У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





План.

1. Порядок складання претензій.

1.1.Основні положення досудового врегулювання господарського спору;

1.2. Порядок пред’явлення претензій;

1.3. Порядок і строки розгляду претензій.

2. Методичне керівництво претензійної роботи юридичною службою, якщо вона здійснюється іншими підрозділами.

2.1. Юридична служба на підприємствах;

2.2.Розподіл претензійної роботи між підрозділами.

3. Законодавство, що регулює претензійну роботу.

3.1. Господарсько-процесуальний кодекс України.

4. Реєстрація та облік претензій на підприємстві.

4.1. Аналіз претензійної роботи.

1. ПОРЯДОК СКЛАДАННЯ ПРЕТЕНЗІЙ.

1.1. У процесі діяльності господарюючих суб’єктів між ними, між ними і державою в особі відповідних органів виникають, функціонують та припиняються численні відносини. Ринковий механізм, як і будь-яке інше складне явище, не може розвиватися без зіткнень, конфліктів, що призводять до суперечностей між суб’єктами господарської діяльності. Такі суперечності між підприємствами, організаціями, державами та іншими установами називаються - господарськими спорами. Чинне законодавство вимагає від господарюючих суб’єктів, щоб вони до подання позову вжили заходів щодо врегулювання господарських спорів з іншою стороною. Досудове врегулювання господарських спорів - це сукупність заходів, здійснених підприємствами та організаціями, права яких порушені, для безпосереднього вирішення спорів, що виникли, з підприємствами та організаціями, які порушили майнові права та інтереси, до звернення з позовом до господарського суду.

Значення арбітражного врегулювання господарських спорів розкривається через функції, які виконує ця стадія господарського процесу:*

досудове врегулювання покликане забезпечити якомога швидше відновлення порушених прав підприємств і організацій;*

воно сприяє виявленню і усуненню причин та умов виникнення господарських правопорушень;*

досудове врегулювання сприяє організації та підвищенню рівня укладання та виконання господарських договорів.

Виходячи із змісту чинного законодавства, слід зробити такий висновок: що, існує:

Загальний порядок догосподарського врегулювання господарських спорів (ст.5 - 11 Господарсько – процесуального Кодексу України).

Спеціальний порядок догосподарського врегулювання господарських спорів, застосовується щодо пред'явлення і розгляду претензій до органів зв,язку, транспорту та інше.

Питання організації претензійної роботи на підприємстві необхідно передбачити у спеціальному локальному нормативному акті (наказі, положенні, стандарті), в якому визначаються обов’язки посадових осіб, відповідних структурних підрозділів організації щодо введення цієї роботи, порядок і строки підготовки матеріалів для пред’явлення претензій та розгляду претензій, які надійшли.

Найменування структурних підрозділів і служб, посадових осіб, відповідальних за ведення претензійної роботи.

1.2. Згідно зі статтею 6 Господарсько - процесуального кодексу країни, підприємства, організації, що порушили майнові права і законні інтереси інших підприємств та організацій, зобов’язані поновити їх, не чекаючи пред’явлення претензії.

Підприємства та організації, чиї права і законні інтереси порушено, з метою безпосереднього врегулювання спору з порушником цих прав та інтересів звертаються до нього з письмовою претензією.

У претензії зазначаються:*

повне найменування і поштові реквізити заявника претензії та підприємства, організації, яким претензія пред’являється, дата пред’явлення і номер претензії;*

обставини, на підставі яких пред’явлено претензію, докази, що підтверджують ці обставини і посилання на відповідні нормативні акти;*

вимоги заявника;*

сума претензії та її рахунок, якщо претензія підлягає грошовій оцінці і платіжні реквізити заявника претензії;*

перелік документів, що додаються до претензії, а також інших доказів.

Документи, що підтверджують вимоги заявника, додають в оригіналах чи належним чином засвідчених копіях. Документи, які є у іншої сторони, можуть не додаватися до претензії із зазначенням про це у претензії.

Претензія підписується керівником чи заступником керівника підприємства, організації та надсилається адресату документованим або цінним листом, чи вручається під розписку.

Робота по пред'явленню претензій складається із таких етапів;

* підготовча робота (збір доказів, які обґрунтовують претензію, складання розрахунків, калькуляції, проведення взаєморозрахунків та інш.);*

складання проектів претензій, узгодження з зацікавленими структурними підрозділами або посадовими особами і представлення на підпис керівнику підприємства, організації, або його заступнику.

При підготовці матеріалів для пред’явлення претензій необхідно звернути увагу на збір доказів.

Наприклад: при частковій втраті, нестачі, пошкодженні вантажу такими доказами можуть бути;*

акт про нестачу, складений відповідно до інструкцій П - 6, П - 7 правилами перевезення вантажу;*

комерційний акт, а в разі відмовлення - письмові докази оскарження відмови;*

транспортний документ;*

специфікація;*

документ про сплату вартості вантажу;*

розрахунок;*

пломби, якщо транспортні засоби були опломбовані;*

документ про виклик представника постачальника (виготовлювача);*

документи, які підтверджують повноваження осіб, що брали участь в прийманні продукції;*

інші документи, які підтверджують часткову втрату, нестачу, пошкодження вантажу.

1.3. Претензія підлягає розгляду у місячний строк, який обчислюється з дня одержання претензії (стаття 7 ГПК України).

У тих випадках, коли обов'язковими для обох сторін правилами або договором, передбачено право перевірки забракованої продукції (товарів) підприємством - виготовлювачем, претензії, пов’язаної з якістю та комплектністю продукції (товарів), розглядатимуться протягом двох місяців.

Що стосується строків спеціального порядку досудового врегулювання господарських спорів, то слід керуватися нормами статутів, кодексів відповідного транспорту.

Якщо до претензії не додано всі документи, необхідні для розгляду, їх повинен подати заявник у зазначений строк, який не може бути менше п’яти днів, не враховуючи часу поштового обігу. При цьому перебіг строку розглядання претензії зупиняється до одержання документів чи закінчення строку їх подання. Якщо документи у встановлений строк не надійшли, претензія розглядається за наявними документами.

При розгляді претензії підприємства та організації, в разі необхідності, повинні звірити розрахунки, провести експертизу або вчинити інші дії для забезпечення досудового врегулювання спору.

Підприємства та організації, що одержали претензію, зобов’язані задовольнити обґрунтовані вимоги замовника.

Про результати розгляду претензії заявник повідомляє у письмовій формі.

У відповіді на претензію зазначається: *

повне найменування і поштові реквізити підприємства, організації, що дають відповідь, та підприємства чи організації, яким надсилається відповідь.*

якщо претензію задовольнили повністю або частково – то перерахована сума, номер і дата платіжного доручення на перерахування цієї суми, чи строк та засіб задоволення претензії, якщо вона не підлягає грошовій оцінці;*

коли претензію відхилено повністю або частково -


Сторінки: 1 2 3 4 5