У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Контрольна робота - Наказ без права на оскарження
1



Наказ без права на оскарження

Наказ без права на оскарження

На думку юристів, потенційно небезпечними для бізнесу можуть стати й інші категорії справ. Наприклад, судові процеси, пов’язані з розрахунками з нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, або позовні заяви про виконання відповідачем зобов’язань, узятих на себе за письмово укладеним договором (наприклад, так звані споживчі спори). Річ у тім, що ці категорії справ відтепер може бути розглянуто в порядку наказного судочинства. «Суть цього провадження в тому, що процесуальне рішення (наказ) суд приймає за спрощеною процедурою, без виклику сторін на судове засідання, якщо служителі Феміди визнають ситуацію беззаперечною. Щоправда, наказ, який вже набрав чинності, може бути скасовано на заяву боржника. Однак якщо суд вирішить залишити свій наказ чинним, то подальше його оскарження буде неможливе», — коментує Ярослав Бабич. Наприклад, працедавець нарахував, але не виплатив зарплату; громадянин, подавши заяву до суду, отримує такий судовий наказ, після чого відразу звертається до виконавчої служби.

За задумом, новий розгляд має значно вивільнити суди від тяганини з низки справ. Слід зазначити, що «беззаперечні» справи суди можуть розглядати в порядку наказного судочинства вже тепер, до набрання чинності новим ЦПК (документ набере чинності з 1 січня наступного року).

У цьому випадку для суб’єкта підприємницької діяльності (СПД) важливо домогтися, щоб справа розглядалась у звичайному режимі. А для цього передусім треба переконати суд, що ситуація не є однозначною. При цьому юристи застерігають СПД від можливої помилки. «Щоб відтягнути момент винесення остаточного рішення у справі, підприємства дуже часто користуються улюбленим прийомом — не з’являються на засідання, сподіваючись, що позивачеві набридне або стане надто дорого продовжувати судову тяжбу. Тепер такий прийом стає неефективним, оскільки новий ЦПК дає суду можливість розглядати справи заочно. Якщо «за формою» сповіщений відповідач не з’явився на судове засідання і не повідомив про причини неявки, справу буде розглянуто без його участі. Якщо, звичайно, проти цього не заперечує позивач», — розповідає Ернест Грамацький. Загалом законодавець подбав про те, щоб перешкодити будь-якому затягуванню процесу. Зокрема, ЦПК пропонує розглядати всі позови у цивільних справах протягом не більше ніж два місяці від дня їх подання до суду. У виняткових випадках термін може бути подовжено ще на один місяць.