У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Порядок і строки подання касаційних скарг чи протесту на вироки. Відклик касаційної скарги чи протесту.

Однією із стадій кримінального процесу, в якій пере-віряється законність і обґрунтованість судових рішень судів у кримінальних справах, є касаційне провадження.

Відповідно до чинного законодавства єдиною касацій-ною інстанцією з перегляду кримінальних справ в Україні є Верховний Суд України і, зокрема, його Судова палата у кримінальних справах і Військова судова колегія.

Слід зазначити, що в одній главі КПК, в одних і тих самих статтях врегульовано різні правовідносини каса-ційного перегляду справ, судові рішення в яких не набра-ли законної сили, і справ, судові рішення в яких набрали законної сили, що значно ускладнює сприйняття і засто-сування закону.

Як зазначено у ст. 383 КПК, у касаційному порядку можуть бути перевірені:

- вироки, ухвали і постанови апеляційного суду, по-становлені ним як судом першої інстанції;

- вироки і постанови апеляційного суду, постановлені ним в апеляційному порядку.

У касаційному порядку також можуть бути перевірені вироки та постанови районного (міського), міжрайонного (окружного) судів, військових судів гарнізонів, ухвали апеляційного суду, постановлені щодо цих вироків та по-станов.

Слід звернути увагу, що Законом «Про судоустрій Ук-раїни» не передбачені міжрайонні (окружні) суди.

У цій праці я намагався відокремити особливості роз-гляду касаційних скарг і подань на судові рішення, заз-начені у ч. 1 ст. 383 КПК, і на судові рішення, зазначені у ч. 2 ст. 383 КПК.

Особливості розгляду касаційних скарг і подань на судові рішення, зазначені у ч. 1 ст. 383 КПК

Відповідно до ч. 1 ст. 383 КПК у касаційному порядку можуть бути розглянуті касаційні скарги і касаційні по-дання на судові рішення, які не набрали законної сили:

- вироки, ухвали і постанови апеляційного суду, по-становлені ним як судом першої інстанції;

- вироки і постанови апеляційного суду, постановлені в апеляційному порядку.

Касаційні скарги на зазначені судові рішення мають право подати:

- засуджений, його законний представник і захисник - у частині, що стосується інтересів засудженого;

- виправданий, його законний представник і захис-ник - у частині мотивів і підстав виправдання;

- законний представник, захисник неповнолітнього і сам неповнолітній, стосовно якого застосовані примусові заходи виховного характеру, - в частині, що стосується інтересів неповнолітнього;

- законний представник і захисник особи, стосовно якої вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру;

- обвинувачуваний, стосовно якого справа закрита, його законний представник і захисник - у частині мотивів і підстав закриття справи;

- обвинувачений, стосовно якого справа направлена на додаткове розслідування, його законний представник і захисник - у частині мотивів і підстав направлення справи на додаткове розслідування;

- цивільний відповідач або його представник - у час-тині, що стосується вирішення позову;

- потерпілий і його представник - у частині, що сто-сується інтересів потерпілого, але в межах вимог, пода-них ним у суді першої інстанції;

- цивільний позивач або його представник - у час-тині, що стосується вирішення позову;

- особа, стосовно якої винесена окрема ухвала (поста-нова) суду;

- інші особи у випадках, передбачених КПК. Касаційне подання на судові рішення апеляційного суду, постановлені ним як судом першої інстанції, має право подати прокурор, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції, і прокурор, який затвердив обвину-вальний висновок, а на вироки і постанови апеляційного суду, постановлені останнім в апеляційному порядку, крім названих осіб має право подати і прокурор, який брав участь в апеляційному розгляді справи.

Касаційні скарги і подання можуть бути подані протя-гом одного місяця з моменту проголошення апеляційним судом вироку чи оголошення ухвали або постанови, які оскаржуються. Виняток передбачений для засудженого, що перебуває під вартою. Для нього касаційний строк об-числюється з моменту вручення йому копії рішення.

Протягом строку, встановленого на касаційне оскаржен-ня, справа ніким не може бути витребувана із суду, який постановив судове рішення.

Перебування в суді кримінальної справи протягом стро-ку, встановленого для касаційного оскарження і внесення касаційного подання, і заборона на його витребування в цей період є гарантіями права учасників процесу на оз-найомлення з провадженням у справі і скаргами (подан-нями), що надійшли в суд.

Якщо заінтересована особа пропустила строк на касацій-не оскарження або внесення подання, вона вправі подати разом з касаційною скаргою (поданням) клопотання про відновлення пропущеного строку. Питання про відновлення касаційного строку на оскарження судового рішення і вне-сення касаційного подання вирішується у справах:

- передбачених п. 1 ч. 1 ст. 383 КПК (вироки, ухвали і постанови апеляційного суду, постановлені по першій інстанції) - судом першої інстанції;

- передбачених п. 2 ч. 1 ст. 383 КПК (вироки і поста-нови апеляційного суду, постановлені в апеляційному по-рядку) - судом апеляційної інстанції.

При відмові у відновленні строку рішення відповідного суду може бути оскаржено в касаційну інстанцію, яка вправі своєю ухвалою відновити пропущений строк, ви-знати скаргу (подання) такою, що підлягає розгляду, і дати розпорядження відповідному суду першої або апеляційної інстанції про виконання вимог ст. 531 КПК (направлення повідомлення про надходження скарги прокурору та іншим особам, інтересів яких вона стосується, останнім спові-щається і про надходження подання, поміщення оголо-шення на дошці об'яв суду, вручення копії скарги чи по-дання засудженому, що тримається під вартою тощо).

Касаційні скарги (подання) подаються через суд, що постановив вирок, ухвалу або постанову.

Зміст касаційної скарги і подання має важливе проце-суальне значення, оскільки від викладених у них форму-лювань, доводів і обґрунтувань залежать наслідки розгля-ду скарги чи подання. Тому законодавець визначив, що їх зміст повинен відповідати вимогам, які пред'являються до


Сторінки: 1 2 3 4