У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ГОСПОДАРСЬКЕ ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ: ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА СТРУКТУРА

Господарське законодавство України: характерні особливості та структура

ПЛАН

ВСТУП 3

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНОТЕОРЕТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ГОСПОДАРСЬКОГО ЗАКОНОДАВСТВА 9

1.1. Історія становлення та розвитку правового регулювання господарської сфери суспільного життя 9

1.2. Поняття, ознаки та особливості господарського законодавства 21

РОЗДІЛ 2. СТРУКТУРА ТА ДЖЕРЕЛА ГОСПОДАРСЬКОГО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ 28

2.1. Горизонтальна та вертикальна структура господарського законодавства 28

2.2. Конституція України у системі джерел господарського права 39

2.3. Господарський кодекс як джерело господарського законодавства 49

2.4. Поняття та роль господарського договору, як джерела господарського законодавства, у діяльності суб’єктів господарської діяльності 60

2.5. Звичай та його місце у системі джерел господарського законодавства 67

РОЗДІЛ 3. ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТА УДОСКОНАЛЕННЯ ГОСПОДАРСЬКОГО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ 75

3.1. Основні недоліки господарського законодавства та шляхи їх усунення: теоретичний аспект 75

3.2. Проблеми застосування норм господарського законодавства у практичній діяльності господарюючих суб’єктів та способи їх подолання 80

ВИСНОВКИ 86

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 91

ВСТУП

Актуальність дослідження. Починаючи з 90-х років в нашій країні істотно змінилися економічні відносини, оскільки почалися ринкові реформи. Донині нашу економіку як у нас в країні, так і за рубежем прийнято було характеризувати як «командну», «адміністративно-командну», «бюрократичну», «одержавлену» економіку. Для нашої економіки були характерні такі риси, як її плановість, низька продуктивність праці, пріоритет промисловості перед сільським господарством, екстенсивний характер розвитку перед інтенсивним, прихована інфляція, тіньова економіка, панування ідеологічних законів над економічними і т.д. Законодавство, що регулювало соціалістичні економічні відносини, відображало перш за все інтереси держави, захищало державну соціалістичну власність. Вчені-юристи в основному досліджували лише окремі проблеми вдосконалення правового регулювання економіки. В рамках загальної теорії права проблеми взаємин економіки і права досліджувалися виключно з марксистсько-ленінських позицій, хоча, безумовно, багато теоретичних положень не втратили своєї актуальності і сьогодні.

Починаючи з 90-х років, з моменту ринкових перетворень, стало істотно мінятися законодавство, регулююче нові економічні відносини. Відповідно стали розроблятися проблеми законодавчого регулювання економічних відносин в нових умовах. Ці проблеми досліджують не тільки представники галузевих юридичних наук (цивільного, адміністративного, фінансового, банківського права), але і фахівці, в галузі теорії права. Не дивлячись на достатньо велику кількість загальнотеоретичних робіт з проблем законодавчого регулювання економічних відносин, ніхто в літературі навіть не намагався дати загальну характеристику чинного економічного законодавства. Більше того, як і раніше при соціалізмі, прийнято говорити про господарське законодавство, хоча, як відомо, цей термін асоціюється з планово-розпорядчою економікою, характерною для радянського періоду. Іноді використовується термін «ринкове законодавство» (В.М. Вєдяхін, А.Ф. Єфремов, А.А. Павлушина, С.Н. Ревіна), але з ним ніяк не можна погодитися, оскільки в сучасний період в нашій країні не завершений перехід до ринкової економіки і поняття «економічні відносини» значно ширше поняття «ринкові відносини».

На загальнотеоретичному рівні проблеми вдосконалення і ефективності українського законодавства останніми роками досліджуються достатньо грунтовно (В.М. Баранов, А.І. Бобильов, А.А. Зєлєпукін, С.В. Полєніна, І.Н. Сєнякін, В.М. Сирих, Ю.А. Тіхоміров та ін.). Заслуговують уваги роботи тих вчених, хто аналізує зміст окремих галузей законодавства. Проте, як наголошується в літературі, економічні відносини поки що багато в чому існують поза рамками правового регулювання, а законодавство в цій сфері знаходиться у стадії становлення.

На важливість вдосконалення економічного законодавства вказують і вчені-економісти, причому як російські, так і західні. Відомо, що 70-80-ті роки в США надзвичайну популярність отримали дослідження так званої «нової школи права і економіки», які по своїй суті стали частиною консервативної хвилі, - руху, спрямованого на відродження таких економічних цінностей, як недоторканність приватної власності, мінімальне втручання держави в економіку, свобода праці, справжня конкуренція і ін. Такої ж позиції дотримується відомий російський вчений-економіст В. May, який підкреслює необхідність виявлення економічних наслідків дії правових норм, економічного законодавства в цілому.

В юридичній літературі робіт загальнотеоретичного характеру з проблем економічного законодавства на сьогоднішній день немає. У зв'язку з цим в даній дисертації робиться спроба дати загальну характеристику господарського законодавства, визначити його місце в системі українського законодавства, сформулювати основні напрями його розвитку.

Об'єктом дослідження є суспільні відносини у господарській сфері, які виникають між суб’єктами господарської діяльності у процесі виконання, використання та застосування норм господарського законодавства.

Предметом дослідження служить теоретико-правовий аспект аналізу поняття, структури, основних тенденцій розвитку господарського законодавства.

Мета і завдання дослідження:

визначити економічні відносини як різновид суспільних відносин;

сформулювати поняття господарського законодавства;

визначити його структуру;

виявити характерні особливості чинного українського господарського законодавства, показати його відмінність від діючого в радянський період господарського законодавства;

визначити роль і місце господарського законодавства в системі вітчизняної системи законодавства;

розкрити основний зміст і перспективи розвитку господарського законодавства.

Теоретична база дослідження. Робота ґрунтується на дослідженнях як радянських, так і сучасних вітчизняних та зарубіжних вчених-юристів. Враховуючи, що проблеми законодавчого регулювання економіки охоплюють різні питання теорії права, в роботі широко використовуються праці правознавців з таких проблем, як поняття, право, законодавство (С.С. Алексєєв, В.К. Бабаєв, М.І. Байтін, А.І. Бобильов, А.Б. Венгеров, Д.А. Керімов, О.Е. Лейст, Р.З. Лівшиц, Г.В. Мальцев, М.Н. Марченко, B.C. Нерсесянц, В.І. Попов, Ф.М. Раянов, P.O. Халфіна, Л.С. Явіч), джерела права (Т.В. Гурова, Т.В. Кашаніна, С.Ф. Кечекьян, СВ. Полєніна, В.Н. Сінюков, Ю.А. Тіхоміров, А.Ф. Шебанов), правові засоби (С.С. Алексєєв, В.М. Баранов, В.В. Лазарев, В.А. Сапун, Ю.А. Тіхоміров), співвідношення публічного і приватного права (С.С. Алексєєв, В.А. Кирилов, М.А. Лактаєва, К.М. Маштаков, СВ. Поленіна, Ф.М. Раянов, Е.А. Суханов, Ю.А. Тіхоміров), суб'єкти і об'єкти права (А.Б. Венгеров, А.В. Венедіктов, Ю.І. Гревцов, А.П. Дудін,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26