, засуджений користується процесуальними пра-вами, передбаченими ст.263 КПК

При необхідності в судове засідання викликається цивіль-ний позивач, цивільний відповідач, якщо питання стосується виконання вироку в частині цивільного позову.

Якщо вирішується питання про звільнення від відбування покарання в зв'язку з хворобою, у судовому засіданні обов'язкова присутність представника лікарської комісії, що дала висновок про стан здоров'я засудженого.

При розгляді питань про умовно-дострокове звільнення, про заміну невідбутої частини покарання більш м'яким покаранням, про умовне звільнення з місць позбавлення волі, направлення осіб, засуджених до позбавлення волі з випробуванням, у місця позбавлення волі у разі їх ухилення від виконання вироку або самовільного виїзду за межі адміністративного району за місцем їх роботи викликається представник адміністрації виправно-тру-дової установи або органу виконання покарання. Якщо справа розглядається за поданням адміністрації виправно-трудової установи, погодженим зі спостережною комісією або комісією у справах неповнолітніх, суд зобов'язаний повідомити цій комісії про час і місце розгляду відповідного подання.

Неявка в судове засідання засудженого, його захисника, цивільного позивача або цивільного відповідача не перешкоджає розгляду справи. Однак суддя в інтересах правильного вирішення поставлених питань може зобов'язати їх з'явитися в судове засідання.

У судовому засіданні суд зобов'язаний дослідити докази, які підтверджують наявність обставин, що мають значення для правильного вирішення питань, які виникли в процесі виконання вироку.

Якщо в судове засідання викликаються експерти або свідки, їх допит проводиться у відповідності зі ст.ЗОЗ і 311 КПК.

У судовому засіданні головуючий оголошує про відкриття судового засідання, і доповідає, які питання будуть розглядатися, хто з викликаних і сповіщених осіб з'явився, склад суду, прі-звища прокурора, секретаря судового засідання, перекладача (якщо хтось із учасників судового розгляду не володіє мовою, на якій буде провадитися судове засідання); роз'яснює учасникам процесу їхні права і вирішує заявлені клопотання. Питання про відвід вирішується у відповідності зі ст.57 КПК.

У своїй доповіді суддя викладає суть подання або кло-потання і його обґрунтування. Після цього заслуховуються пояс-нення осіб, що з'явилися в судове засідання, і думка прокурора.

Постанова судді (ухвала суду) виноситься в нарадчій кімнаті. У постанові (ухвалі) повинні бути наведені мотиви прий-нятого рішення, точно і ясно сформульовані висновки.

Хід судового розгляду фіксується в протоколі судового засідання, який підписується головуючим і секретарем судового засідання.

16. На постанови судді (ухвали суду) з питань, передбачених ст.407, 408, 4082, 4083, 410, 4111, 414, 4141 КПК, прокурор, засуджений вправі подати апеляції в апеляційний суд.

17. Порядок розгляду питань, пов'язаних з виконанням ви-років, крім ст.411 КПК регулюється також ст.


Сторінки: 1 2