У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

ДИПЛОМНА РОБОТА

на тему:

Господарські суди в Україні: історія та сучасність

ЗМІСТ

Ст.

Вступ | 3

Розділ 1 Етапи становлення судів господарської юрисдикції на території України. |

5

Питання організації та діяльності судів господарської юрисдикції на території України до початку ХХ століття. | 5

Правове регулювання становлення та діяльності органів господарської юрисдикції в Україні в 1917-1921 рр. | 10

Законодавче оформлення державно-арбітражного розгляду господарських спорів після 1921 – до проголошення незалежності України | 14

Розділ 2 Правові аспекти створення і організації діяльності арбітражних судів в умовах незалежності України. | 27

2.1. Законодавче закріплення діяльності арбітражних судів у період 1991-2001 рр. | 27

2.2. Господарські суди в Україні до прийняття Закону України “Про внесення змін до Арбітражного процесуального кодексу України” від 21.06.2001р. | 34

Розділ 3 Правове положення господарських судів в Україні на сучасному етапі | 44

3.1. Місце і роль господарських судів у судовій системі України. | 44

3.2. Принципи процесуальної діяльності господарських судів | 50

3.3. Склад і повноваження господарського суду України | 53

Висновок | 62

Список використаних джерел | 69

Вступ

Протягом більш ніж десятиліття існування самостійної Української держави організація і діяльність багатьох її органів досить часто зазнавала змін при чому досить часто такі зміни були фундаментальними.

Судова влада в Україні, як самостійна гілка влади, визначена конституційно пройшла досить тривалий і багатоаспектний процес формування. Фактично необхідно було створити окрему незалежну судову гілку влади, яка б дійсно забезпечувала реалізацію основних Конституційних принципів, спрямованих на досягнення демократизму, гуманності, справедливості у вирішенні спорів, забезпечення реального захисту прав особи, її свободи тощо. Формування незалежності судової влади було також зумовлено необхідністю делегування повноважень від правоохоронних органів до закріплення відповідних функцій за судовими органами.

В умовах прийняття Закону України “Про судоустрій України”, який є багатогранним і досить довершеним нормативним актом, а також прийняття ініших нормативно-правових актів важливим є остаточне визначення обсягу та меж повноважень судів, умов побудови системи судів за принципами територіальності та спеціалізації.

Господарські суди в Україні є однією із складових елементів системи судів загальної юрисдикції. Таке включення спеціалізованого суду було Конституційною вимогою. Тому досить важливо визначити, якими по своїй суті органами є органи, що розглядають економіні спори між юридичними особами, співвідношення відповідних органів з іншими органами державної влади, співвідношення між спеціалізованими та загальними судовими органами.

Також проблемним питанням є те, наскільки достатньою є законодавча база, що регулює діяльність спеціалізованих судових органів, визанчає межі їх компетенції. Дискусійним питанням залишається і необхідність, доцільність включення господарських органів до системи судів загальної юрисдикції.

Визначення основних принципів і основ діяльності органів господарської юрисдикції повинно відбуватись на основі детального аналізу діяльності відповідних органів в минулому, порівнюючи історичні форми існування таких органів.

Вбачається також необхідним визначення сучасного стану господарського судочинства в Україні, можливості його подальшого удосконалення, необхідності реформування.

Для ефективного функціонування судової системи в Україні, і, зокрема, що стосується вирішення господарських спорів необхідним є чітке розмежування компетенції судів апеляційної, касаційної інстанції та найвищого судового органу України.

Основною метою даної роботи виступає остаточне визначення місця і ролі господарського суду в сучасних умовах при аналізі його розвитку і становлення в історичному минулому.

Робота складатиметься з вступу, трьох розділів та висновку. В розділі першому розглядатимуться органи вирішення економічних спорів на території України до проголошення незалежності України. Розділ 2 містить основні положення організації і діяльності арбатражних судів незалежної України, порівняльний аналіз діяльності різних судово-арбітражних органів, обумовлюється необхідність та причини їх реформування. Розділ 3 включає в себе розгляд питань щодо сучасного становища, повноважень, основ діяльності господарських судів в Україні, основні принципи такої діяльності.

 

РОЗДІЛ 1 Етапи становлення судів господарської юрисдикції на території України.

1.1. Питання організації та діяльності судів господарської юрисдикції на території України до початку ХХ століття.

В історії судової влади в Україні (не в її сучасному розумінні діяльність відповідних органів була зумовлена суспільним устроєм відповідного державного утворення. Тут мається на увазі те, що історія виникнення і розвитку органів, які вирішували спори в суспільстві (в тому числі і господарські певною мірою, а також комерційні) визначається віками і, зрештою, самі ці спори в різні етапи і в різних країнах називалися по-різному. Вирішення будь-яких спорів на конкретному етапі розвитку української державності був зумовлений становищем і взаємовідносинами між вищими органами управління державою. Так, наприклад, вирішення спорів на території Київської Русі було зумовлено певними особливостями. Такими особливостями перш за все є те, що в той період суд, як як такий, не був відділений від адміністрації, це впливало як на процедуру розгляду справ, так і на виконання рішень, тощо. Також судова влада характеризувалася роздрібленістю, відсутністю єдиних централізованих органів, зв’язком судової влади із земельною власністю, наявність церковного суду, який фактично протиставлявся державному та ін. [17,с.82]

В часи феодальної роздробленості функціонувала судова система часів Київської Русі, при чому діяльність судових органів в різних князівствах дещо відрізнялася.

В подальшому судова влада розвивалася підвпливом відповідних ораганів Литви, Польщі, Речі Посполитої. В цей період в українських землях діяли польсько-литовські державні органи. Судова система визначалась класовим і становмим ладом суспільства. Представники панівних станів користувалися “судом рівних”. Магнати і шляхта судилися в сеймовому та королівських судах. Шляхта підпадала під юрисдикцію повітових шляхетських судових органів – земських судів, які сама і утворювала [13; с.177]. Визвольна війна під креівництвом Б.Хмельницького зумовила створення української національної держави, неодмінною складовою якої стали судові органи,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18