У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти та науки України

Особисті немайнові права в Україні

План:

I. Поняття цивільного права.___________________________3

II. Різниця між майновим та немайновим правом._________3

III. Особисті немайнові права, зазначені у Цивільному кодексі України від 21 червня 2001 року:

1. Загальні положення про особисті немайнові права фізичної особи_______________________________________________4

2. Особисті немайнові права, що забезпечують природне існування фізичної особи______________________________6

3. Особисті немайнові права, що забезпечують соціальне буття фізичної особи_______________________________________10

IV. Список використаної літератури.____________________ 15

Особисті немайнові права в Україні

Поняття цивільного права

Свою роботу я розпочну з визначення поняття цивільного права України та його системи. Бо саме до нього й входять особисті немайнові права, які інтересують мене найбільш за все.

 

Цивільне право – одна з провідних галузей національного права України, яка регулює певну групу правових відносин за участю фізичних і юридичних осіб та держави в цілому.

Цивільне право України характеризується предметом і методом правового регулювання.

Предмет правового регулювання цивільного права складають правові відносини, що регулюються цивільно-правовими нормами. Це, зокрема, такі групи відносин: майнові відносини; особисті немайнові відносини.

Майновими відносинами є правові відносини, що пов’язані з належністю, набуттям, володінням, користуванням і розпорядженням майном. Вони зумовлені використанням товарно-грошової форми.

Особисті немайнові відносини індивідуалізують особу, оскільки виникають завдяки здійсненню нею її особистих прав і свобод (наприклад, право особи на життя, здоров’я, честь, гідність, ім’я та авторство), які поділяють на дві групи:

особисті права, пов’язані з майновими (скажімо, права авторів на результати інтелектуальної праці в царині науки, літератури, мистецтва тощо);

особисті права, не пов’язані з майновими (Це саме ті права, які я й буду надалі розглядати у цій роботі. Це права особи на честь, гідність, ім’я, листування тощо).

Різниця між майновим та немайновими правами.

Якщо в цій темі я торкаюся тільки немайнових прав людини, то хотілося б визначити різницю між ними та майновими правами.

Під майновими правами людини можна розуміти права на володіння, користування, набуття та розпорядження майном. Тобто усе це пов’язано з матеріальними цінностями. Майнові права зумовлюють використання товарно-грошової форми. Прикладом майнових прав є право на нерухомість, право приватної власності та інші права.

А під немайновими правами я розумію інші права людини, тобто ті права, які не пов’язані з використанням товарно-грошової форми. Немайнові права - це права пов’язані з нематеріальними благами. Це право на життя, гідність, ділову репутацію та інші.

Зміст особистого немайнового права становить можливість фізичної особи вільно, на власний розсуд визначати свою поведінку у сфері свого приватного життя.

Особисті немайнові права, зазначені у Цивільному кодексі України від 21 червня 2001 року

1. Глава 20 (19) Загальні положення про особисті немайнові права фізичної особи

Стаття 270 (260) Поняття особистого немайнового права

1. Особисті немайнові права належать кожній фізичній особі від народження або за законом.

2. Особисті немайнові права фізичних осіб не мають економічного змісту.

3. Особисті немайнові права тісно пов’язані з особою. Фізична особа не може відмовитися від особистих немайнових прав, а також не може бути позбавлена цих прав.

4. Особистими немайновими правами фізична особа володіє довічно.

Стаття 271 (261) Види особистих немайнових прав

1. Відповідно до Конституції України фізична особа має право на життя, право на охорону здоров'я, право на безпечне для життя i здоров'я довкілля, право на свободу та особисту недоторканність, право на недоторканність особистого i сімейного життя, право на повагу до гідності та честі, право на таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, право на недоторканність житла, право на вибір місця проживання та на вільне пересування, право на свободу літературної, художньої, наукової i технічної творчості.

2. Цим Кодексом та іншими законами можуть бути передбачені й інші особисті немайнові права фізичної особи.

3. Перелік особистих немайнових прав, які встановлені Конституцією України, цим Кодексом та законами України, не є вичерпним.

Стаття 273 (264) Здійснення особистих немайнових прав

1. Особисті немайнові права фізична особа здійснює самостійно. В інтересах малолітніх i неповнолітніх, а також повнолітніх фізичних осіб, які за віком чи за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої особисті права, їхні права здійснюють батьки (усиновлювачi) опікуни, піклувальники.

2. Фізична особа має право вимагати від службових (посадових) осіб вчинення відповідних дій, спрямованих на забезпечення здійснення своїх особистих немайнових прав.

Стаття 274 (265) Забезпечення здійснення особистих немайнових прав

1. Рішення, дії або бездіяльність органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, службових i посадових осіб, якими порушені особисті немайнові права, є незаконними.

2. Юридичні особи , організації, їх працівники, окремі фізичні особи, професійні обов'язки яких стосуються особистих немайнових прав, зобов’язані утримуватися від дій, якими ці права можуть бути порушені.

3. Діяльність юридичних осіб , організацій, якими порушуються особисті немайнові права, є неправомірною.

Стаття 275 (266) Обмеження особистих немайнових прав

1. Обмеження особистих немайнових прав, встановлених Конституцією України, можливе лише у випадках, визначених нею.

2. Обмеження особистих немайнових прав, встановлених цим Кодексом та законами України, можливе лише у випадках, визначених ними.

Стаття 276 (267) Захист особистого немайнового права

1. Фізична особа має право на захист свого особистого немайнового права від протиправних посягань інших осіб. Захист особистого немайнового права здійснюється способами, встановленими у статтях 16, 17 цього Кодексу.

2. Захист особистого немайнового права може здійснюватися й іншим способом - відповідно до змісту цього права, способу його порушення та наслідків, що їх спричинило це порушення.

Стаття 277 (268) Поновлення порушеного особистого немайнового права

1. Орган державної влади, орган влади Автономної Республіки Крим, орган місцевого самоврядування, фізична особа або юридична особа,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6