У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КУРСОВА РОБОТА

„Поняття, права та обов'язки громадян

України"

План

Вступ...........................................................................................................................

Розділ І. Загальна характеристика прав громадян України..................................

Розділ II. Види прав громадян України..................................................................

2.1. Особисті...............................................................................................................

2.2. Політичні права..................................................................................................

2.3. Соціально-економічні........................................................................................

2.4. Культурні права..................................................................................................

Розділ III. Обов'язки громадян і їх види. ...............................................................

Розділ IV. Гарантії прав та обов'язків громадян України.....................................

Висновки....................................................................................................................

Список використаних джерел ................................................................................

Вступ

Громадянин - це людина з правовою належністю до певної держави, внаслідок чого вона підпадає під дію законів конкретної держави, внаслідок її нормативно - правових актів, узгоджує свою поведінку з правовими доктринами цієї держави.

Ще у стародавній Греції в IV ст. до н.е. окремі мислителі стверджували , що всі люди рівні від народження й мають однакові, дані природою права. Одним з найголовніших вважалось право приватну власність як таке , що відбиває природу власне людини і засноване на її любові до самої себе. Проте в періоди рабовласництва і феодалізму ідеї про про природні права громадян не дістали великого поширення оскільки сама дійсність ( рабовласництво , кріпацтво ) не створювала умов для їх розуміння і сприйняття широкими верствами населення .

З поступовим переходом суспільства до капіталізму права громадян втрачали абстрактний характер і ставали реальною дійсністю . Вони були закріплені в державно - правових та міжнародно - правових документах за їх змістом ви значався рівень демократичності тієї чи іншої системи правового й державного устрою.

Видатні представники буржуазної думки Г.Гроцій , Б.Спілоза, Г.Боббс, Дж.Локк, Ж.-Ж. Руссо розвинули ідею , про природні права громадян відповідно до інтересів буржуазії.

Під природним правом філософи розуміли право кожного громадянина на життя , волю , майно та інші права.

Права громадян складаються з двох частин . З одного боку , це сукупність природних прав, відбитих у нормативно -правових державних актах, з іншого боку - сукупність прав , здобутих громадянами у процесі розвитку суспільства і держави . Ці права повинні закріплюватися в конституціях та законодавчих актах.

У даній роботі будуть розглянуті наступні основні, загальні права та обов’язки громадян України .

РОЗДІЛ І. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРАВ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ.

Серед прав громадян України розрізняють основні (конституційні), соціальні, екологічні, культурні, політичні, та інші, що передбачені у побачених законах .

Основними ці права називаються тому, що вони визначають найважливіші відносини між громадянами і державою , а оскільки вони закріплені у Конституції, то саме тому їх називають конституційними .

Конституція закріплює перелік цих прав, визначає їхній зміст та принципи їхньої реалізації і захисту , а тому, як правило , приймаються нормативні акти , які деталізують їхній зміст , визначають практичні механізми їхньої реалізації захисту.

Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. Вони є невід’єдними та непорушними , їхній перелік, закріплений Конституцією і не є вичерпним. Громадяни України мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом . Не може бути привілеїв чи обмежень управах за ознаками раси, кольору шкіри , політичних , релігійних та інших переконань , статі, етнічного , соціального походження майнового стану , місця проживання , за мовними або іншими ознаками .

Рівність прав жінки забезпечується : наданням жінкам рівних з чоловіками можливостей у громадсько - політичній та культурній діяльності, у здобутті освіти і професійній підготовці у праці та винагороді за неї, заходами щодо охорони праці і здоров’я жінок , встановленням пенсійних пільг, та інше.

Особисті права вважаються природними , тобто такими , що їх кожна людина отримує від народження , як невід’ємні умови існування.

Політичні права опосередковують взаємовідносини громадян і держави , громадян і органів державної влади , громадян і органів місцевого самоврядування , а також

громадян і політичних партій та громадських організацій , а тому гарантуються , як правило , тільки громадянам України .

Економічні права забезпечують громадянам можливість вільно розпоряджатися основними факторами виробничої ( господарської) діяльності, яка є фундаментом існування та розвитку суспільства, і таким чином реалізовувати свої здібності у здобутті засобів до існування шляхом участі у виробництві та використанні матеріальних благ .

Соціальні права за своєю сутністю з одного боку є вимогами до влади , а з другої - є обов’язками держави у підтриманні життя індивіда та його соціальної захищеності.

Культурні (духовні ) права гарантують духовний розвиток людини і допомагають їй брати активну участь у суспільному житті.

РОЗДІЛ II. ВИДИ ПРАВ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ

2.1 Особисті права - це права, що передбачають гарантовані державою можливості людини , необхідні для її фізичного існування та задоволення її життєвих потреб . Згідно з Конституцією України ними є :

- право на відсутність дискримінації за кольором шкіри , національністю, релігією ( ст. 2 Декларації ) ;

- право на життя ( ст.3) ;

- рабство і работоргівля забороняються у всіх випадках ( ст.4 )

- право на фізичну і психічну цілісність ( ст. 5 ) ;

- право на рівність перед законом (ст. 7 ) ;

- право на суд (ст. 8 ) ;

- право на недоторканість житла, таємницю кореспонденції ( ст. 12);

- право шукати притулку від переслідувань ( ст. 14 );

- право на громадянство ( ст. 15);

- право вільно пересуватися , покидати власну країну і будь-яку іншу і повернутися назад до своєї (ст. 13 );

- право на свободу думки , совісті й релігії (ст. 18);

- кожен має право на вільний розвиток своєї особистості, якщо при цьому не порушено прав і свобод і інших людей ( ст. 23


Сторінки: 1 2 3 4 5