У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Вступ | 3

Розділ 1. Категорії справ, які розглядаються судом в порядку окремого провадження | 6

Особи, за заявою яких, суд вправі порушувати справи окремого провадження | 10

1.2. Виникнення спору про право та дії судді і суду в зазначеному випадку | 16

Розділ 2. Одноособовий та колегіальний розгляд справ | 22

Розділ 3. Спільні риси та відмінності в порушенні і підготовці до розгляду усіх категорій справ окремого провадження | 41

Висновки | 49

Список використаних джерел | 51

Вступ

Актуальність теми дослідження полягає в тому, що розгляд справ окремого провадження спрямовується на встановлення певних обставин, юридичних фактів, наявність чи відсутність яких може бути спірною. Залежно від характеру вимоги, переданої на розгляд суду. Кожна з справ окремого провадження має свої, лише їй властиві особливості. Однак усі ці справи мають спільні риси, що відрізняють їх від справ позовного провадження і справ, що виникають з адміністративно-правових відносин все це свідчить про необхідність здійснення комплексного дослідження процесуальних особливостей порушення, підготовки, судового розгляду в справах окремого провадження.

Метою дослідження є поглиблення теорії цивільного процесу знаннями щодо особливостей порушення, підготовки, судового розгляду в справах окремого провадження.

Завданнями наукового пошуку є:

визначення змісту поняття «окреме провадження»;

дослідження категорії справ, які розглядаються судом в порядку окремого провадження;

характеристика осіб, за заявою яких, суд вправі порушувати справи окремого провадження;

характеристика особливостей виникнення спору про право та дій судді і суду в зазначеному випадку;

дослідження спільних рис та відмінностей в порушенні і підготовці до розгляду усіх категорій справ окремого провадження.

Об’єктом дослідження є норми цивільного процесуального законодавства, які регулюють особливості порушення, підготовки та судового розгляду в справах окремого провадження.

Предметом дослідження є сукупність суспільних відносин, які виникають в процесі порушення, підготовки і судового розгляду в справах окремого провадження.

Методами дослідження є порівняльно-правовий, формально-юридичний, комплексний, історичний та деякі інші методи. За допомогою порівняльно-правового методу аналізувалася наукова література, де розглядаються питання особливостей порушення, підготовки і судового розгляду в справах окремого провадження. Формально-юридичний метод використовувався в процесі аналізу положень нормативно-правових актів, які регулюють особливості порушення, підготовки і судового розгляду в справах окремого провадження.

За допомогою історичного методу досліджу вальні окремі історичні аспекти особливостей розгляду в справах окремого провадження. Також правове регулювання особливостей порушення, підготовку і судового розгляду в справах окремого провадження.

Теоретичну основу дослідження складають праці вчених-правознавців, які займалися особливостями порушення, підготовки і судового розгляду в справах окремого провадження:

Наукова новизна одержаних результатів полягає в належному теоретико-прикладному аспекті особливостей порушення, підготовки і судового розгляду в справах окремого провадження.

Зміст складається із вступу, трьох розділів та висновків.

У вступі визначається актуальність теми, обґрунтовується мета та завдання дослідження, визначаються об’єкт та предмет дослідження, методи і теоретична основа дослідження.

У розділі І «Категорії справ, які розглядаються судом в порядку окремого провадження» досліджується поняття «окремого провадження», визначаються категорії справ, які розглядаються в порядку окремого провадження.

«Особи, за заявою яких, суд вправі порушувати справи окремого провадження визначаються особи, які є заявниками в справах окремого провадження, а також дається їх характеристика.

У розділі ІІ «Одноособовий і колегіальний розгляд справ» дається характеристика справ окремого провадження, які розглядаються одноособово, а які колегіально.

Виникнення спору про право та дії судді і суду в зазначеному випаду містить аналіз особливостей виникнення спору про право та характеристику дії судді і суду в цьому випадку.

У розділі ІІІ «Спільні риси та відмінності в порушенні і підготовці до розгляду усіх категорій справ окремого провадження» досліджуються спільні ті відмінні риси, які виникають в процесі порушення і підготовки до розгляду справ окремого провадження.

У висновках підводяться підсумки дослідження.

РОЗДІЛ І. Категорії справ, які розглядаються судом в порядку окремого провадження

У відповідності до ст.254 Цивільно-процесуального кодексу України (а за новим цивільно-процесуальним кодексом України ст.234) в порядку окремого провадження суд розглядає і вирішує наступні справи:

1) про визнання громадянина безвісно відсутнім чи про оголошення громадянина померлим;

2) про усиновлення дітей, які проживають на території України;

3) про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним;

4) про встановлення неправильності запису в актах громадянського стану;

5) про установлення фактів, що мають юридичне значення;

6) про відновлення прав на втрачені цінні папери на пред’явника;

7) про оскарження нотаріальних дій чи відмови в їх здійсненні.

Новим цивільно-процесуальним кодексом України передбачено ще такі справи, які суд буде розглядати в порядку окремого провадження:

а) надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності;

б) визнання спадщини від умерлого;

в) надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку;

г) обов’язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу;

д) розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб;

е) передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність.

У новому цивільно-процесуальному кодексі України також, передбачено ч.3.ст.234, що у порядку окремого провадження розглядаються також справи про надання права на шлюб, про розірвання шлюбу за заявою подружжя, яке має дітей, про поновлення шлюбу після його розірвання, про встановлення режиму окремого проживання за заявою подружжя та інші справи у випадках, встановлених законом.

Всі зазначені справи мають загальні риси, які відрізняють їх від справ позовного провадження і справ, що виникають з адміністративно-правових відносин. У справах окремого провадження суд не розглядає і не вирішує спір про право.

Щоб детально розкрити зміст категорії справ, які розглядаються судом в порядку окремого провадження, то звернемось до історії.

Положення римського права, згідно з яким спірне позовне судочинство відокремлювалось від безспірного, добровільного, було відтворене цивільним процесуальним законодавством сучасних держав.

У російському праві відповідно до Статуту цивільного судочинства


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15