У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Касаційне провадження
23



ПЛАН

1. Право касаційного оскарження рішень і ухвал суду та процесуальний порядок його реалізації

2. Порушення касаційного провадження. Підготовка касаційного розгляду справи і порядок її розгляду.

3. Порядок розгляду касаційних скарг і касаційних подань прокурора складом судової палати

4. Повноваження суду касаційної інстанції. Підстави для скасування рішення суду в касаційному порядку

5. Суть і значення касаційного оскарження рішення суду і внесення на нього подання прокурора

1. Право касаційного оскарження рішень і ухвал суду та процесуальний порядок його реалізації

Право касаційного оскарження і внесення касаційного подання - це право на порушення провадження в суді касаційної інстанції щодо перевірки законності рішень і ухвал суду, що набрали законної сили суб'єктами права касаційного оскарження і подання.

Суб'єктами права касаційного оскарження виступають позивачі, відповідачі, треті особи, а також усі інші особи, які беруть участь у справі, визначені у ст. 98 ЦПК. Таким правом наділений також прокурор, який представляв інтереси громадянина або держави в суді (ст. 36, 37 Закону "Про прокуратуру"), Уповноважений Верховної Ради України з прав людини в разі звернення до суду із заявою про захист прав і свобод осіб, які за станом здоров'я чи з інших поважних причин не можуть цього зробити самостійно (ст. 13 Закону "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини"), органи державної влади, місцевого самовряду-вання, фізичні та юридичні особи, якщо вони, відповідно до вимог закону, звернулися до суду із заявами про захист прав і свобод інших осіб (ст.ст. 98, 121 ЦПК), особи, зацікавлені у справах окремого провадження та справах, що виникають з адміністративно-правових відносин (ст. 98 ЦПК). Залучені або допущені до процесу сторони та інші особи мають право оскар-жувати в касаційному порядку рішення незалежно від фактичної участі в судовому розгляді. Правом оскарження користуються також правонаступники, якщо спірні правовід-носини допускають правонаступництво і воно наступило до набрання судовим рішенням чинності (ст. 106 ЦПК).

Судовий представник (адвокат, юрисконсульт тощо) вправі подати касаційну скаргу на рішення, якщо таке повноваження спеціально обумовлено в дорученні, виданому особою, яку він представляє.

Новим ЦПК України право касаційного оскарження надане особам, які не брали участі в справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов'язки.

Право касаційного оскарження і касаційного подання обмежується об'єктом оскарження, яким є: рішення і ухвали, постановлені судом першої інстанції у зв'язку з порушенням ними матеріального чи процесуального права, які не були оскаржені в апеляційному порядку, а також рішення і ухвали, постановлені судом апеляційної інстанції.

ЦПК України дещо змінює підходи до об'єкта касації. Згідно з ним в суді касаційної інстанції можна буде оскаржити лише рішення і ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також рішення і ухвали апеляційного суду. Ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також постановлені за результатами їх перегляду ухвали апеляційного суду можуть бути оскаржені у касаційному порядку, якщо вони пере-шкоджають подальшому провадженню у справі.

Притягнуті чи допущені до процесу сторони і інші особи вправі оскаржити в касаційному порядку рішення і ухвали незалежно від фактичної участі в судовому розгляді.

Касаційна скарга, касаційне подання прокурора подається протягом одного місяця з дня проголошення рішення чи ухвали суду апеляційної інстанції або протягом одного року з дня проголошення рішення чи ухвали суду першої інстанції, якщо ці рішення або ухвали не були оскаржені в апеляційному порядку.

У разі пропущення строку на касаційне оскарження з причин, визнаних судом поважними, суд за заявою особи, яка подала скаргу чи подання прокурора, може поновити цей строк, але не більш ніж у межах одного року з дня виникнення права на касаційне оскарження. Про поновлення строку на касаційне оскарження або повернення касаційної скарги, касаційного подання прокурора судом першої інстанції виноситься ухвала (ст.321 ЦПК).

ЦПК України передбачений строк касаційного оскарження у два місяця з дня набрання законної сили рішенням (ухвалою) апеляційного суду.

Процесуальним законом регламентовані не тільки строки, а й порядок подачі касаційної скарги, касаційного подання прокурора. Згідно з ст.323 ЦПК касаційна скарга, касаційне подання прокурора подається через суд першої інстанції, в якому знаходиться справа.

Відповідно до ст. 323 ЦПК касаційна скарга (касаційне подання прокурора) подається через суд першої інстанції, в якому зберігається справа. Подача скарги або подання безпосередньо в касаційну інстанцію не допускається, оскільки в такому випадку буде не лише порушено встановлену законодавством процедуру вчинення зазначеної проце-суальної дії, а й виключено можливість проведення судом, в якому зберігається справа, комплексу підготовчих процесу-альних дій, що передують надсиланню справи до суду касаційної інстанції (ст. 323-325 ЦПК).

Касаційна скарга (касаційне подання прокурора) повинна бути складена в письмовій формі, надрукована чітким машинописним текстом. У касаційній скарзі, касаційному поданні прокурора вказується: 1) назва суду, до якого подається скарга, подання; 2) особа, яка подає скаргу, подання, її місце проживання або місцезнаходження, поштовий індекс, номер засобів зв'язку; 3) прокурор, який подав касаційне подання; 4) посилання на рішення, ухвалу, що оскаржуються, та межі оскарження; 5) обґрунтування касаційної скарги, касаційного подання прокурора: назва закону, з порушенням якого постановлено рішення, ухвалу; у чому полягає пору-шення чи неправильне його застосування та яке свідчить про те, що рішення чи ухвала постановлені внаслідок цього порушення; б) прохання особи, що подає скаргу, чи клопо-тання прокурора; 7) перелік письмових матеріалів, доданих до скарги, апеляційного подання прокурора.

Касаційна скарга підписується особою, яка її подає, або


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8