У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

КУРСОВА РОБОТА

на тему:

Органи і посадові особи, які беруть участь у кримінальному процесі

ПЛАН

стор.

Вступ____________________________________________________________ 3

РОЗДІЛ 1: Слідчий і начальник слідчого відділу як суб'єкти кримінального процесу______________________________4

РОЗДІЛ 2. Органи дізнання_____________________________________8

2.1 Поняття і кримінально-процесуальна діяльність органів дізнання___________________________________________8

Міліція, як орган дізнання____________________________14

Статус дізнавача та начальника органу дізнання_________ 15

РОЗДІЛ 3. Процесуальна діяльність прокурора__________________ 19

РОЗДІЛ 4. Суддя (суд), народні засідателі та присяжні____________ 22

Висновок_________________________________________________________28

Використані джерела______________________________________________ 29

ВСТУП

Зростання злочинності та інших порушень закону, загрозливе погіршення криміногенної ситуації, збільшення кількості тяжких злочинів, поєднаних з насильством, жорстокістю, зухвальством, незадовільна боротьба з організованими формами злочинності й корупцією, порушеннями громадського порядку та іншими правопорушеннями загострюють соціальну напруженість в Україні, завдають моральної і матеріальної шкоди суспільству, дезорганізують роботу підприємств, установ, організацій, призводять до зневіри людей у дієвості закону та гарантованості захисту прав і свобод державою.

Правоохоронні органи і їх посадові особи в основному забезпечують правильне застосування законів, здійснення оперативно-розшукових заходів, справедливий розгляд судових справ і скарг громадян. Разом з тим у їх діяльності є чимало недоліків і упущень, що негативно позначаються на ефективності правосуддя. Не завжди повно і всебічно встановлюються обставини злочину, допускаються помилки при дослідженні та оцінці доказів, застосуванні норм кримінального та кримінально-процесуального законодавства, призначенні покарання. Мають місце факти необґрунтованого притягнення до відповідальності і засудження громадян.

Все це вимагає докорінного поліпшення роботи правоохоронних органів і їх посадових осіб, які своєю діяльністю покликані сприяти зміцненню законності й правопорядку в Україні, надійно захищати права та свободи людини і громадянина. До згаданих органів і посадовців даної категорії на-лежать: слідчий, начальник слідчого відділу, орган дізнання, особа, яка провадить дізнання, прокурор, суддя (суд), присяжні і народні засідателі.

Саме їх, як представників влади, держава наділила особливим правовим статусом, встановлює для них певні законні переваги над іншими підприємствами, установами, організаціями чи громадянами, здійснюючи нагляд за законністю вчинених дій чи прийнятих ними рішень.

РОЗДІЛ 1: Слідчий і начальник слідчого відділу як суб'єкти кримінального процесу.

Слідчий — суб'єкт кримінального процесу, уповноважений провадити досудове слідство. Досудове слідство у кримінальних справах провадиться слідчими прокуратури, слідчими органів внутрішніх справ, слідчими податкової міліції, слідчими органів Служби безпеки України.

Слідчими органів Служби безпеки України провадиться розслі-дування злочинів проти основ національної безпеки, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, справи щодо контрабанди, найманства, терористичних актів та деяких інших тяжких злочинів, визначених у законі.

Слідчі прокуратури розслідують справи про найбільш тяжкі злочини проти життя, прав і свобод людини, проти правосуддя, встановленого порядку несення військової служби, про злочини у сфері службової діяльності, бандитизм та деякі інші злочини, визначені в ст. 112 КПК України. Слідчим прокуратури виходячи із суб'єкта злочину підслідні справи про злочини:*

вчинені службовими особами, які займають особливо відповідальне становище, відповідно до частини першої статті 9 Закону України "Про державну службу" та особа-ми, посади яких віднесено до 1-3 категорії посад;*

вчинені працівниками правоохоронних органів.

Слідчі органів внутрішніх справ розслідують справи про злочи-ни проти власності та в сфері господарської діяльності, злочини проти здоров'я, честі і гідності особи, громадської безпеки, поряд-ку і моральності, злочини проти статевої свободи та недоторкан-ності особи, злочини проти довкілля та деякі інші злочини, а також усі справи з обвинувачення неповнолітніх.

Слідчі податкової міліції розслідують справи про злочини проти податкової, а в певній мірі і валютної та фінансової системи дер-жави.

Розслідування злочину, передбаченого ст. 209 КК України (легалізація грошових коштів та іншого майна, здобутих злочин-ним шляхом), може здійснюватись як слідчими СБУ, так і слідчими прокуратури, органів внутрішніх справ, податкової міліції.

Незалежно від відомчої належності всі слідчі мають під час розслідування у кримінальній справі однакові процесуальні права та обов'язки, проводять розслідування в одному і тому самому процесуальному порядку,

Слідчий зобов'язаний у кожному випадку виявлення ознак зло-чину порушити справу та прийняти її до свого провадження, про-вести об'єктивне розслідування та вжити заходів до розкриття зло-чину, встановлення об'єктивної істини, захисту прав та законних інтересів громадян, відшкодування заподіяної злочином шкоди, виявлення й усунення причин та умов, що сприяли вчиненню зло-чину, забезпечення правильного застосування закону,

Слідчий вправі самостійно провадити всі слідчі та інші передба-чені законом процесуальні дії в межах своєї компетенції.[14, ст.368]

Для реалізації своїх прав та обов'язків слідчий має широкі процесуальні повноваження.

Під час провадження досудового слідства всі рішення про на-прям слідства та проведення слідчих дій слідчий приймає самостійно, за винятком випадків, коли щодо цього законом передбачено рішення суду чи отримання санкції прокурора, і несе повну і відповідальність за їх законне та своєчасне проведення.

Вмотивоване рішення суду (судді) необхідно для провадження огляду та обшуку житла чи іншого володіння, накладення арешту на кореспонденцію та зняття інформації з каналів зв'язку, обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту та ін.

Крім того, закон передбачає, що для прийняття і реалізації окремих рішень слідчого потрібно одержати санкцію чи згоду прокурора або ж необхідно, щоб він затвердив ці рішення. Санкція прокурора необхідна у випадках: відсторонення обвинуваченого від посади, провадження обшуку, за винятком житла чи іншого володіння особи, виїмки документів, що становлять державну таємницю та ін.

Згода прокурора потрібна: для направлення справи до суду для вирішення питання про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності на підставах, передбачених стаття-ми 72, 8, 9, 10, 111 КПК та ін. Прокурор затверджує: постанову слідчого про ексгумацію трупа, обвинувальний


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12