У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Чи вирішать нові кодекси старі проблеми

Чи вирішать нові кодекси старі проблеми?

Адже в таких випадках в юриспруденції результат показує практика застосування. Проте пересічному громадянинові важко зрозуміти новели процесуального законодавства. Тим більше, що на сьогодні більшість суддів та юристів самі займаються вивченням положень нововведень і застосуванням їх на практиці.

Громадяни мають знати, що в старому Цивільному процесуальному кодексі України від 1963 року існували позовне провадження, окреме провадження та провадження по справах, що виникають з адміністративно-правових відносин. На сьогодні із прийняттям нових процесуальних кодексів провадження по справах, що виникають з адміністративно-правових відносин, лягло в основу Кодексу адміністративного судочинства України, а окреме та позовне провадження в Цивільний процесуальний кодекс.

Отже, відповідно до положень Кодексу адміністративного судочинства України, компетенція майбутніх адміністративних судів буде поширюватися на: спори фізичних чи юридичних осіб із суб’єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності; спори з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби; спори між суб’єктами владних повноважень з приводу реалізації їхньої компетенції у сфері управління, у тому числі делегованих повноважень, а також спори, які виникають з приводу укладення та виконання адміністративних договорів; спори за зверненням суб’єкта владних повноважень у випадках, встановлених законом; спори щодо правовідносин, пов’язаних з виборчим процесом чи процесом референдуму. Таким чином в адміністративних судах будуть розглядатися справи з вищезгаданих питань. Але адміністративні суди ще не створені. Тому громадянам необхідно знати наступне.

Окружний адміністративний суд починає свою діяльність після призначення (обрання) до його складу не менше трьох суддів і за наявності облаштованого приміщення. Про початок діяльності кожного адміністративного суду Державна судова адміністрація України повідомляє через загальнодержавні та відповідні місцеві офіційні друковані видання. А до початку діяльності окружного адміністративного суду підсудні йому справи вирішують у першій інстанції відповідні місцеві загальні суди (міські, районні, міськрайонні)на підставі Кодексу адміністративного судочинства України.

У зв’язку з набранням чинності Кодексу адміністративного судочинства України заяви і скарги у справах, що виникають з адміністративно-правових відносин, а також заяви у справах щодо відмови органу державної реєстрації актів цивільного стану внести виправлення в актовий запис цивільного стану (глави 29-32 і 36 Цивільного процесуального кодексу України 1963 року), а також апеляційні, касаційні скарги (подання), заяви (подання) про перегляд судових рішень у зв’язку з нововиявленими та винятковими обставинами у таких справах, подані і не розглянуті до набрання чинності Кодексу адміністративного судочинства України, розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом.

Такі заяви чи скарги (подання) не можуть бути залишені без руху або повернуті у порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства, якщо вони подані з додержанням відповідних вимог і правил підсудності, встановлених Цивільним процесуальним кодексом України 1963 року.

Відтепер громадяни повинні звертатися до суду для вирішення питань, які виникають з адміністративно-правових відносин, не зі звичними для них скаргами та заявами, а з адміністративним позовом, який має форму позовної заяви.

Отже, перш ніж звертатися до суду для вирішення того чи іншого питання, варто порадитися з фахівцями-юристами, це зекономить час та забезпечить правильний порядок звернення до суду.