У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Вчинення виконавчих написів (стягнення грошових сум або витребування майна за виконавчим написом нотаріуса; умови та зміст виконавчого напису).

Як правило, при невиконанні боржником своїх зобо-в'язань кредитор звертається з позовом до суду чи господарського суду залежно від того, який орган вправі розглянути та вирішити вимогу. В такому випадку на підставі виконавчого листа чи наказу господарського суду в примусовому порядку виконується зобов'язання.

Але іноді відповідальність боржника по деяких боргових документах очевидна і безспірна, виходячи з їх змісту, а самі документи не викликають сумніву в їх достовірності. В таких випадках закон передбачає можливість стягнення гро-шових сум чи будь-якого майна шляхом вчинення нота-ріусом виконавчого напису.

Виконавчий напис - це розпорядження нотаріально-го органу про примусове стягнення з боржника на ко-ристь кредитора грошових сум або передачу чи повер-нення майна кредитору, вчинене на документах, які під-тверджують зобов'язання боржника.

В основі вчинення цієї нотаріальної дії лежить факт безспірності певної заборгованості. Таким чином, вчинення виконавчого напису - це не вирішення спору між кредито-ром і боржником, а підтвердження безспірності зобов'язання боржника, і тому нотаріус не викликає боржника, не з'ясо-вує його заперечень проти вимог кредитора.

Даний інститут забезпечує інтереси кредитора, полегшу-ючи і прискорюючи здійснення його прав при відсутності спору з боку боржника

В той же час закон при вчиненні виконавчого напису охо-роняє і інтереси боржника, відмовляючи у вчиненні виконав-чого напису, якщо виникає спір, який буде вирішуватися в суді чи господарському суді. Якщо ж виконавчий напис вже вчинено, то боржник вправі його оспорити, подавши позовну заяву до суду чи господарського суду. При цьому суд може за-безпечити позов, винісши ухвалу про зупинення стягнення за виконавчим написом.

Стягнення за виконавчим написом нотаріуса допус-кається з низки вимог, точно передбачених законом. До 1999 р. діяв Перелік документів, по яких стягнення заборго-ваності провадиться у безспірному порядку на підставі вико-навчих написів державних нотаріальних контор, затверд-жений Постановою Ради Міністрів УРСР від 12.10.1976 р. із змінами, внесеними постановами Ради Міністрів УРСР від 25.04.1984 р., від 12.07.1985 р., від 11.07.1991 р. та постано-вою Кабінету Міністрів України від 2.11.1995 р.

Зміни вносились в напрямку зменшення кількості безспірних заборгованостей, по яких можна вчиняти виконав-чий напис. Це слід розглядати як позитивне явище, внаслідок якого створювалося більше правових гарантій для захисту прав як кредитора, та і боржника саме в судовому порядку.

На останній час в Переліку містилось 12 розділів, в які входило 25 видів безспірних заборгованостей з цивільних, трудових, адміністративних та інших правовідносин.

Сьогодні діє постанова Кабінету Міністрів України від 29.06.1999 р. № 1172 "Про затвердження переліку докумен-тів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспір-ному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів". Відповідно до цієї постанови виконавчі написи вчиняються:

- по стягненню заборгованості за нотаріально посвідченими угодами;

- по стягненню з фізичних осіб податкової заборгованості;

- по стягненню заборгованості, що випливає з відносин, пов'язаних з авторським правом;

- по стягненню заборгованості з батьків або осіб, що їх замінюють, за утримання дітей у закладах освіти;

- по стягненню заборгованості з батьків або осіб, що їх замінюють, за утримання дітей і підлітків в загальноосвітніх школах і професійно-технічних училищах соціальної реабілітації;

- по стягненню за диспашею;

- по стягненню заборгованості з військовослужбовців, звільнених з військової служби, і військовозобов'язаних піс-ля закінчення зборів;

- по поверненню об'єкту лізингу.

Наступною Постановою Кабінету Міністрів України від 11 листопада 1999 р. №2075 "Про внесення доповнень до переліку документів, за якими стягнення заборгованості про-вадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих на-писів нотаріусів" цей перелік було доповнено ще двома під-ставами для вчинення виконавчих написів:

- по стягненню заборгованості з орендної плати за користування державним та комунальним майном;

- по стягненню за чеками.

І нарешті, Постановою Кабінету Міністрів України від 24 квіт-ня 2000 р. № 693 "Про внесення доповнення до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нота-ріусів" вчинення виконавчого напису урегульовано:

- по стягненню заборгованості за векселями, опротестованими нотаріусами в установленому законом порядку.

Таким чином, можна констатувати, що відповідно до цих постанов загалом зменшилась кількість підстав для вчи-нення виконавчих написів і радикально змінився їх якісний склад. Це пояснюється необхідністю захисту тих правовідно-син, які виникли в результаті переходу нашої держави доринкової економіки, до підприємницької діяльності. Так, зок-рема, це стягнення податкової заборгованості з фізичних осіб, заборгованості за опротестованими нотаріусами вексе-лями, заборгованості з орендної плати за користування дер-жавним та комунальним майном, а також стягнення забор-гованості, що випливає з відносин, пов'язаних з авторським правом.

Для вчинення виконавчого напису необхідно здійснити перевірку наявності певних умов, при яких може бути вчи-нена ця нотаріальна дія.

Першою умовою є перевірка нотаріусом того факту: чи входить в Перелік безспірних заборгованостей заборгованість, відносно якої треба вчинити виконавчий напис. Наявність цієї умови перевіряється шляхом ознайомлення та звірення зі змістом названого Переліку.

Друга умова стосується перевірки пред'явлення всіх необхідних для вчинення виконавчого напису документів, які підтверджують наявність зобов'язання та його безспірність. Встановлення цієї умови також провадиться шляхом ознайомлення зі змістом Переліку, де в кожному розділі після найменування вказуються документи, які необхідно пред'явити для вчинення виконавчого напису по кожній за-боргованості.

Так, наприклад, для вчинення стягнення заборгованості за нотаріально посвідченими угодами необхідно подати ори-гінал нотаріально посвідченої угоди, а також документи, що підтверджують безспірність заборгованості боржника та встановлюють прострочення виконання зобов'язання; для вчинення виконавчого напису про стягнення заборгованості з батьків або осіб, що їх замінюють,


Сторінки: 1 2 3 4