У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Дипломна робота

Понятя і історія міжнародного права

Зміст

Вступ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ с.3

Розділ І. Поняття і виникнення міжнародного права _ _ _ _ _ _ _ _ с.5

1.1. Поняття міжнародного права _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ с.5

1.2. Виникнення міжнародного права _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _с.15

Розділ ІІ. Основні етапи розвитку міжнародного права _ _ _ _ _ _ с.21

2.1. Етапи розвитку міжнародного права _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _с.21

2.2. Україна і розвиток міжнародного права_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _с.35

Висновки_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _с.49

Список використаних джерел _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ с.53

Вступ

Людство впродовж свого історичного розвитку пройшло етапи руйнівних війн, і дійшло висновку про необхідність компромісного врегулювання спірних питань, що виникали у міжнародній практиці. Як свідчить історія, різноманітні соціальні спільності, міжнародні організації, визвольні рухи і, насамперед, держави, завжди були зацікавлені в тому, щоб їх економічні і культурні обміни, співробітництво, конфлікти і навіть війни здійснювалися відповідно до визначених правил, що регулюють міру припустимого в даній області.

Основними соціальними регуляторами суспільних відносин на міжнародній арені спочатку були моральні і звичаєві норми, а пізніше - міжнародне право, як загальне, так і регіональне.

Міжнародне право відбиває сутнісний зміст міжнародних відносин і саме тому має принципові відмінності із внутрішнім правом держав. Так, міжнародне право, на відміну від внутрішнього права, базується на горизонтальній, а не вертикальній системі законодавчих органів, і, відповідно є договірним, а не владно встановленим.

Актуальність теми цієї дипломної роботи зумовлена необхідністю наукового осмислення поняття, виникнення і основних етапів розвитку міжнародного права.

Україна як самостійна держава, після здобуття нею незалежності, задекларувала своє прагнення до інтеграції у Європейське та світове співтовариство. Така інтеграція можлива за умови дотримання та виконання норм міжнародного права. В свою чергу, ефективна правозастосовча діяльність може базуватися лише на глибокому розумінні суті та змісту міжнародного права, його витоків, історії та умов, в яких розвинулось сучасне міжнародне право.

Об’єктом дослідження є правова природа міжнародного права, визначення поняття міжнародного права, процес виникнення та основні етапи розвитку міжнародного права як правової системи.

Предметом дослідження є особливості правової природи міжнародного права, визначення поняття міжнародного права, процесу виникнення та основних етапів розвитку міжнародного права як правової системи.

Мета дослідження - на основі опрацьованих нормативних актів та наукової літератури з’ясувати особливості правової природи міжнародного права, проаналізувати наявні в науковій літературі визначення міжнародного права, окреслити витоки міжнародного права та визначити етапи його розвитку як правової системи та притаманні кожному з них особливості.

Виходячи з мети, при написанні роботи були поставлені наступні завдання:

визначити важливість міжнародного права для регулювання міжнародних відносин.

проаналізувати наявні в теорії міжнародного права визначення міжнародного права;

визначити співвідношення міжнародного права з національним правом держав;

дослідити витоки формування міжнародного права;

визначити етапи розвитку міжнародного права від його витоків і до сучасного стану;

проаналізувати особливості і характерні риси, притаманні міжнародному праву на різних етапах його розвитку.

Структурно робота складається зі вступу; двох розділів: «Поняття і виникнення міжнародного права», «Основні етапи розвитку міжнародного права»; висновку, списку використаних джерел.

Методологічною основою роботи є праці вітчизняних фахівців з міжнародного права - Лукащука І.І., Дмитрієва А.І., Муравйова В.І., Баймуратова М.О., Буткевича В.Г. та зарубіжних вчених - Тускоза Ж, Маланчука П.

При написанні роботи використані аналіз, синтез, порівняльний аналіз та інші загальнонаукові методи.

Ця дипломна робота являє собою теоретичне дослідження, яке може бути використане для подальших наукових досліджень у цій сфері.

Розділ І. Поняття і виникнення міжнародного права

Поняття міжнародного права

Розуміння будь-якого поняття починається з його визначення. У світовій юридичній літературі існують різні підходи до визначення міжнародного публічного права, які відображають філософські, концептуаль-ні та наукові погляди його розуміння.

Сам вираз jus gentium (право народів) використовувався ще у римському праві і означав сукупність норм, що регулюва-ли відносини між народами. Слід підкреслити, що в дослідженнях римського права дуже часто правом народів називалося те, чого додержувалися тільки деякі цивілізовані народи, але воно не було основою будь-якої угоди. За висло-вом Г. Гроція, право народів періоду римського права являло собою лише предмет взаємного наслідування або ж випадкового запозичення одними народами в інших [39, с.7].

Термін «міжнародне право» вперше був ужитий Ієремією Бентамом у 1780 p. в його праці «Introduction to the Principles of Morals and Legislation». Приблизно від 1840p. в англійських та романських мовах він змінив старішу термінологію «law of nations» (англ.) або «droid de gens» (фр.) (право народів»), яка походить від концепції jus gentium рим-ського права і праць Цицерона. Німецькою, голландською, скандинавськими та слов'янськими мовами стара термінологія вживається й досі («Volkerrecht», «Volkenrecht» тощо).

До періоду між двома світовими війнами автори не мали ніяких труднощів у визначенні (публічного) міжнародного права — у


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29