У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Поняття, суть та значення виконання вироку.

Виконання вироку - самостійна судова стадія кримінального процесу. По-перше, тому, що в ній вирішуються свої, самостійні завдання, які відрізняються від тих, які вирішуються в інших стадіях процесу. Завдання ці полягають в тому, щоб обернути вирок до виконання і вирішити усі виникаючі перед судом в процесі виконання вироку питання (дострокове звільнення по хворобі, заміна одного покарання іншим, відстрочка виконання вироку).

Разом з тим вони тісно взаємопов'язані з вирішенням спільних завдань кримінального судового процесу. Так, завдання невідвернення покарання за скоєний злочин і попередження злочинів, загального, та особистого попередження стоять у всіх стадіях процесу, в тому числі і в стадії виконання вироку. Не виконання або несвоєчасне виконання вироку не створює переконання в не відверненні покарання, і в результаті заважає попередженню злочину.

Точне та неухильне виконання вироку сприяє укріпленню, вихованню громадян у дусі строгого виконання закону і поваги до правил суспільного життя та спілкування.

По-друге, в розглядаємій частині процесу діє окреме коло учасників кримінальне процесуальної діяльності, між якими складаються конкретні характерні саме для даної стадії кримінально-процесуальних відносини.

В якості учасників процесу тут виступають: суд, прокурор, захисник, засуджений, цивільний позивач і цивільний відповідач, представники адміністрації виправно-трудових установ, надзираючих комісій, комісії по справах неповнолітніх, комісій лікарів, різноманітних громадських організацій.

Відносини між ними визначаються тим, що засуджені, адміністрація виправно-трудових установ, надзираючих комісій, комісії по справах неповнолітніх порушують перед судом клопотання, входять в суд з пред'явленням різних питань, а суд вирішує їх. Прокурор і захисник приймають участь в судових засіданнях при розгляді заявлених клопотань, позовів й самі заявляють клопотання чи подають позови.