У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





1. Основні види діяльності прокуратури.

Прокуратура є державним правоохоронним органом, на який покладено здійснення нагляду за дотриманням і правильним застосуванням законів в Україні.

Правовою основою діяльності органів прокуратури є Конституція України, Закон України «Про прокуратуру», інші законодавчі акти, загальновизнані норми міжнародного права, а також укладені Україною міжнародні договори.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про прокуратуру», вищий нагляд за дотриманням і правильним застосуванням законів Кабінетом Міністрів України, міністерствами, державними комітетами, відомствами, іншими органами державного і господарського управління і контролю, урядом Автономної Республіки Крим, місцевими Радами депутатів, їх виконавчими і розпорядчими органами, військовими частинами, політичними партіями, суспільними організаціями, масовими рухами, підприємствами, установами і організаціями незалежно від форм власності, підлеглості і приналежності, посадовцями і громадянами здійснюється Генеральним прокурором України і підлеглими йому прокурорами.

Основні задачі прокуратури України сформульовані в ст. 4 Закону України «Про прокуратуру». Згідно даній статті діяльність органів прокуратури направлена на всестороннє затвердження верховенства закону, зміцнення правопорядку і має своєю задачею захист від неправомірних посягань:

- закріплених Конституцією незалежності України, громадського і державного порядку, політичної і економічної систем, прав національних груп і територіальних утворень;

- гарантованих Конституцією, іншими законами України і міжнародними правовими актами соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод людини і громадянина;

- основ демократичного пристрою державної влади, правового статусу місцевих Рад депутатів, органів територіального суспільного самоврядування.

Необхідно відзначити, що задачі прокуратури як органу, що здійснює нагляд за дотриманням законів, сформульовані в статті 4 Закону України «Про прокуратуру», носять загальний характер - вони конкретизуються в рамках окремих галузей нагляду:

- нагляду за застосуванням і дотриманням законів (ст. 19 Закону);

- нагляду за дотриманням законів органами, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство (ст. 29 Закону);

- нагляду за дотриманням законів при виконанні судових рішень по кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян (ст. 44 Закону);

- при підтримці державного звинувачення і представлення інтересів громадянина або держави в суді (ст. 34 Закону).

У правовій державі діє принцип верховенства закону, відповідно до якого суспільні відносини регламентуються перш за все актами вищої юридичної сили - законами. В зв'язку з цим на прокуратуру покладається задача нагляду за тим, щоб, по-перше, всі інші нормативні і індивідуальні акти органів і посадовців, на які розповсюджується компетенція прокурорів, відповідали законам і щоб, по-друге, всі юридичні і фізичні особи неухильно дотримували їх.

Діяльність прокуратури направлена на зміцнення правопорядку, тобто забезпечення такого стану суспільних відносин, який відповідав би чинному законодавству. На затвердження верховенства закону направлена не тільки наглядова, але і інша діяльність прокуратури (розслідування злочинів, підтримка державного звинувачення, участь в розгляді в судах цивільних справ і справ про адміністративні правопорушення, участь в розробці заходів по попередженню правопорушень, робота по вдосконаленню і роз'ясненню законодавства.

Основні функції прокуратури визначаються ст. 121 Конституції України і ст. 5 Закону України «Про прокуратуру». До них відносяться:

- підтримка державного звинувачення в суді;

- представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом;

- нагляд за дотриманням законів органами, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство;

- нагляд за дотриманням законів при виконанні судових рішень по кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

На прокуратуру не може покладатися обов'язок по виконанню функцій, які не передбачені Конституцією України і Законом України «Про прокуратуру».

В даний час стаття 5 Закону України «Про прокуратуру» істотним чином змінена (зміни вносилися Законами від 21.12.2000 р. і 12.07.2001 р.), що пов'язане з необхідністю приведення даного Закону «Про прокуратуру» відповідно до Конституції. До внесення вказаних змін стаття 5 Закону України «Про прокуратуру» закріплювала обов'язок прокуратури по виконанню також наступних функцій:

- нагляду за дотриманням законів всіма органами, підприємствами, установами, організаціями, посадовцями і громадянами (загальний нагляд);

- розслідування дій, що містять ознаки злочину.

В даний час прокуратура України, не дивлячись на внесені зміни в Закон України «Про прокуратуру», все-таки продовжує проводити розслідування дій, що містять ознаки злочину і здійснювати загальний нагляд, оскільки відповідно до п. 9 розділу XV (Перехідні положення) Конституції України, прокуратура продовжує виконувати відповідно до діючих законів функцію нагляду за дотриманням і застосуванням законів і функцію попереднього слідства - до введення в дію законів, регулюючих діяльність державних органів по контролю за дотриманням законів, і до формування системи досудового слідства і введення в дію законів, які регулюють її функціонування.

2. Підтримання державного обвинувачення в суді

Однією з ос-новних функцій діяльності прокуратури є підтримання держав-ного обвинувачення в суді. Конституційне положення про визнан-ня винним і про застосування кримінального покарання тільки судом визначає судовий розгляд центральною вирішальною ста-дією кримінального процесу.

Державне обвинувачення формують і формулюють до розгля-ду справи в суді, й прокурор стає державним обвинувачем саме в цей період. Участь прокурора в судовому розгляді є однією з най-важливіших ділянок його діяльності. Підтримання прокурором державного обвинувачення в суді — важлива гарантія винесення судом законного, обґрунтованого вироку й додержання передба-чених законом прав та інтересів громадян. Слід відзначити, що суд і прокуратура під час розгляду кримінальних справ мають схожі завдання, але прокурор сприяє їх виконанню згідно з прин-ципом змагальності особливими методами.

У державах із високорозвинутою системою права не виникає питання про необхідність участі прокурора під час розгляду кри-мінальних справ у суді. Без обвинувача справу не розглядають, а неявка прокурора


Сторінки: 1 2 3 4 5