У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РОЗДІЛ 2

ЗМІСТ

ВСТУП | 2

РОЗДІЛ 1

Поняття організованої транснаціональної злочинності | 4

1.1. Причини виникнення транснаціональних злочинних організацій | 6

Основні транснаціональні злочинні організації | 9

РОЗДІЛ 2

Основні напрями злочинної діяльності організованих транснаціональних організацій | 16

2.1. Злочинний наркобізнес | 17

2.2. Контрабандне перевезення мігрантів та торгівля жінками. Проституція | 21

2.3. Викрадення та контрабанда автомобілів, ст. КК України, аналіз, статистика | 29

2.4. Торгівля людьми і органами людського тіла та донорство крові | 30

2.5. Інші види злочинної діяльності транснаціональних злочинних організацій | 32

РОЗДІЛ 3

Міжнародне співробітництво протидії злочинній діяльності транснаціональних злочинних організацій | 36

ВИСНОВОК | 40

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ | 42

ВСТУП

Проблема злочинності і, зокрема, її організованих форм останнім часом є предметом обговорення на найвищому державному рівні, оскільки діяльність злочинних організацій набула надзвичайної гостроти і почала негативно впливати на хід перебудовчих процесів, практичну реалізацію прав, свобод і законних інтересів громадян.

Останнім часом намітилася стійка негативна тенденція щодо зростання кількості злочинів. Змінюється структура злочинності: індивідуальна злочинність поступається місцем груповій, групова переростає в організовану, а остання, виходячи на міжнародний рівень, стає транснаціональною. Статистичні дані свідчать, що тільки у 2001 році та за 9 місяців 2002 року виявлено 1948 організованих злочинних груп, які скоїли 15132 злочини. Означена ситуація вимагає внесення суттєвих коректив у стратегію і тактику дійових заходів для зміцнення законності і правопорядку. А отже виникає нагальна потреба в осмисленні, вивченні та практичному застосуванні рекомендацій міжнародних організацій створених під егідою Організації Об’єднаних Націй для протидії організованій транснаціональній злочинності.

На жаль, протягом останнього часу саме поняття “організована злочинність” є джерелом суперечок і розбіжностей серед науковців та практичних працівників правоохоронних структур. Ще більше питань виникає у зв’язку з осмисленим та юридичним обґрунтуванням організованої злочинності. Донедавна обговорення проблеми організованої злочинності зводилося до традиційних аспектів цього явища. Проте сьогодні її характер змінився. Те, що раніше вважалося місцевим або національним питанням, переросло у серйозну регіональну і глобальну проблему та стало непокоїти міжнародне співтовариство держав.

Актуальність даної теми обумовлюється необхідністю вивчення особливостей, загальних рис організованої транснаціональної злочинності та сфер її діяльності і впливу на законну діяльність і міжнародний правопорядок. Нині злочинні організації вторглися у сферу національних відносин, політику, економіку, культуру, контролюють управлінські та господарські структури, нав’язують суспільству свої норми поведінки.

Метою дослідження даної кваліфікаційної роботи є висвітлення і дослідження сфер діяльності транснаціональних злочинних організацій на основі чого потрібно аргументувати найбільш реальні та раціональні шляхи подальшої діяльності правоохоронних структур держав в боротьбі з організованою транснаціональною злочинністю.

Завданням кваліфікаційної роботи є те, щоб визначити і уточнити поняття організованої, міжнародної та транснаціональної злочинності; висвітлити та з’ясувати причини і умови виникнення організованої та транснаціональної злочинності; дати характеристику видам організованої транснаціональної злочинної діяльності; розкрити стан та проблеми міжнародного співробітництва з цих питань, а також внести корективи і опрацювати окремі практичні пропозиції для правоохоронних та інших органів і міжнародних організацій з метою посилення боротьби з організованою транснаціональною злочинністю.

Об’єктом дослідження є транс національні злочинні організації та їх діяльність в умовах сучасності, а безпосередньо предметом дослідження даної теми є характерні особливості та ознаки транснаціональних злочинних організацій, причини існування, сфери їх діяльності.

Проблема дослідження цієї теми полягає в тому, що ознайомившись із думкою вчених – правознавців, вивчивши особливості транснаціональних злочинних організацій, потрібне адекватне відображення цього в законодавстві, щоб на практиці ефективно боротися із діяльністю транснаціональних злочинних операцій.

Зміст кваліфікаційної роботи охоплює вступ, 3 розділи, висновок та завершується списком використаних джерел.

РОЗДІЛ 1 Поняття організованої транснаціональної злочинності

Термін “транснаціональний”, як правило, використовується для позначення переміщення потоків інформації, грошей, людей, матеріальних ресурсів через державні кордони. Злочинні організації теж займаються операціями, що припускають потребу перетинання національних кордонів держав.

Будь-який матеріальний об’єкт, який є предметом транснаціонального договору, може розглядатися в якості товару чи послуги, які мають грошову цінність. Оскільки злочинний бізнес представляє протиправну експлуатацію ділових можливостей і в якому існують організації – поставщики, то не дивно, що швидко зростає число організацій, які займаються перевезенням заборонених товарів через кордони держав.

Звичайно, не всі організовані злочинні організації діють на цьому рівні, однак наявність нерозривних зв’язків між місцевими і міжнародними структурами не викликає сумнівів, що транснаціональний характер злочинності досяг безмежних масштабів. Крім того, експерти ООН зазначають, що організовані злочинні організації, діяльність яких до цього часу обмежувалась національними рамками, будуть розширяти свої операції за межами національних кордонів з метою використання можливостей ринків в інших державах.

У доповіді Генерального секретаря ООН, зазначено, що міжнародний характер організована злочинність мала і в минулому. Під час дії сухого закону в Сполучених Штатах Америки, організовані злочинні групи встановлювали ділові зв’язки за межами своїх національних кордонів. Ці зв’язки були необхідні для того, щоб забезпечити поставку незаконних товарів, в тому числі і алкогольних напоїв.

Але такі зв’язки були обмеженими, а іноді і випадковими. Злочинність ставала інтернаціональною в тому випадку, коли в одній державі чи в якій-небудь частині світу є попит на продукт, який виготовляється тільки в іншій державі. До 1960 року прибутки від поставок і торгівлі незаконними товарами, не були значними і не забезпечували вагомий капітал, який зміг би серйозно вплинути на законні гілки економіки. Ця ситуація кардинально змінилася після швидкого збільшення масштабів вживання наркотиків в західних країнах.

Сучасні технології дали новий поштовх не тільки законній торгівлі, але і злочинній діловій діяльності. Розширення зв’язків організованої злочинності, значно полегшили їй


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13