У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ:

1 .Статус нотаріуса та загальні положення нотаріальної діяльності в

Україні.

2.Загальний порядок вчинення нотаріальних дій.

3. Нотаріус - податковий агент.

4. Посвідчення довіреностей.

5. Засвідчення вірності підписів на документах.

6. Види заповітів в Цивільному кодексі України.

7. Посвідчення договорів відчуження нерухомого майна.

8. Порядок накладення заборони відчуження нерухомого майна.

9. Що було вчинено мною.

Статус нотаріуса та загальні положення нотаріальної діяльності в Україні.

Я, Луканюк Галина Василівна, проходила виробничу практику у нотаріальній конторі приватного нотаріуса Івано-Франківського міського нотаріального округу Дмитрук С.Д. Передусім мною було повторено Закон України "Про нотаріат" та проект Закону, який пройшов перше читання в Верховній Раді України, а отже, є достатні підстави вважати його майбутнім Законом, який буде регулювати відносини нотаріату. В подальшому звіт буде містити як посилання на чинний Закон, так і посилання на проект Закону.

Стаття 3 Закону України "Про нотаріат" нотаріусом може бути особа, яка є громадянином України, має вищу юридичну освіту та пройшла стажування на протязі шести місяців в державній нотаріальній конторі чи у нотаріуса, що займається приватною нотаріальною практикою, здала кваліфікаційний екзамен і отримала свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю. Отже, нотаріусом може стати особа при наявності таких умов:

1. Громадянство України. Громадянин іншої держави не може бути нотаріусом в Україні, якщо він в установленому порядку не прийме громадянство України. Це ж стосується осіб з подвійним громадянством та осіб без громадянства.

2. Вища юридична освіта. В цьому законі обумовлено, що вища юридична освіта може бути здобута при закінченні інституту, університету або академії. При цьому під терміном "вища юридична освіта" мається на увазі здобуття кваліфікації "спеціаліст".

3. Стажування протягом шести місяців в державній нотаріальній конторі або приватного нотаріуса. Для цього після здобуття вищої юридичної освіти, особа, яка виявила бажання стати нотаріусом, наприклад, на території Івано-Франківської області, має отримати спеціальний дозвіл і направлення в Івано-Франківському обласному управлінні юстиції, після чого вона набуває статусу "стажера." Проходження стажування регулюється трудовим контрактом між стажером і нотаріусом і відповідними нормами трудового законодавства. Стажером не може бути особа, яка має судимість, знаходиться у трудових відносинах з іншими підприємствами, установами чи організаціями чи є суб'єктом підприємницької діяльності.

4. Здача кваліфікаційного екзамену. Для прийняття цього екзамену в обласному управлінні юстиції створюється спеціальна кваліфікаційна комісія. За результатами цього екзамену комісія приймає одне з таких рішень: видача свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю чи відмовити у видачі цього свідоцтва. В останньому випадку особа може повторно здати кваліфікаційний екзамен, але не раніше ніж через рік після відмови комісії у видачі свідоцтва.

При порівнянні цього положення з законопроектом, можна було виділити слідуючи відмінності:

1. Уточнюється, який рівень освіти має бути для можливості стати нотаріусом, а саме, освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста або магістра.

2. Додається необхідність практичного досвіду роботи нотаріуса терміном не менше 5 років. Причому тут мається на увазі будь-який юридичний стаж, з якого не менше 2 років стажу має бути в якості помічника нотаріуса (стажиста).

3. Після отримання нотаріусом свідоцтва про зайняття нотаріальною діяльністю, нотаріус має перебувати у кадровому резерві нотаріусів України.

Приватний нотаріус в тримісячний термін з дня видачі свідоцтва повинен почати вчиняти нотаріальні дії. В межах цього ж терміну нотаріус має внести на свій рахунок відповідну визначену законом суму або заключите договір з страховою фірмою на цю суму. Дана сума грошей має призначення відшкодовувати збитки в разі спричинення нотаріусом своїми неправомірними діями шкоди іншим особам.

Для нотаріусів існують певні обмеження. Так, нотаріус не може знаходитись в трудових відносинах з установами, підприємствами чи організаціями, займати іншу посаду ніж посада нотаріуса та займатись іншою не пов'язаною із вчиненням нотаріальних дій діяльністю крім викладацької та наукової. З цього правила існує виняток. Нотаріус може надавати послуги іншим особам, що пов'язані із складанням відповідних документів, наприклад, договорів, які не потребують нотаріального посвідчення.

Нотаріус також не має права вчиняти нотаріальні дії на своє ім'я, на ім'я чи від імені свого чоловіка або дружини, родичів, під якими розуміється батьків, дітей, онуків, діда, бабки, братів, сестер, та на ім'я чи від імені працівників нотаріальної контори, які знаходяться з нотаріусом у трудових відносинах. В противному випадку документи, вчинені нотаріусом на ім'я чи від імені перерахованих вище осіб є недійсними.

Варто зазначити, що оскільки я перебувала на практиці в даній нотаріальній конторі в 2004 році, та мій попередній звіт за практику відображає багато основних напрямків діяльності нотаріуса, я буду пропускати основні тези та аналізувати новинки в законодавстві.

Новим є надання законодавством нотаріусу можливості обміну нотаріальними округами. Так, два нотаріуса, які хотіли б обмінятись округами, укладають відповідну угоду, яка подається в управління юстиції.

Загальний порядок вчинення нотаріальних дій.

Варто зазначити, що коло повноважень приватного нотаріуса є значно вужчим ніж повноваження, які надані державним нотаріальним конторам. Щоправда в Україні проголошено намір прирівняння державних і приватних нотаріальних контор, але поки що реальних намагань з боку законодавчих органів не спостерігається. Хоча, як вже було зазначейо приватний нотаріус може оголошувати секретний заповіт, але це не є суттєвим показником урівняння приватного і державного сектора в нотаріаті України. Тут можна навіть говорити про деяке утискання приватного сектора та надання пільг державному з боку законодавчої влади. Як приклад можна привести розмір державного мита при укладенні договору купівлі-продажу транспортного засобу. В той час, як для приватного нотаріуса Це мито


Сторінки: 1 2 3 4 5 6