У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ПЛАН

Вступ

1. Роль юридичної служби по боротьбі з розкраданням і нестачами.

2. Оформлення матеріалів про стягнення збитків від крадіжок, нестач, розтрат.

3. Участь юридичної служби у покритті шкоди.

4. Інші засоби захисту власності.

Висновки

Література.

ВСТУП

При здійсненні аграрної політики в Україні значне місце належить розвитку різноманітних форм господарювання, підприємництва, конкуренції на основі роздержавлення і приватизації майна, що повинно змінити ставлення працівників до результатів праці, до зберігання власності. Метою приватизації є відродження на селі реального власника і господаря як найважливішої передумови подолання соціально - економічної кризи в сільському господарстві.

Приватизація майна колективних сільськогосподарських підприємств розглядається механізм формування приватної власності в колективному майні шляхом визначення майнових паїв членів трудового колективу.

Відповідно до чинного законодавства проводиться паювання землі, її приватизація.

Таким чином, перехід до ринкової економіки приватизація відкриває широкі можливості для підприємницької діяльності кожного працівника села і колективів підприємств в цілому. Без роздержавлення власності пересифікації, без рівноправності форм власності неможливо створити здоровий ринок.

Разом з тим, проводячи приватизацію, паювання земель, підприємства системи агропромислового комплексу продовжують виконувати свої статутні завдання, а тому незастраховані від порушення законодавства про власність. Окремі посадові особи, працівники підприємств, члени акціонерних підприємств і інших суб’єктів підприємницької діяльності причиняють шкоду майну, допускають крадіжки, псування, безгосподарність, а тому юридичній службі належить значна роль у забезпеченні зберігання власності.

З цією метою їй необхідно:

- забезпечувати законність документів правового характеру з питань власності, які приймаються на підприємстві;

- брати участь у перевірках які проводяться з метою додержання законодавства про власність, в розробці заходів щодо використання прав, які направлені на попередження крадіжок, нестач, псування товарно - матеріальних цінностей;

- оформляти з участю інших структурних підрозділів матеріали про крадіжки, нестачу, випуску неякісної продукції для передачі її правоохоронним органам;

разом з бухгалтерією (фінансовим відділом) проводити роботу по відшкодуванню шкоди заподіяної працівниками, членами акціонерних товариств;

- брати участь у ліквідації дебіторської заборгованості;

- проводити вище перелічену та іншу роботу, яка направлена на зберігання власності, юридична служба повинна у взаємодії з іншими службами (з бухгалтерією, відділом постачання і збуту, відділом кадрів, ревізійною комісією та іншими). У цій діяльності юридична служба не повинна підміняти роботу вищеперелічених та інших служб або виконувати їх функції.

Юридична служба повинна перевіряти відповідність чинному законодавству документів про відчуження засобів виробництва, що є державною власністю і закріплені за державним підприємством, документів на приватизацію земельних ділянок, які подаються для ведення особистого підсобного господарства, будівництва, та обслуговування житлового будинку і господарських будівель, документів про паювання майна колективних сільськогосподарських підприємств, документи про паювання земель.

Юридична служба повинна перевіряти відповідність чинного законодавства рішень загальних зборів членів акціонерних товариств, колективних сільськогосподарських підприємств та їх правлінь, а також наказів, положень, договорів, контрактів і інших договорів правового характеру з питань забезпечення зберігання власності.

З метою підвищення ефективності використання правових заходів у справі забезпечення зберігання власності, юридичній службі разом з іншими зацікавленими структурними підрозділами необхідно брати участь у розробці документів (рішень, наказів, інструкцій тощо) для того щоб в них були передбачені різні форми і методи використання правових заходів, особливо з таких питань:

- організація роботи відповідних підрозділів з приймання продукції виробничого призначення, товарів народного споживання, сировини, сільськогосподарської продукції;

- організації роботи по зберіганню та обліку товарно - матеріальних цінностей;

- проведення комісійних (контрольних) відвантажень продукції;

- організація роботи структурних підрозділів з попередження крадіжок, нестач, псування продукції і втрат від безгосподарності;

- проведення службових перевірок, оформленні документів при виявленні нестач (лишків), крадіжок, псування товарно-матеріальних цінностей і передача їх відповідним правоохоронним органам.

Юридичній службі в деяких випадках необхідно брати участь у роботі по укладенню договору про охорону об’єктів з державною службою охорони.

Беручи участь у розробці колективних договорів, правки трудового розпорядку колективних сільськогосподарських підприємств, а також інших документів юридичній службі необхідно звертати увагу на те, щоб в них передбачалися правові норми і заходи впливу, які направлені на забезпечення зберігання власності, раціональне використання фінансових, та інших товарно-матеріальних цінностей.

2. Роль юридичної служби по боротьбі з розкраданням і нестачами.

Юридична служба з іншими структурними підрозділами за дорученням керівника підприємства бере участь у перевірках щодо додержання законодавства про зберігання власності. За результатами перевірок бере участь у підготовці довідок (службових записок) керівництву підприємства про виявлені недоліки в застосуванні чинного законодавства з конкретними пропозиціями щодо їх усунення, у необхідних випадках ставить питання про притягнення винних осіб до відповідальності за допущені порушення. Юридичній службі необхідно роз'яснювати керівникам та працівникам кадрових служб правильне застосування законодавства про працю з питань приймання, призначення і переміщення (переведення) матеріально відповідальних осіб.

Слід мати на увазі, що на підприємствах з державною формою власності при необхідності юридичній службі слід звертати увагу керівництва на доцільність розірвання договору за ст.41 ч.2 Кодексу законів про працю України з працівниками, які безпосередньо обслуговують грошові або товарні цінності, якщо їх дії дають підстави про втрату довірся до них з боку роботодавця.

Юридичній службі підприємства з державною формою власності слід звертати увагу на те, що трудовий договір з працівником може бути розірваний роботодавцем у випадках вчинення за місцем роботи розкрадання (у тому числі дрібного) державного або громадського майна, встановленого вироком суду, що набрав законної сили, чи постановою органу, до компетенції якого входить накладання адміністративного стягнення або застосування заходів громадського впливу.

При укладанні договорів про повну індивідуальну та колективну матеріальну відповідальність юридичній службі слід звертати увагу правління, адміністрації її структурних підрозділів


Сторінки: 1 2 3 4