У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ПЛАН

ПЛАН

Вступ................................................................................................................................3

РОЗДІЛ 1: Загальна характеристика англосаксонської системи права........4

РОЗДІЛ 2: Особливості кримінального процесу Англії....................................7

Доказове право.................................................................................................7

Порушення кримінального переслідування і розслідування кримінальних справ.................................................................................................................10

Розгляд кримінальних справ в судах першої інстанції..............................11

Оскарження судових рішень..........................................................................17

РОЗДІЛ 3: Кримінальний процес США...............................................................21

Докази і доказування.......................................................................................21

Розслідування кримінальних справ...............................................................22

Судовий розгляд кримінальних справ...........................................................24

Оскарження судового рішення.......................................................................27

Висновок..........................................................................................................................32

Використана література...........................................................................................33

Вступ

До англо-саксонської системи права відносяться правові системи багатьох країн. Серед них Об’єднане королівство Великобританії і Північної Ірландії, США, Канада, Австралія, Нова Зеландія, тобто в основному це великі колонії Англії.

Щодо Англії, то тут дотепер немає свого кримінально-процесуального кодексу, діють правові інститути, які виникли ще декілька століть тому, а саме судочинство грунтується на більше ніж 300 законо-давчих актах і численних судових прецедентах, які нерідко харак-теризуються архаїчністю. Наприклад, у сучасному процесі нерідко юристи Англії використовують "Велику хартію вільностей" 1215 року для обґрунтування права кожної людини бути су-димою собі рівними.

Кримінально-процесуальне право складається з загального (не-писаного) права — права, заснованого на прецедентах, і статут-ного права — правових норм, викладених в окремих парламен-тських актах. Прецедентами вважаються справи, які приймаються за зразок при вирішенні відповідних правовідносин. Головним чином прецедентами виступають рішення Апеляційного суду і Па-лати лордів, офіційне опублікування яких почалось з 1865 року. Кримінальне судочинство здійснюється за участю мирових суддів і присяжних Суду Корони.

У XX столітті були прийняті закони про докази, обвинувальні акти, суди присяжних, юридичну допомогу, мирових судців, про магістратські суди, про кримінальне правосуддя. Але кодифікова-ного кодексу так і не створено.

Особливістю кримінально-процесуального права США залишається також його недостатня кодифікованість і наявність значної кількості норм так званого прецедентного права.

Карний процес США досить не-послідовний. З одного боку, законодавчо декларуються багато слушних загальнолюдських цінностей: свобода, власність, «мій бу-динок — моя фортеця» тощо. Приміром, як не захоплюватися аме-риканським «прайвесі», тобто «правом бути залишеним у покої», правом на особисте (приватне) життя та на його захист. Суть його полягає в пріоритетному захисті саме недоторканності особистого життя: інтимних стосунків, сфера особистих стосунків, недотор-канність приватного листування і щоденників, свободу думок і са-мовираження. З іншого боку, в галузевих інститутах кримінально-го процесу методично руйнуються найнеобхідніші гарантії прав і свобод.

Але США - це країна не тільки широкої демократії, але і великої злочинності За даними дослідників, у США мають місце: кожні 26 хвилин — одне зґвалтування, кожні 5 хвилин — грабіж, кожну хвилину — угон автомобіля, кожні 28 секунд — крадіжка. Злочини проти життя людини набули небувалого розмаху (в 1967 році, наприклад, було вчинено 12 230 вбивств). До цього тисячоліття починаючи з 1865 року на кожного третього президента США мав місце замах, а кожен п'ятий загинув внаслідок злочину. В якійсь мірі згадані вище обставини обумовили створення численних поліцейських органів та надання їм великих повноважень. У Вашингтоні до 10 поліцейських на тисячу жителів. Серед поліцейських органів 40 тисяч організацій зі штатами понад 4000 тисяч осіб.

РОЗДІЛ 1: Загальна характеристика англосаксонської системи права.

Англійське право, порівняно з правом країн романо-германської правової сім'ї, не знає внутрішнього поділу на публічне і приватне, загальносоціальне і юридичне. Воно навіть не диференціюється на цивільне і адміністративне, кримінальне і торгове, але воно класифікується на загаль-не право і право справедливості.

Цими корінними відмінностями зумовлені й інші. Так, у англійському праві не існує галузевих інститутів як сукуп-ності однотипових норм права. А норма права являє собою відпрацьоване судовою практикою рішення по конкретній справі. Якщо це так, то стає зрозумілим, що ця норма є менш загальною і абстрактною порівняно з нормами права, до яких звикли ми. У цих норм не може бути поділу їх на імперативні та диспозитивні, норми законів і підзаконних актів тощо. Така структура права зумовлює те, що воно не може бути кодифікованим. Наведені особливості англій-ського права пояснюються його історією. Воно створюва-лось судовою і адміністративною практикою, тому менш логічне і послідовне, важкодоступне і нераціоналізоване.

Як уже наголошувалось, англійське право диференцію-ється на загальне і право справедливості. Цей поділ має надзвичайно важливе значення, тому що і англійські юри-сти поділяються на юристів загального права і юристів права справедливості. При цьому право справедливості — це сукупність норм, які створювались судом канцлера для того, щоб доповнювати, а деколи і змінювати систему загального права, якщо вона відставала від життя. Канцлер ніколи не вступав у конфлікт з нормами загального права, навпаки, він зобов'язаний був виявляти шану до норм цього права і діяльності королівських судів. Але останні були пов'язані дуже вузькою компетенцією і суворою про-цедурою, а тому не завжди встигали за плином часу. Це і зумовило необхідність створення спеціальної юрисдикції, що грунтувалася на королівській прерогативі, спрямованій на пом'якшення і доповнення норм загального права та вирішення питань відповідно до вимог моралі і совісті.

На сучасному етапі розвитку англійського права для того, щоб визначити, до якого права належить справа, слід зрозуміти, до якої галузі законодавства вона належить. Загальне право включає питання кримінального, договірного, цивільно-деліктного права, а юристи вирішують питання про нерухомість, довірчу власність, торгівлю, спадкування тощо.

Історично так склалося, що в Англії головним для юри-ста було вміти порушити справу, знайти форму позову, тобто необхідну процедуру, яка дозволяла звернутися до Королівського суду. Якщо ж процес починався, можна було покластися на присяжних, які знайдуть правильне рішен-ня. Тому згодом процесуальне право стає домінуючим. Щоправда, нині англійська судова процедура дещо уні-фікована, а матеріальне право досягло рівня матеріального права романо-германських


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16