У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ПЛАН

ПЛАН

Вступ........................................................................................................................3

РОЗДІЛ 1: Поняття та зміст стадії порушення кримінальної справи……. 4

РОЗДІЛ 2: Приводи і підстави до порушення кримінальної справи............6

РОЗДІЛ 3: Органи та посадові особи, які мають право порушити кримінальну справу......................................................................11

РОЗДІЛ 4: Оцінка та перевірка заяв і повідомлень про злочини................13

РОЗДІЛ 5: Процесуальна форма порушення кримінальної справи............18

РОЗДІЛ 6: Відмова в порушенні кримінальної справи...............................22

Висновок...............................................................................................................28

Використана література....................................................................................29

Вступ

На відміну від інших соціальних ідей і політичних орієнтацій демократична правова держава при верховенстві правового закону і пріоритеті прав людини і громадянина практично сприйнята суспільством як майбутнє державного ладу України. Розв’язання цієї задачі пов'язане не тільки зі створенням сучасного законодавства, забезпеченням законності діяльності держави і його органів, муніципальної системи і суспільних формувань, надійної, швидкої і справедливої юстиції, незалежного правосуддя, але і з подоланням небезпечних меж правового нігілізму, що знаходиться нині на грані анархії у всіх сферах державного і громадського життя, і, головне, формування високого рівня правової культури суспільства і кожної людини.

Це зажадає високопрофесійного складу юристів і достатньої правової грамотності державних службових і інших осіб, зайнятих юридичною діяльністю. Суспільна корисність і престижність цієї діяльності значно зростає в період революційних перетворень, соціальної конструкції суспільства, його нових економічних і політичних поглядів. Усе вищесказане відноситься до різних галузей права, а до кримінального права як ведучої галузі права - подвійно.

Професіоналізм юриста полягає в його знанні й умінні орієнтуватися в різних галузях права. Кримінальний процес займає ведуче місце серед кримінально-правовых наук,тому що в повсякденній діяльності юриста (особливо працівників правоохоронних органів і судів) виникають питання, пов'язані з веденням тієї чи іншої кримінальної справи і будь-який юрист зобов'язаний знати і чітко орієнтуватися в нормах і нормативних актах кримінально-процесуального права.

Запропонована нижче тема - ПОРУШЕННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ найбільш цікава в зв'язку з переходом нашого суспільства від соціалістичних до капіталістичних відносин і як наслідок цього цікава глибока правова реформа навколо кримінального процесу.

Розділ 1: Поняття та зміст стадії порушення кримінальної справи.

Порушення кримінальної справи — це акт застосування процесуального права, який здійснюється в формі винесення постанови, що відкриває загальну юридичну можливість провадження всіх без винятку слідчих дій та застосування, за наявності для того відповідних підстав, засобів процесуального примусу.

Стадія порушення кримінальної справи — це початкова стадія кримінального процесу, зміст якої становить діяльність з прийнят-тя, реєстрації, розгляду, перевірки заяв та повідомлень про злочини, прийняття по них рішень, з'ясування наявності або відсутності підстав для порушення кримінальної справи.

Кримінальний процес починається з моменту прийняття уповноваженим на це суб'єктом кримінального процесу офіційної заяви або повідомлення про злочин, з’явлення з повинною або безпосереднього виявлення ознак злочину.

Заява чи повідомлення про злочини, з'явлення з повинною або безпосереднє виявлення ознак злочину є юридичними фактами, що породжують кримінально-процесуальні правовідносини, дають початок кримінальному процесу та його першій стадії — стадії порушення кримінальної справи. Діяльність з розгляду заяв та повідомлень про злочини являє собою систему правовідносин, що виникають між, правоохоронними органами та іншими учасниками кримінального процесу.

Згідно зі ст, 4 КПК України суд, прокурор, слідчий і орган дізнання зобов'язані в межах своєї компетенції порушити кримінальну справу в кожному випадку виявлення ознак злочину, вжити всіх передбачених законом заходів щодо встановлення події злочину, осіб, винних у вчиненні злочину, і до їх покарання.

Прокурор, слідчий, орган дізнання або суддя зобов'язані приймати заяви і повідомлення про вчинені або підготовлювані злочини, в тому числі і в справах, які не підлягають їх віданню.

По заяві або повідомленню про злочин прокурор, слідчий, орган дізнання або суддя зобов'язані не пізніше триденного строку прийняти одне з рішень:

1) порушити кримінальну справу;

2) відмовити в порушенні кримінальної справи;

3) направити заяву або повідомлення за належністю.

Одночасно вживаються всі можливі заходи, щоб запобігти злочинові або припинити його. За наявності відповідних підстав що свідчать про реальну загрозу життю та здоров'ю особи, яка повідомила про злочин, слід вжити необхідних заходів для забезпечення безпеки заявника, а також членів його сім'ї та близькі родичів, якщо шляхом погроз або інших протиправних дій щодо них робляться спроби вплинути на заявника.

Коли необхідно перевірити заяву або повідомлення про злочин до порушення справи, така, перевірка здійснюється прокурором, слідчим або органом дізнання в строк не більше десяти днів шляхом відібрання пояснень від окремих громадян чи посадових осіб або витребування необхідних документів.

Заява або повідомлення про злочини до порушення кримінальної справи можуть бути перевірені шляхом проведення оперативно-розшукової діяльності.

Кінцевими рішеннями даної стадії є порушення кримінальної справи або відмова в порушенні справи. Направлення заяви чи повідомлення за належністю являється проміжним рішенням і з його прийняттям не варто тягнути до закінчення встановленого законом трьохденного строку саме для перевірки заяви і повідомлення, а не для вирішення питання про належність.

Завданнями стадії порушення кримінальної справи є: прийняття, реєстрація, розгляд, перевірка заяв та повідомлень про злочин прийняття по них рішень, виявлення та попередження злочинів. Засобами вирішення цих завдань є процесуальні дії, спрямовааі на одержання доказів та захист прав і законних інтересів громадян та юридичних осіб: огляд місця події, отримання пояснень від громадян, витребування й отримання предметів та документів, також ревізія, контрольна закупка та оперативно-розшукові дії.

Стадію порушення кримінальної справи іноді йменують більш точніше стадією прийняття, перевірки і розгляду заяв та повідомлень про злочини. Адже стадія може закінчуватись не тільки по-рушенням справи, а й протилежним рішенням — постановою про відмову в


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11