У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Кримінальний процес не завершується постановленням вироку і вступу його в законну силу

КУРСОВА РОБОТА

з кримінального процесу

на тему:

“Виконання вироку, ухвали і

постанови суду”

Зміст

Вступ | 3-4

Поняття, сутність та значення виконання вироку | 5-20

Учасники кримінально-процесуальної діяльності | 21-24-

Питання, які вирішуються судом в стадії виконання вироку та порядок їх вирішення. | 25-37

Висновок | 38-39

Список використаної літератури

Вступ

Кримінальний процес не завершується постановленням вироку і вступу його в законну силу. Він не закінчується також оберненням вироку до виконання. В процесі його виконання виникають багато чисельні питання, які потребують вирішення судом. Діюче кримінально-процесуальне законодавство значно розширило компетенції суду у вирішенні їх і наділило широкими правами суспільні організації.

Незважаючи на важливість і багатогранність діяльності суду, прокуратури, виправно-трудових установ, а також громадських організацій у вирішенні питань, які виникають у процесі виконання вироку. Недооцінення питань виконання вироку призводить до серйозних помилок, які знижують ефективність боротьби зі злочинністю і призводять до порушення прав громадян.

Виконання вироку – широке поняття. Воно охоплює не тільки процесуальну діяльність суду, прокуратури виправно-трудових установ і громадських організацій але і адміністративну, а також існує діяльність виправно-трудових установ, діяльність громадських організацій по виправленню і перевихованню засуджених.

У стадії виконання вироку особливо помітний органічний зв’язок кримінального права і кримінального процесу. Це і визначило необхідність розгляду ряду питань матеріального плану та їх нерозривного зв’язку з правом процесуальним.

Однією з цілей кримінального процесу являється постановлення законного і обґрунтованого, справедливого і переконливого вироку.

Вирок постановляється для того, щоб він був виконаний. Без реалізації вирок втрачає своє значення. Якщо він виявиться невиконаним чи погано виконаним, то уся діяльність по розкриттю злочину і викриттю винних, попередньому розслідуванню та судовому розгляду кримінальних справ зводиться нанівець.

Але кримінально-процесуальна діяльність не завершується приведенням вироку до виконання. Виконання вироку охоплює значний період часу. Його тривалість по різних справах неоднакова. Вона обмежується строком покарання визначеного вироком суду по справі. А у випадках вирішення питання про погашення або дострокове зняття судимості – на деякий час і після відбуття засудженим покарання.

В минулому робилися спроби вивести стадію виконання вироку за межі кримінально процесу, представити діяльність суду та інших органів по виконанню вироку як не процесуальну. Як, Вишенський писав, що вирок завершує собою роботу суду. Виконання вироку – акт позасудового характеру, який входить в компетенцію адміністративних органів, які керуються при цьому особливими правилами, і при цьому виходять за межі кримінально-процесуального кодексу.

Така точка зору являється помилковою. Відносити всі питання виконання вироку до компетенції адміністративних органів – значить відсторонити суд від вирішення цих питань.

В процесі виконання вироку. У ході всього періоду виконання по різноманітних справах, можуть виникати багато чисельні питання, які потребують вирішення судом. Вони розглядаються і вирішуються у чітко визначеній процесуальній формі.

Предметом дослідження даної курсової роботи являється лише процесуальна діяльність перерахованих органів, установ і організацій по виконанню вироку, постанові ухвали суду. Багатогранна поза процесуальна діяльність їх по виправленню і перевихованню засуджених – тема спеціального та самостійного вивчення.

1. Поняття, суть та значення виконання вироку.

Виконання вироку - самостійна судова стадія кримінального процесу. По-перше, тому, що в ній вирішуються свої, самостійні завдання, які відрізняються від тих, які вирішуються в інших стадіях процесу. Завдання ці полягають в тому, щоб обернути вирок до виконання і вирішити усі виникаючі перед судом в процесі виконання вироку питання (дострокове звільнення по хворобі, заміна одного покарання іншим, відстрочка виконання вироку).

Разом з тим вони тісно взаємопов'язані з вирішенням спільних завдань кримінального судового процесу. Так, завдання невідвернення покарання за скоєний злочин і попередження злочинів, загального, та особистого попередження стоять у всіх стадіях процесу, в тому числі і в стадії виконання вироку. Не виконання або несвоєчасне виконання вироку не створює переконання в не відверненні покарання, і в результаті заважає попередженню злочину.

Точне та неухильне виконання вироку сприяє укріпленню, вихованню громадян у дусі строгого виконання закону і поваги до правил суспільного життя та спілкування.

По-друге, в розглядаємій частині процесу діє окреме коло учасників кримінальне процесуальної діяльності, між якими складаються конкретні характерні саме для даної стадії кримінально-процесуальних відносини.

В якості учасників процесу виступають: суд, прокурор, захисник, засуджений, цивільний позивач і цивільний відповідач, представники адміністрації виправно-трудових установ, лікарських комісій, різноманітних громадських організацій.

Відносини між ними визначаються тим, що засуджені, адміністрація виправно-трудових установ, комісії по справах неповнолітніх порушують перед судом клопотання, входять в суд з пред'явленням різних питань, а суд вирішує їх. Прокурор і захисник приймають участь в судових засіданнях при розгляді заявлених клопотань, позовів й самі заявляють клопотання чи подають позови.

Таким чином, виконання вироку – це стадія кримінального процесу в якій суд звертає вирок до виконання, здійснює контроль за приведенням його відповідними органами до реального виконання та вирішує у встановленому законом судовому порядку за поданням уповноважених законом посадових осіб і органів, клопотанням громадських організацій і громадян та за власною ініціативою передбачені кримінально-процесуальним законом важливі правові питання, які виникають у зв’язку і при виконанні вироків.

Значення стадії виконання вироку визначається важливістю тих завдань, які в ній вирішуються. Вона створює необхідні передумови для безпосередньої реалізації прийнятих у вироку рішень, сприяє формуванню у громадян переконання у неминучості понесення покарання за вчинений злочин та недопущення покарання невинних, забезпечує охорону прав і законних інтересів потенційного засудженого, інших учасників процесу. Своєчасне і точне виконання вироку ефективно сприяє виконанню завдань


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7