У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





вільного законодавства; врахування публічного інтересу і мораль¬них засад суспільства; відсутність зловживання правом

Курсова робота

Права та обов'язки учасників договору найму житлового приміщення

Зміст

Вступ……………………………………………………………………4

Розділ 1 Поняття і характерні ознаки договору найму житлового приміщення

Предмет договору найму житлового приміщення.....................................5

Сторони в договорі найму житлового приміщення...................................8

Форма і порядок укладання договору найму житлового приміщення…9

Розділ 2 Права наймача житлового приміщення

2.1. Право наймача на користування житловим приміщенням........................11

2.2. Право наймача на вселення інших осіб........................................................11

2.3. Право наймача на обмін жилого приміщення.............................................12

2.4. Право наймача на збереження жилого приміщення...................................15

2.5. Право наймача на бронювання жилого приміщення..................................17

2.6. Права наймача при проведенні капітального ремонту жилого приміщення…………………………………………………………...………….17

Розділ 3 Обов'язки сторін за договором найму жилого приміщення

3.1. Обов'язки наймодавця жилого приміщення................................................18

3.2. Обов'язки наймача жилого приміщення......................................................23

Висновки…………………………………………………..……….…26

Список використаних джерел…………………………………...…28

Вступ

Актуальність теми. Сьогодні Україна намагається забезпечити молодим громадянам рівне з іншими громадянами право на житло, сприяти молодіжному житловому будівництву, створенню молодіжних житлових комплексів тощо. У зв'язку з цим було розроблено й прийнято ряд законів та підзаконних актів, які регулюють можливість отримання молодими чоловіками та жінками або сім'ями довгострокових кредитів для побудови житла.

Метою і завданням курсової роботи є : збір, опис, оцінка взаємних прав та обов’язків учасників договору житлового приміщення. Для досягнення поставленої мети необхідно було вирішити таке завдання : визначити права і обов’язки кожного з учасників договору найму жилого приміщення, а також з'ясувати межі їх реалізації за чинним законодавством України.

Об'єктом курсової роботи є : договір найму житлового приміщення

Предметом курсової роботи є : взаємні права та обов’язки учасників договору найму житлового приміщення.

Розділ 1 Понняття і характерні ознаки договору найму житлового приміщення

1.1. Предмет договору найму житлового приміщення

Відповідно до ст. 47 Конституції України кожен має право на житло. Держава створює умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду. Саме те, що право на житло є конституційним, а одним з поширених способів його реалізації є можливість користуватися житлом на підставі договору оренди,зумовило необхідність окремого правового регулювання договору найму (ренди) житла в новому ЦК України. Крім того, договір найму житла надає реальну можливість для реалізації конституційних положень про вільний вибір місця проживання та про здійснення права приватної власності (ст. ст. 33 і 41 Конституції України).Договір найму (оренди) житла належить до двосторонніх, а в деяких випадках і багатосторонніх правочинів. Тому він має відповіати умовам дійсності правочинів і договорів (відповідно до ст. ст.626-627, гл. 52 ЦК).

Договір найму житла є підставою для виникнення зобов'язання ? правовідношення, в якому кожна зі сторін має одночасно і права, і обов'язки і вважається боржником у тому, що вона зобов'язана вчинити на користь другої сторони, і одночасно ? кредитором у тому, що вона має право вимагати від неї. Виходячи з того , що договір найму (оренди) житла є двостороннім, оскільки правами та обов'язками наділені обидві сторони договору, наймодавець одночасно виступає як кредитор і боржник, який має право вимагати від наймача (боржника) виконання його обов'язків, наприклад, сплати грошей за користування житлом, а наймач як кредитор вправі вимагати від наймодавця (боржника) на виконання зобов'язання вчинити на його користь певну дію (передати житло в користування негайно або у строк, встановлений договором найму). У разі не виконання боржником обов'язку передати кредиторві у користування житло, кредитор має право його передання відполвідно до умов зобов'язання, якщо інше не передбачене законом. Наприклад, якщо житло ще не передане, переважне право на його одержання має той із кредиторів, зобов'язання на користь якого виникло раніше, а коли це неможливо визначити, кредитор, який першим подав позов (ст.620). Правові наслідки непередання майна наймачеві поширються на договір найму житла. Такий договір є відплатним, строковим, консесуальним. Він вважається укладеним, тобто набирає чинності, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. До істотних умов договору належать умови про предмет, строки та ціна договору, дані про осіб, які проживатимуть разом із наймачем, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однією зі сторін має бути досягнуто згоди.

Предметом договору найму житла можуть бути помешкання, зокрема квартира або її частина, житловий будинок або його частина [2, ч.1 ст.812].

Вище зазначені об'єкти належать до нерухомих речей (нерухомого майна, нерухомості), з визначеними індивідуальними ознаками і є неспоживними. Квартира або її частина. Житловий будинок або його частина можуть бути речами подільними і неподільними. Очевидно, що законодавець мав на увазі інші будівлі, споруди і приміщення, дачний або садовий будинок, які придатні для постійного проживання та належать наймодавцю на праві приватної власності і зареєстровані як нерухомість. Стаття 29 ЦК визначає поняття місця проживання фізичної особи, називаючи крім житлового будинку і квартири ще й гуртожиток, готель, тощо. Тому виникає питання, яке має практичне значення, про можливість бути предметом договору найму житла помешканб в гуртожитках, готелях. Такі помешкання можуть бути предметом договору найму житла, якщо вонни відповідають вимогам придатності для постійного проживання, належать власникам на праві приватної власності і передаються у найм саме за умовами цього договору.

Частина 2 ст.810 ЦК, визначає єдину вимогу до предмета договору найму житла. Мова йде про придатність помешкання до постійного проживання у ньому. Вимоги щодо інших якісних характеристик помешкання сторони можуть всановити в договорі.

Частина 3 ст. 812 ЦК встановлює, що наймач у багатоквартальному житловому будинку


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8