У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





План

Вступ

1. Розробка заходів щодо попередження крадіжок, нестач та втрат від безгосподарності;

2. Способи вчинення розкрадань;

3. Оформлення матеріалів про стягнення збитків від крадіжки, нестачі, розтрати. Участь у покритті шкоди;

4. Адміністративна відповідальність за порушення правил щодо забезпечення збереження власності;

5. Участь в ліквідації дебіторської заборгованості, забезпечення законності при списуванні, продажу, обміну, оренді майна підприємств;

6. Забезпечення законності документів правового характеру.

Висновок.

Література.

ВСТУП

У здійсненні аграрної політики в Україні значне місце належить розвитку різноманітних форм господарювання, підприємництва, конкуренції на основі роздержавлення і приватизації майна, що повинно змінити ставлення працівників до результатів праці, до зберігання власності. Метою приватизації є відродження на селі реального власника і господаря як найважливішої передумови подолання соціально-економічної кризи в сільському господарстві, вирішення продовольчої проблеми. Приватизація повинна забезпечити:

- подолання відчуження селян від засобів виробництва і результатів праці;

- прискорення формування е4)ективної багатоукладної економіки на селі, включаючи розвиток господарств на засадах приватної власності;

Скоріше входження сільського господарства в ринкову економіку: повніше узгодження індивідуальних і колективних інтересів. Приватизація майна колективних сільськогосподарських підприємств розглядається як механізм формування приватної власності в колективному майні шляхом визначення майнових паїв членів трудового колективу Право на майновий пай в колективному сільськогосподарському підприємстві мають усі члени його трудового колективу, а також інші особи згідно з чинним законодавством.

Відповідно до закону України "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі" приватизація майна підприємств харчової промисловості, які переробляють сільськогосподарську сировину, сировину борошно мельнокруп'яної та комбікормової промисловості, а також сервісних, будівельних, фірмових торговельних та інших не сільськогосподарських підприємств та організації агропромислового комплексу, які виконують роботи і надають послуги сільськогосподарським виробникам незалежно від вартості об'єктів приватизації, здійснюється шляхом перетворення їх у відповідні акціонерні товариства. При цьому зберігається профільність, технологічна єдність виробництва та цілісність майнових комплексів і технологій.

Приватизація майна державних сільськогосподарських підприємств здійснюється перетворенням їх у колективні сільськогосподарські підприємства або у відкриті акціонерні товариства.

Приватизуються підприємства і організації рибної галузі, переробні підприємства лісового господарства і інші державні сільськогосподарські підприємства.

Згідно з чинним законодавством право на пільгове придбання акцій за номінальною вартістю мають працівники підприємств, що приватизуються. Працівники сільськогосподарських підприємств мають право на пільгове придбання акцій /за приватизаційні майнові сертифікати, а також за власні кошти/. Відповідно до чинного законодавства проводиться паювання землі, її приватизація.

1. Розробка заходів щодо попередження крадіжок, нестач та втрат від безгосподарності.

Юридична служба разом з іншими структурними підрозділами за дорученням керівника підприємства бере участь у перевірках щодо додержання законодавства про зберігання власності. За результатами перевірок бере участь у підготовці довідок /службових записок/ керівництву підприємства про виявлені недоліки в застосуванні чинного законодавства з конкретними пропозиціями щодо усунення їх, у необхідних випадках ставить питання про притягнення винних осіб до відповідальності за допущені порушення.

Юридичній службі необхідно роз'яснювати керівникам та працівникам кадрових служб правильне застосування законодавства про працю з питань приймання призначення і переміщення (переведення) матеріально відповідальних осіб.

При візуванні рішень, наказів про приймання на роботу (призначення) необхідно звертати увагу на те, що діючим законодавством заборонено приймати (призначати), на матеріально відповідальні посади осіб, які були притягнені до кримінальної відповідальності за крадіжки, хабарництво та інші корисні злочини, якщо судимість не знята або не погашена, а також позбавлених права на строк, визначений вироком суду, займати такі посади.

Слід мати на увазі, що зміна матеріально-відповідальних осіб при переведенні на іншу роботу чи звільненні повинна проводитись при обов'язковому документальному оформленні, інвентаризації і передачі товарно-матеріальних цінностей, які за ним значаться.

На підприємствах з державною формою власності при необхідності юридичній службі слід звертати увагу керівництва на доцільність розірвання трудового договору за ст, 41 ч.2 Кодексу законів про працю України з працівниками, які безпосередньо обслуговують грошові або товарні цінності, якщо їх дії дають підстави про втрату довір'я до них з боку роботодавця.

Юридичній службі підприємств з державною формою власності слід мати на увазі, що трудовий договір з працівником може бути розірваний роботодавцем у випадках вчинення за місцем роботи розкрадання (у тому числі дрібного) державного або громадського майна, встановленого вироком суду, що набрав законної сили, чи постановою органу, до компетенції якого входить накладання адміністративного стягнення або застосування заходів громадського впливу.

При укладанні договорів про повну Індивідуальну та колективну (бригадну) матеріальну відповідальність (додаток 31) юридичній службі слід звертати увагу правління, адміністрації і керівників структурних підрозділів на своєчасність їх укладання. У разі несвоєчасного укладання такого договору матеріальна відповідальність за шкоду, яка вчинена працівником, членом акціонерного товариства, покладається на керівника, який не вжив заходів щодо укладання такого договору.

Категорія працівників, характер робіт, які виконуються, визначені Переліком посад і робіт, які заміщуються або виконуються працівником, з яким можуть укладатись письмові договори про повну матеріальну відповідальність. Наприклад, колективна (бригадна) матеріальна відповідальність може запроваджуватись при виконанні таких робіт:

- роботи, пов'язані з виконанням касових операцій;

- роботи, пов'язані з прийманням від населення всіх видів платежів та виплатою грошей не через касу;

- роботи, пов'язані з прийманням на зберігання, обробкою, зберіганням, видачею матеріальних цінностей на складах, базах (нафтобазах), автозаправних станціях, в автогосподарствах, холодильниках, харчоблоках, сховищах, на заготівельних (приймальних) пунктах товарних і товарно-перееалочних дільницях, у камерах схову, коморах і роздягальнях, з екіпіровкою пасажирських суден, вагонів та літаків;

- роботи, пов'язані з прийманням від населення предметів культурно-побутового призначення та інших матеріальних цінностей на схов, у ремонт і для виконання інших операцій,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9