У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Враховуючи велике значення екологічної безпеки у вирішенні екологічних проблем в екологічному законодавстві України, визначені

Враховуючи велике значення екологічної безпеки у вирішенні екологічних проблем в екологічному законодавстві України, виз-начені основні вимоги та напрями державної діяльності щодо за-безпечення екологічної безпеки, їх можна поділити на три вели-ких групи: запобіжні, поточні вимоги та заходи щодо ліквідації наслідків екологічного лиха, аварій та екологічних катастроф.

Запобіжні вимоги та заходи щодо забезпечення екологічної безпеки мають запобіжний характер. Вони передбачають прий-няття і виконання екологічних вимог при проектуванні, розмі-щенні, будівництві, реконструкції, введенні в дію та експлуатації підприємств, споруд та інших об'єктів, екологічно небезпечних для людини та оточуючого її середовища.

Такі екологічні вимоги насамперед передбачені законами Ук-раїни «Про екологічну експертизу», «Про охорону навколишнього природного середовища» (ст. 51) та іншими нормативно-правови-ми актами екологічного законодавства. Екологічні вимоги до розміщення, будівництва, реконструкції, введення в дію та експлуа-тації підприємств, споруд та об'єктів передбачені в ст. 51 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища». Ним, зокрема, передбачено, що при проектуванні, розміщенні, будівництві, введенні в дію нових і реконструкції діючих підприємств, споруд та інших об'єктів, удосконаленні існуючих і впровадженні нових технологічних процесів та устаткування, також у процесі експлуатації цих об'єктів забезпечується екологічна безпека людей, раціональне використання природних ресурсів додержання нормативів шкідливих впливів на навколишнє природне середовище. При цьому мають передбачатися вловлювання, утилізація, знешкодження шкідливих речовим і відходів або повна їх ліквідація, виконання інших вимог щодо охорони навко-лишнього природного середовища і здоров'я людей.

Підприємства, установи й організації, діяльність яких пов'я-зана з шкідливим впливом на навколишнє природне середовище, незалежно від часу введення їх у дію повинні бути обладнані спо-рудами, устаткуванням і пристроями для очищення викидів і скидів або їх знешкодження, зменшення впливу шкідливих фак-торів, а також приладами контролю за кількістю і складом заб-руднюючих речовин та за характеристиками шкідливих факторів. Проекти господарської та іншої діяльності повинні містити матеріали оцінки її впливу на навколишнє природне середовище і здоров'я людей. Така оцінка здійснюється з урахуванням вимог законодавства про охорону навколишнього природного середо-вища, екологічної ємкості даної території, стану довкілля в місці, де планується розміщення об'єктів, екологічних прогнозів, перс-пектив соціально-економічного розвитку регіону, потужності та видів сукупного впливу шкідливих факторів та об'єктів на навко-лишнє природне середовище.

Підприємства, установи та організації, які розміщують, про-ектують, будують, реконструюють, технічно переозброюють, вво-дять у дію підприємства, споруди та інші об'єкти, а також прово-дять дослідну діяльність, що за їх оцінкою може негативно вплинути на стан навколишнього природного середовища, подають Міністер-ству екології та природних ресурсів України та його органам на місцях спеціальну заяву про це.

Забороняється введення в дію підприємств, споруд та інших об'єктів, на яких не забезпечено в повному обсязі додержання всіх екологічних вимог і виконання заходів, передбачених у проектах на будівництво та реконструкцію (розширення та технічне пере-оснащення).

Охорона довкілля при застосуванні засобів захисту рослин, мінеральних добрив, нафти і нафтопродуктів, токсичних хімічних речовин та інших препаратів передбачена в ст. 52 закону про охо-рону навколишнього природного середовища.

Підприємства, установи, організації та громадяни зобов'язані: додержувати правил транспортування, зберігання і застосування засобів захисту рослин, стимуляторів їх росту, мінеральних доб-рив, нафти і нафтопродуктів, токсичних хімічних речовин та інших препаратів, з тим щоб не допустити забруднення ними або їх скла-довими навколишнього природного середовища і продуктів хар-чування.

При створенні нових хімічних препаратів і речовин, інших по-тенційно небезпечних для довкілля субстанцій повинні розроб-лятися та затверджуватися в установленому законодавством порядку допустимі рівні вмісту цих речовин у об'єктах навколиш-нього природного середовища та продуктах харчування, методи визначення їх залишкової кількості та утилізації після викорис-тання.

Вміст природних та штучних домішок, які можуть негативно

впливати на стан довкілля або здоров'я людей, у таких препара-тах, а також сировині, що використовується для їх виробництва, не повинен перевищувати допустимих рівнів, установлених відпо-відно до законодавства.

Екологічні вимоги при виробництві, зберіганні, транспортуванні, використанні, знешкодженні, захороненні токсичних та інших не-безпечних для довкілля і здоров 'я людей речовин, віднесення хімічних речовин до категорії токсичних та їх класифікація за ступенем небезпечності визначаються нормативними документами на підставі висновку державної екологічної експертизи і погоджу-ються Міністерством охорони здоров'я України і Міністерством екології та природних ресурсів України.

Перелік засобів захисту рослин, стимуляторів їх росту, міне-ральних добрив та інших речовин і препаратів, застосування яких дозволяється в народному господарстві, а також способи, умови їх застосування затверджуються Міністерством охорони здоро-в'я України і Міністерством екології та природних ресурсів України. Охорона довкілля від неконтрольованого та шкідливого біологічного впливу регулюється ст. 53 закону про охорону на-вколишнього природного середовища.

Підприємства, установи та організації зобов'язані: забезпечу-вати екологічно безпечне виробництво, зберігання, транспорту-вання, використання, знищення, знешкодження і захоронення мікроорганізмів, інших біологічно активних речовин та предметів біотехнології, а також інтродукцію, акліматизацію і реаклімати-зацію тварин і рослин, розробляти і здійснювати заходи щодо запобігання та ліквідації наслідків шкідливого впливу біологіч-них факторів на навколишнє природне середовище та здоров'я людини.

Створення нових штамів мікроорганізмів та біологічно актив-них речовин здійснюється тільки на підставі дозволів Міністер-ства охорони здоров'я України та Міністерства екології та при-родних ресурсів України за наявності оцінки їх впливу на навколишнє природне середовище та здоров'я людей. При створенні зазна-чених організмів і речовин мають розроблятися нормативи гранично допустимих концентрацій, методи визначення цих організмів та речовин у навколишньому природному середо-вищі і продуктах харчування.

Виробництво і використання нових штамів мікроорганізмів та інших біологічно активних речовин здійснюється тільки після проведення комплексних досліджень


Сторінки: 1 2