У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Реферат на тему:

Суть, завдання та основні риси касації за чинним законодавством.

 

Конституцією України 1996 р. передбачено двоінстанційність перевірки судових рішень за ініціативою сторін. Законом від 21 чер-вня 2001 р. до КПК було внесено зміни щодо нормативного ре-гулювання касаційного провадження.

Касаційне провадження — стадія кримінального процесу, у якій суд касаційної інстанції, а саме судова колегія в кримінальних справах та військова колегія Верховного Суду України, за подан-ням прокурора або скаргою інших учасників процесу переглядає не набуті законної сили вироки, ухвали і постанови апеляційного суду, постановлені ним як судом першої інстанції, вироки, ухвали і постанови міжобласного суду, вироки і постанови апеляційного суду, постановлені ним в апеляційному порядку, а також набуті законної сили вироки районного (міського), міжрайонного (окруж-ного) судів, військових судів гарнізонів та ухвали апеляційного суду, постановлені щодо цих вироків; з'ясовує об'єктивну істину і вирішує питання про законність, обґрунтованість і справедливість вироку суду, виправляє допущені помилки і порушення.

Касаційними судами — судами, які розглядають справи в касаційному порядку, виступають:—

судова колегія в кримінальних справах Верховного Суду України — щодо судових рішень, постановлених Верховним Судом Автономної Республіки Крим, обласними, Київським і Се-вастопольським міськими судами, міжобласним судом, вироків районних (міських) та міжрайонних (окружних) судів;—

військова колегія Верховного Суду України — щодо судо-вих рішень, постановлених військовими судами регіонів і Військово-Морських Сил, вироків військових судів гарнізонів.

Справи за касаційними скаргами і поданнями на вироки місцевих судів, які вже вступили в законну силу, розглядаються касаційним судом у складі трьох суддів з участю прокурора.

Статтею 383 КПК передбачено, що в касаційному порядку можуть бути перевірені такі судові рішення: 1) вироки, ухва-ли і постанови апеляційного суду, постановлені ним як судом першої інстанції; 2) вироки і постанови апеляційного суду, по-становлені ним в апеляційному порядку (ч. 1); 3) вироки та постанови місцевих судів, які не були предметом розгляду апеляційної інстанції і набрали законної сили; 4) вироки та по-станови місцевих судів, які були предметом розгляду в апеля-ційній інстанції і залишені без зміни, змінені, скасовані (повні-стю або частково) із закриттям справи, поверненням на додат-кове розслідування чи новий судовий розгляд, інші ухвали апеляційного суду щодо вироків та постанов місцевих судів, що набрали законної сили (ч. 2).

З урахуванням того, що апеляційна інстанція може погірши-ти становище засудженого чи виправданого місцевим судом, законом передбачено, що вироки і постанови, які винесені нею після скасування вироків та постанов місцевих судів, також мо-жуть переглядатися в касаційному порядку (ст. 386 КПК).

Касаційний суд перевіряє судове рішення з точки зору його законності й обґрунтованості, тобто відповідності нормам матеріального і процесуального закону, фактичним обставинам справи, доказам, дослідженим у судовому засіданні. При цьому суд касаційної інстанції перевіряє й оцінює і нові матеріали, подані особами, що надіслали скарги (подання), або витребувані самим судом.

Касаційний суд зобов'язаний перевірити законність і об-ґрунтованість судового рішення за наявними у справі і додатково поданими матеріалами у межах оскарженої частини.

Суд може вийти за межі касаційних вимог, якщо цим не погіршується становище засудженого або виправданого, і прий-няти рішення на користь цих осіб.

Законність і обґрунтованість судового рішення перевіря-ються судом касаційної інстанції стосовно всіх засуджених, у тому числі і тих, від яких не надійшли скарги або щодо яких не внесене подання.

Якщо задоволення скарги або подання дає підстави для ухвалення рішення на користь зазначених вище осіб, суд ка-саційної інстанції повинен прийняти таке рішення.

За наявності підстав, передбачених ст.398 КПК, суд ка-саційної інстанції, задовольняючи скарги (подання), скасовує або змінює судове рішення також стосовно тих засуджених, від яких касаційні скарги не надійшли і стосовно яких касаційне подання не внесене. Рішення може бути прийняте тільки на користь цих осіб. Касаційний суд не вправі погіршити становище осіб, щодо яких на цих підставах не внесено касаційне подання або не подана касаційна скарга потерпілим.

Не встановивши підстав для ухвалення рішення на ко-ристь осіб, щодо яких не надійшли касаційні скарги і не внесене касаційне подання, суд касаційної інстанції не повинен приймати будь-яке рішення стосовно них.

Завдання, які стоять перед судом касаційної інстанції при пере-гляді кримінальної справи в порядку касаційного провадження, полягають у такому:*

забезпечити законність і справедливість правосуддя;*

не допустити звернення до виконання незаконного, необ-грунтованого і несправедливого вироку чи іншого судово-го рішення;*

виправити допущені на попередніх стадіях помилки, прорахунки і порушення;*

забезпечити відновлення, захист і реалізацію прав і закон-них інтересів учасників процесу;*

забезпечити відшкодування завданої незаконними рішення-ми шкоди;*

сприяти однаковому розумінню і застосуванню законів су-дами першої та апеляційної інстанції.

За даними судової статистики, в 1999 році у касаційному і ви-ключному порядку законність та обгрунтованість вироків, ухвал і постанов судів першої інстанції були перевірені щодо кожної шостої особи. Скасовано вироків судів першої інстанції в 1998 році — 6 672, в 1999 році — 5 790, з числа останніх, у зв'язку з неповнотою дослідження обставин справи та процесуальними порушеннями — щодо 2 573 осіб. В 1999 році касаційною судовою інстанцією та інстанцією виключного провадження: скасовано вироків з поверненням справи на додаткове розслідування щодо 1536 осіб; за відсутністю події або складу злочину чи недове-деністю обвинувачення закрито справи щодо 99 осіб; направлено на новий судовий розгляд у зв'язку з безпідставним виправленням справи щодо 156 осіб. При цьому саме касаційною інстанцією ска-совано вироків щодо 87 осіб.

Наведені


Сторінки: 1 2