У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Огляд місця події
30



1

ПЛАН

Вступ

Поняття слідчої дії

Огляд місця події

Огляд та ексгумація трупа

Висновки

Список використаної літератури

ВСТУП

У правовій науці актуальною є проблема визначення змісту поняття «слідча дія», з'ясування сутності всіх їх різновидів як з точки зору детального наукового обґрунтування, так і з метою подолання прогалин у законодавстві та задоволення потреб слідчої практики. Необхідність нагального проведення досліджень у цьому напрямі викликана ще й тим, що з метою недопущення порушення норм закону, втрати доказової інформації під час діяльності із розслідування злочинів необхідне чітке та однозначне розуміння власне поняття «слідчі дії», з'ясування їх відмінностей від інших процесуальних і непроцесуальних дій суб'єктів розслідування, спільних і відмінних ознак провадження окремих слідчих дій, особливостей їх кримінально-процесуальної, організаційно-тактичної, морально-етичної регламентації. Особливу актуальність дана проблема набула на нинішньому етапі кримінально-процесуальної законотворчості. Оскільки наша держава знаходиться на межі вирішення важливого завдання — прийняття нового КПК України. Тому законодавцям необхідно докласти всіх зусиль, спираючись на провідні наукові досягнення, практику кримінально-процесуальної діяльності з метою створення і прийняття найбільш досконалого правового акта, зокрема у аспекті удосконалення правової регламентації слідчих дій.

Як зазначає ст. 4 КПК України, суд, прокурор, слідчий і орган дізнання зобов'язані у межах своєї компетенції порушити кримінальну справу в кожному випадку виявлення ознак злочину, вжити всіх передбачених законом заходів до встановлення його події, осіб, винних у вчиненні злочину, і до їх покарання. Звідси випливає проблемне питання: які саме заходи уповноважені вчиняти учасники кримінально-процесуальної діяльності, які їх види, природа, система, яке місце серед них займають слідчі дії. Розроблення даної проблеми дозволить глибше зрозуміти сутність кожного елемента системи (зокрема, вирішуване нами актуальне питання щодо дослідження інституту слідчих дій) та надасть можливість досконало, раціонально, не відступаючи від вимог законності, вирішувати завдання кримінального судочинства.

Роль слідчих дій у процесі розслідування злочинів вагома і суттєва: адже вони є основним способом збирання доказів. Як зазначають вчені В.Hop, М.Михеєнко, В.Шибіко [9], під час досудового слідства суб'єкти розслідування вчиняють й інші процесуальні дії, спрямовані на збирання доказової інформації (на даний час до них належать витребування предметів і документів, одержання їх від учасників процесу, установ, підприємств, організацій, посадових осіб і громадян, вимоги про проведення ревізії, відібрання пояснень від окремих громадян і посадових осіб, проведення оперативно-розшукових заходів — статті 66, 97 КПК України). Але саме через виконання слідчих дій безпосередньо відбувається досягнення завдань кримінального судочинства.

Тривалий час наука як кримінального процесу, так і криміналістики потребують однозначного наукового і законодавчого визначення поняття «слідча дія». На це були спрямовані зусилля провідних теоретиків і практиків, напрацьований значний дослідницький матеріал, але питання залишається відкритим і актуальним. Визначення поняття «слідча дія», їх перелік та відмінність від інших процесуальних дій у стадії досудового розслідування так повністю і не з'ясовано. Значну увагу розв'язанню даної проблеми приділяють В.Hop, В.Шибіко, Ю.Грошевий, В.Кузьмічов та інші, проте комплексного дослідження інституту слідчих дій у всіх його проявах проведено не було і дане питання залишається відкритим.

Саме надзвичайна актуальність даного питання зумовила вибір теми курсової роботи „Слідчий огляд, ексгумація та огляд трупа”.

1. ПОНЯТТЯ СЛІДЧОЇ ДІЇ

Основним змістом процесуальної діяльності є встановлення об'єктивної істини, а основним засобом отримання і перевірки доказів є слідчі дії.

Якщо бути більш лаконічним, то можна дати таке визначення.

Слідчі дії — це регламентовані нормами процесуального права та здійснювані в рамках кримінально-процесуального провадження уповноваженою на те особою, а також забезпечувані заходами державного примусу та супроводжувані необхідним документуванням процесуальні дії, які являють собою комплекс пізнавально-засвідчувальних операцій, спрямованих на отримання, дослідження та перевірку доказів [11].

Іншими словами, слідчі дії — це процесуальні дії, здійснювані для одержання доказової інформації, збирання, дослідження та перевірки доказів. Вони мають пізнавальний характер та процесуально-правову природу.

Основу слідчих дій складають окремі методи пізнання — візуальне спостереження, розпитування, сприйняття, пошук, порівняння (ідентифікація), відтворення, дослідження, які супроводжуються закріпленням (фіксацією та засвідченням) одержаної доказової інформації чи висновків дослідження в відповідних процесуальних документах. Передбачуваний законом для певних випадків метод пізнання втілюється в практичній діяльності слідчого з провадження слідчої дії, а хід і результати пізнання відображаються в протоколі слідчої дії (процесуальному документі).

Інститут слідчої дії— це система правових приписів, що визначають: сферу й об'єкт слідчої дії, його мету і завдання; підстави проведення; коло учасників та їх правовий статус; механізм реалізації ними своїх прав і обов'язків; порядок здійснення і правила провадження пізнавально-засвідчувальних дій; способи і форми їх фіксації; гарантії захисту прав і свобод людини, заходи та межі примусу і відповідальності, які застосовують невиконання положень закону.

Кожна слідча дія є не тільки засобом пізнання, засобом збирання, дослідження та перевірки доказів, а й виступає як акт право застосовної діяльності. Тому інститут слідчої дії має встановлювати певну систему гарантій як встановлення істини, так і забезпечення прав і свобод людини.

Норми, регулюючі слідчі дії, мають загальну правову конструкцію: "гіпотеза", "диспозиція", "санкція".

Гіпотеза вказує на фактичні та юридичні підстави проведення слідчої дії. Диспозиція визначає суб'єкт і коло учасників, а також порядок здійснення слідчої дії (яка поведінка наказується, дозволяється, забороняється), визначає форму проведення та регулює правовідносини учасників слідчої дії, передбачає необхідні гарантії захисту прав і свобод людини. Санкція має вказувати на негативні наслідки невиконання вимог закону.

Кримінально-процесуальний закон передбачає та регламентує проведення таких слідчих дій,

огляд (місця події, предметів, документів, місцевості, приміщень,
трупа);

Освідування;

Обшук (обшук житлових приміщень та інших приватних володінь» обшук службових та


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9