У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Поняття «наказне провадження» та його поява в судовому процесі є новелою Цивільного процесуального кодексу, який набере чинності не ран іше ніж 1 січня 2005 року

Поняття «наказне провадження» та його поява в судовому процесі є новелою Цивільного процесуального кодексу, який набере чинності не раніше ніж 1 січня 2005 року.

Що таке судовий наказ?

Судовий наказ є особливою формою судового рішення про стягнення з боржника грошових коштів або витребування майна за заявою особи, якій належить право такої вимоги. Підлягає виконанню судовий наказ за загальними правилами, встановленими для виконання судових рішень.

Порядок
видачі судового наказу

Статтею 96 встановлено випадки видачі судового наказу. Це відбувається в разі, коли заявлено вимогу:

l яка грунтується на правочині, вчиненому в письмовій формі;

l про стягнення нарахованої, але не виплаченої працівникові суми заробітної плати;

l про компенсацію витрат на проведення розшуку відповідача, боржника, дитини або транспортних засобів боржника.

Судовий наказ може бути видано і в інших випадках, встановлених законом.

Подання заяви про видачу судового наказу у випадках, не передбачених ст.96, є однією з підстав для відмови у прийнятті заяви про його видачу.

Крім того, для звернення до суду із заявою про видачу судового наказу не достатньо, щоб правочин був учинений у письмовій формі — потрібно, щоб вимога не містила в собі спору про право цивільне, тому що це є другою підставою для відмови в прийнятті заяви до провадження.

Відмова у прийнятті заяви унеможливлює повторне звернення з такою самою заявою. Заявник у цьому випадку має право звернутися з тими самими вимогами в позовному порядку.

У разі прийняття судом ухвали про відмову у прийнятті заяви про видачу судового наказу внесена сума судового збору не повертається. Але в разі подання стягувачем позову до боржника в порядку позовного провадження ця сума зараховується до суми судового збору, встановленої за позовну заяву.

Заява про видачу судового наказу

Вона подається в суд у письмовій формі.

У заяві повинно бути зазначено:

n найменування суду, в який подається заява;

n ім’я (найменування) заявника та боржника, а також ім’я (найменування) представника заявника, якщо заява подається представником, їхнє місце проживання або місцезнаходження;

n вимоги заявника й обставини, на яких вони грунтуються;

n вартість майна в разі його витребування;

n перелік документів, що додаються до заяви.

Заява підписується заявником або його представником і подається з її копіями та копіями доданих до неї документів відповідно до кількості боржників.

До заяви, яка подається представником заявника, має бути додано документ, що підтверджує його повноваження.

До неналежно оформленої заяви застосовуються положення ст.121.

Повернення заяви у випадку, встановленому ч.2 ст.121, не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою після усунення її недоліків.

За подання заяви про видачу судового наказу сплачується судовий збір у розмірі п’ятдесяти відсотків від ставки, яка визначається з оспорюваної суми в разі звернення в суд із позовом у порядку позовного провадження.

Видача судового наказу

У разі прийняття заяви стягувача про видачу судового наказу суд у триденний строк видає судовий наказ по суті заявлених вимог.

Видача судового наказу проводиться без судового засідання і виклику стягувача та боржника для заслуховування їхніх пояснень.

Судовий наказ має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом «Про виконавче провадження».

Після видачі судового наказу суд невідкладно надсилає його копію боржникові рекомендованим листом із повідомленням.

Одночасно з копією судового наказу боржникові надсилається копія заяви стягувача з копіями доданих до неї документів та роз’яснюється його право в разі заперечення проти вимог стягувача протягом десяти днів із дня отримання судового наказу подати заяву про скасування останнього.

У разі ненадходження заяви від боржника протягом трьох днів після закінчення строку на її подання та за наявності даних про отримання боржником копії наказу судовий наказ набирає законної сили і суд видає його стягувачеві для пред’явлення до виконання.

Скасування судового наказу

Заява боржника про скасування судового наказу, подана в установлений строк, розглядається судом протягом п’яти днів із дня її надходження без судового розгляду і виклику сторін, про що постановляється ухвала, якою скасовується судовий наказ.

Заява боржника про скасування судового наказу, подана після закінчення строку, встановленого ч.2 ст.104, залишається без розгляду, якщо суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку подання цієї заяви.

В ухвалі про скасування судового наказу суд одночасно роз’яснює, що заявлені стягувачем вимоги можуть бути розглянуті в позовному провадженні з додержанням загальних правил щодо подання позову.

Копії ухвали надсилаються стягувачеві та боржникові не пізніше як за три дні після її постановлення.

Вважаю, що в цілому наказне провадження має скоротити та спростити процедуру розгляду справ у разі «безспірності» вимог.