У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Фермерське господарство як самостійно господарюючий економічний уклад перестало існувати в Україні, як і в інших республіках н

 

РЕФЕРАТ НА ТЕМУ:

“Порядок створення фермерських господарств”

 

Фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян із створенням юридичної особи, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм для ведення фермерського господарства, відповідно до закону.

Законодавчу базу при створенні перших селянських господарств періоду перебудови складали: Основи законодавства про землю 1990 р., Основи законодавства про оренду 1989 р., Закон СРСР «Про власність» 1990 р. Їх аналіз свідчить, що вони ще не включали докладних норм, здатних регламентувати даний процес. Але їх заслуга в тому, що вони допускали можливі ведення індивідуального сільськогосподарського виробництва, чим скористалися найбільш активні та ініціативні члени колгоспів і робітники радгоспів. Безпосереднім поштовхом до розвитку фермерства стали Постанова «Про земельну реформу» 1990 р., Закон «Про селянське (фермерське) господарство» 1991 р.

Сьогодні про фермерство в Україні вже можна говорити як про реально існуючий фактор у процесі радикаль-ного реформування аграрних відно-син. На 1 січня 1995 р. в Україні було майже 32 тис. селянських (фермерсь-ких) господарств; в їх землеволодінні знаходилось 699,7 тис. га сільськогос-подарських угідь.

Фермерські господарства України ще не набули істотно значущої економічної і соціальної ролі в суспільстві, створюються і діють вони у складних кризових умовах. Проте їх значення є важливим як з огляду на відродження "селянської родової спільності", так і перспектив розвитку ринкових відносин.

Сучасні фермерські господарства яскраво віддзеркалюють головну суть і скерованість аграр-ної реформи в Україні на вирішення найскладнішої економічної проблеми — продовольчої — через забезпечення господарського використання земель В приватним власником (або орендарем) як самостійним аграрним товаровиробником, Це відповідає ринковим заса-дам у економіці сільського господар-ства.

У той же час на сучасному віднос-но високому рівні індивідуального роз-витку сільського господарства воно не може існувати й без великих сільськогосподарських підприємств. Це озна-чає, що в сучасних умовах реалізації аграрної реформи не слід відкидати і потребу в різного роду великих сільсь-когосподарських формуваннях, засно-ваних на колективній формі власності (сільськогосподарських кооперативах, аграрних акціонерних товариствах, колективах орендарів земель тощо).

Нещодавно прийнятий новий Закон України “Про фермерські господарства” став новою хвилею в аграрному законодавстві нашої держави. Він визначив правові, економічні та соціальні засади створення та діяльності фермерських господарств як прогресивної форми підприємницької діяльності громадян у галузі сільського господарства України. Закон спрямований на створення умов для реалізації ініціативи громадян щодо виробництва товарної сільськогосподарської продукції, її переробки та реалізації на внутрішньому і зовнішньому ринках, а також для забезпечення раціонального використання і охорони земель фермерських господарств, правового та соціального захисту фермерів України.

Отже, який порядок створення фермерських господарств передбачається за новим законом і хто має право на його створення?

Право на створення фермерського господарства має кожний дієздатний громадянин України, який досяг 18-річного віку, виявив бажання та пройшов професійний відбір на право створення фермерського господарства.

Громадяни, що створили фермерське господарство, мають право облаштувати постійне місце проживання в тій частині наданої для ведення фермерського господарства земельної ділянки, з якої забезпечується зручний доступ до всіх виробничих об’єктів господарства. Якщо постійне місце проживання членів фермерського господарства знаходиться за межами населених пунктів, то вони мають право на створення відокремленої фермерської садиби, якій надається поштова адреса.

Для облаштування відокремленої садиби фермерському господарству надається за рахунок бюджету допомога на будівництво під’їзних шляхів до фермерського господарства, електро- і радіотелефонних мереж, газо- і водопостачальних систем.

Переселенцям, які створюють фермерське господарство в трудонедостатніх населених пунктах, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, надається одноразова грошова допомога за рахунок державного бюджету у розмірі, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Професійний відбір громадян, які виявили бажання створити фермерське господарство, проводить районна (міська) професійна комісія з питань створення фермерських господарств, склад якої формується і затверджується районною (міською) радою.

Положення про порядок проведення професійного відбору з питань створення фермерських господарств затверджується спеціально уповноваженими центральними органами виконавчої влади з питань аграрної політики і з питань праці та соціальної політики за погодженням з Асоціацією фермерів та приватних землевласників України.

До складу професійної комісії з питань створення фермерських господарств включаються представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування, представники Асоціації фермерів та приватних землевласників і громадських організацій.

Висновок професійної комісії з питань створення фермерських господарств про наявність у громадянина достатнього досвіду роботи у сільському господарстві або необхідної сільськогосподарської кваліфікації є умовою для державної реєстрації фермерського господарства і надання (передачі) громадянину у власність або оренду земельних ділянок для ведення фермерського господарства із земель державної і комунальної власності відповідно до Земельного кодексу України.

Для отримання (придбання) у власність або в оренду земельної ділянки державної власності з метою ведення фермерського господарства громадяни звертаються до відповідної районної державної адміністрації. Для отримання у власність або в оренду земельної ділянки із земель комунальної власності з метою ведення фермерського господарства громадяни звертаються до місцевої ради.

У заяві зазначаються: бажаний розмір і місце розташування ділянки, кількість членів фермерського господарства та наявність у них права на безоплатне одержання земельних ділянок у власність, обгрунтування розмірів земельної ділянки з урахуванням перспектив діяльності фермерського господарства. До заяви додається рішення професійної комісії з питань створення фермерських господарств щодо наявності у громадянина достатнього досвіду роботи у сільському господарстві або необхідної сільськогосподарської кваліфікації.

Заяву громадянина про надання земельної ділянки у власність


Сторінки: 1 2