У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





План

1. Участь юридичної служби в розробці документів правового характеру, регулюючі трудові відносини.

2. Історія виникнення колективних договорів і етап їх розвитку в Україні.

3. Забезпечення відповідності чинному законодавству правових актів, які ухвалюються та видаються на підприємстві.

4. Участь юридичної служби в зміцненні трудової дисципліни.

5. Поняття трудової дисципліни. Внутрішній трудовий розпорядок. Методи забезпечення зобов'язань сторін трудового договору.

Висновок.

Додаток №1.

Додаток №2.

Список використаної літератури.

 

Вступ.

З чого починається трудовий шлях працівника? Незалежно від того будь то підприємство, акціонерне товариство, колективне сільськогосподарське підприємство чи інше аграрне формування...

На перший погляд відповісти на це запитання дуже просто: укладення трудового договору та наказу про прийняття на роботу.

Але ж, якщо замислитись, це дуже складне питання. Адже, навіть на самій першій стадії може бути порушене законодавство про працю, а в результаті цього порушуються права робітника (у випадку укладення трудового договору, умови якого погіршують становище працівників порівняно із законодавством про працю, чим порушуються правила статті 9 Кодексу законів про працю України). "Порушені права трудового колективу, окремих працівників"; - сьогодні досить часто звучить це висловлювання. Та через що? Може через інші колективи, керівників, ради підприємств, відділи кадрів, охорону праці і техніку безпеки чи може інші профспілкові комітети і юридичні служби підприємств? Ні... інші часи.

На сучасному етапі нашої країни, на етапі переходу до ринкових відносин в моменти активного роздержавлення майна та процеси приватизації підприємств, колективи часто страждають від несправедливості своїх роботодавців, котрі іноді ідуть всупереч діючим нормативним актам про працю і порушують права працюючих. І саме для того, щоб запобігти цьому на кожному підприємстві діє юридична служба, основним завданням якої є забезпечення трудової дисципліни на підприємствах.

Обсяг її роботи складається з основних форм і методів, принципів і функцій.

На підставі планів роботи юридична служба: приймає участь у розробці документів правового характеру, які регулюють відносини на підприємстві; забезпечує відповідність чинному законодавству проектів рішень, наказів, розпоряджень, положень, інструкцій, актів, які представляються керівникам на підпис; організовує і веде роботу по систематизації чинного законодавства про працю, локальних нормативних актів, надає юридичну допомогу правлінню, заради трудового колективу, комісії з трудових спорів; пропаганду є і роз'яснює законодавство про працю у трудових колективах підприємства. І цей перелік не є вичерпним, юридична служба компетентна здійснювати і інші напрями в реалізації своєї роботи. А щоб її діяльність була якомога ефективнішою, ведеться співпраця з іншими підрозділами підприємства, наприклад, з відділом кадрів, з профспілковими комітетами та іншими зацікавленими структурними підрозділами.

На мій погляд чим сумлінніше будуть працювати співробітники юридичні служби з питань дотримання трудового законодавства і забезпечення трудової дисципліни, тим менш буде виникати питань. Чому порушуються права працівників? Від чого це залежить? Як уникнути порушень трудового законодавств без шкоди для підприємства, а головне для колективу.

Участь юридичної служби у розробці документів правового характер, регулюючих трудові відносини.

Трудові відносини на підприємстві регулюються Кодексом законів про працю України, законами та іншими нормативними актами, які прийняті вищими органами державної влади і управління, а також локальними нормативними актами, які ухвалюються на підприємствах. До них відносяться правила внутрішнього трудового розпорядку колективного сільськогосподарського підприємства, акціонерного товариства, положення, накази, рішення, інструкції, колективні договори. Юридична служба, беручи участь у розробці Правил внутрішнього трудового розпорядку, акціонерного товариства, колективного сільськогосподарського підприємства, іншого підприємства повинна враховувати особливості, специфіку того чи іншого сільськогосподарського формування. У правилах конкретизуються обов'язки правління, адміністрації, працівників і членів підприємств, питання прийняття та звільнення, використання робочого часу, порядок притягнення до Існування колективного договору об'єктивно обумовлене наявністю соціальних, економічних і правових передумов. Соціальний фактор створюють соціально-трудові відносини, що виникають із застосування громадянами своєї здатності до продуктивної праці. Для регулювання таких зв'язків використовуються методи регламентації окремих питань узгодженням, прийняттям системи локальних актів, серед яких найважливіша роль належить колективному договору.

В економічному плані правомірність і необхідність існування колективних договорів обумовлена господарською самостійністю підприємств, наявністю різноманітних форм власності, використанням найманої праці та існуванням об'єктивних розбіжностей між інтересами власників та найманих працівників.

До юридичних передумов існування колективного договору слід віднести правосуб'єктність його сторін, встановлення законом та гарантованість право дієздатності учасників договору.

Як акт локального регулювання, колективний договір виконує цілий ряд виробничих і соціальних завдань. До таких завдань належить: деталізація і конкретизація чинного законодавства про працю з максимальним урегулюванням специфіки даного підприємства; вирішення нових питань, що поставлені практикою і не знайшли врегулювання в чинному законодавстві; стимулювання працівників шляхом встановлення пільгових умов праці, забезпечення виконання договірних зобов'язань сторін; встановлення конкретної відповідальності господарських і профспілкових органів за поліпшення умов праці й побуту працівників підприємства; залучення працівників до управління виробництвом; поширення правових знань; врегулювання протиріч між власником і трудовим колективом найманих працівників для досягнення соціальної злагоди.

Важливою рисою колективного договору є його багатоплановість. Як основний локальний акт підприємства, колективний договір регулює майже всі відносини, що виникають у межах підприємства, як з приводу його виробничої діяльності, так і інші відносини, поєднує в собі заходи, спрямовані на удосконалення виробництва, оплати праці, поліпшення умов праці та побуту працюючих та ряд інших важливих питань.

Колективний договір укладається на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності і господарювання за умови використання ними найманої праці та наявності права юридичної особи. Під найманою працею слід розуміти виконання працівником роботи за певну винагороду, що обумовлена трудовим договором або контрактом. Специфіка відносин із застосування найманої праці в


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7